Chceš vedieť, čo pomáha na stres? Neuhádneš, ale je to chutné!

Chceš vedieť, čo pomáha na stres? Neuhádneš, ale je to chutné!
  • 10.10.2018
  • Simona Kostková

A teraz sa podržte! O cestovinách sa píše neustále a to hlavne kvôli ich vplyvu na našu váhu. Avšak je ešte jedna vec, na ktorej sa cestoviny významne podieľajú a vďaka nej možno aj zmeníte váš jedálniček. Cestoviny dokážu účinne potlačiť stres, vedeli ste o tom?

Existuje mnoho jedál, po ktorých sa cítime šťastní a spokojní. Patrí medzi ne teplá polievka, čokoláda, zmrzlina a mnohé iné, ale cestoviny? Odhaľte spolu s nami dôvod, pre ktorý majú cestoviny taký blahodarný účinok na našu vnútornú pohodu!

Čo má spoločné stres a cukor?

Začnime od začiatku – čo je to vlastne stres? Stres patrí medzi obranné reakcie nášho tela, ktoré sa nabudí a je pripravené buď na útok alebo útek. Krátkodobý stres je pre nás dokonca pozitívny, pretože nás udržiava v ostražitosti a celé naše telo funguje naplno. A to si vyžaduje nejakú energiu. Okamžitou a najrýchlejšou energiou, ktorou môžete podporiť vystresovaný organizmus, sú samozrejme sacharidy. Práve preto sa odporúča študentom, ktorých čaká ťažká skúška, jesť čokoládu.

Dá sa teda povedať, že takmer každá potravina, ktorá obsahuje cukry, je počas stresu mimoriadne vhodná. Tak v čom sú výnimočné cestoviny? Možno práve tým, že cestoviny má každý rád. Či už samotné s omáčkou, ako súčasť šalátu alebo zapečené. A priznajme si, že tanier, plný chutných kolienok s kuracím mäsom, upokojí naozaj každého. Avšak to nie je jediný dôvod!

Vyskúšaj: Recept: Cestoviny s tekvicovou omáčkou

ako poraziť stres

Zdroj: Shutterstock®

Nie je cukor ako cukor

Ak sme pod tlakom a v strese, naše telo ide na maximum. Na to, aby sa náš mozog dokázal vysporiadať s takou situáciou, potrebuje dostatok paliva. Najlepším zdrojom sú sacharidy, pretože ak by siahol po tuku, musel by vyplaviť ešte viac stresových hormónov. Ale ani v prípade samotných cukrov nie je jedno, ktoré zužitkuje. Tablička čokolády patrí ku klasickým pomocníkom, ak sme v strese, no nie je ideálnou voľbou.

Pre mozog sú dôležité hodnotné sacharidy a práve v čokoláde sa také nenachádzajú. V čokoláde a iných sladkostiach sa totiž nachádzajú cukry, ktoré spôsobia rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi a takisto aj jeho rýchly pokles. A pokiaľ dôjde k takémuto poklesu, naše telo reaguje vyplavením ďalších stresových hormónov – kortizolu. Z toho vyplýva, že ak v strese siahneme po čokoláde, budeme sa po chvíli cítiť ešte vystresovanejšie. Preto je vhodné v takejto chvíli prijať iné cukry a to zložené, ktoré sa nachádzajú v spomínaných cestovinách.

ako byť šťastný

Zdroj: Shutterstock®

Šťastný vďaka cestovinám

Zložené cukry, akými sú škrob alebo glykogén, sa dokážu v našom tele rozložiť na jednoduchšie molekuly glukózy a na to je potrebný určitý čas. Ďalším dôvodom, pre ktorý sú cestoviny skvelými bojovníkmi proti stresu je, že po ich konzumácii sme šťastní. Len si predstavte, ako sa cítite, keď zjete plnú misku chutných cestovín so syrovou omáčkou. Môže za to veľké množstvo sacharidov, ktoré po prijatí spustia vyplavenie hormónu šťastia – serotonínu. Ten dokáže potlačiť známky stresu a uvoľniť naše vypäté telo.

Tak ako väčšinu iných hormónov, nemôžeme ho do tela dostať stravou. Zato môžeme podmieniť jeho vyplavenie pomocou stravy. Stačí, ak budeme jesť potraviny, bohaté na cukry a tuky, ktoré umožnia vstrebávanie aminokyseliny tryptofánu. Práve ten je najdôležitejší pri produkcii serotonínu. Takže čím viac cestovín zjeme, tým bude náš mozog šťastnejší.

cestoviny so syrovou omáčkou

Zdroj: Shutterstock®

Milé dámy, nebojte sa teda pridať viac cestovín do stravy, pretože vďaka nim budete nielen spokojné, ale navyše aj šťastné. Pri strese sa vo veľkom odbúravajú aj vitamíny zo skupiny B a práve cestoviny sú ich bohatým zdrojom. Výhod, pre ktoré by ste mali jesť špagety, je naozaj mnoho. Ak ich vhodne skombinujete so zeleninou alebo mäsom, nemusíte sa dokonca báť ani zvýšenej váhy. Dobrú chuť!

Zaujme ťa: Návod: Vlastnoručne vyrobené cestoviny


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Marta Kendrová 10.10.18 08:31

MK
karma
100.00

To je novinka:)

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 10.10.18 10:40

karma
132.00

Presne! Ja som to vždy vravela ...že CESTOVINY zlepšujú náladu :) ale nikto mi neveril (doma, na univerzite..) - nemala som to nikdy podložené kvalitným článkom, no teraz už mám ;) (a inak aj ľudia s krvnou skupinou A ich môžu jesť do zbláznenia :))))

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 10.10.18 10:50

SH
karma
123.00

cestoviny milujeme, takže stres nám nehrozí :D

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 10.10.18 13:00

MF
karma
105.00

No super, vždy siaham po čokoláde, tak teraz budú len cestoviny, aspoň nepriberiem. :D

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 10.10.18 16:39

karma
108.00

Na mňa zaberá tá čokoláda!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 10.10.18 20:02

SK
karma
114.00

dobre vedieť

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 11.10.18 10:35

TK
karma
105.00

račej budem mať stres ako jesť cestoviny

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 14.10.18 06:53

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé, no verím, že môže byť už len vďaka obsahu cestovín...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní