Čierna šošovica – jedinečná len svojou farbou, alebo skrýva niečo viac?

Čierna šošovica – jedinečná len svojou farbou, alebo skrýva niečo viac?

Šošovica patrí medzi jedny z najzdravších strukovín aj potravín vôbec a v našich jedálničkoch by mala mať pevné miesto. Je predsa plná dôležitých látok a má blahodarný vplyv na trávenie, srdcovo-cievny systém aj vlasy, nechty a pokožku. Poznáme však rozličné druhy šošovice, ktoré sa od seba odlišujú napríklad veľkosťou semien alebo ich farbou. Práve čierna šošovica je skutočne netradičná a asi nie je u každého bežnou súčasťou stravy. Čím je však jedinečná a odlišná, okrem svojej krásnej temnej farby? To sa dozviete v nasledujúcom článku!

Poznáte čiernu šošovicu?

Čierna šošovica je ušľachtilým druhom šošovice jedlej. Známa je aj ako beluga, no často sa jej tiež hovorí kaviár vegetariánov, respektíve rastlinný kaviár, a to vďaka jej  neopakovateľnému vzhľadu. Charakteristická je totiž drobnými oválnymi semenami, ktoré majú netradičnú čiernu farbu, pričom ich vnútro je biele.

Aj po uvarení má tento druh šošovice pomerne pevnú konzistenciu. Semená získavajú akýsi lesk, zachovávajú si svoj tvar a ich šupky nepraskajú. Beluga vás však dostane nielen netradičným vzhľadom, ale aj jedinečnou chuťou. Tá pripomína chuť orechov, pričom vôňa je jemne gaštanová. Výhodou čiernej šošovice je jej rýchla príprava a široké možnosti jej využitia v kuchyni.

Odporúčame: Čistenie WC s excelentným výsledkom: Tieto tipy určite vyskúšaj!

účinky čiernej šošovice

Zdroj: Shutterstock®

Čo v sebe ukrýva?

Šošovica je vo všeobecnosti charakteristická najmä vysokým podielom bielkovín, vlákniny či železa. A pri čiernej šošovici tomu rozhodne nie je inak. Beluga je dokonca spomedzi všetkých strukovín jedným z najlepších zdrojov cenných bielkovín, pričom na stogramovú porciu ich pripadá cez 26 gramov. Naopak tukov obsahuje len minimum. Vláknina v čiernej šošovici podporuje dobrú činnosť čriev a predstavuje prevenciu pred zápchou.

Tento druh šošovice je ďalej dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vápnika, zinku aj selénu. Beluga je ľahko stráviteľná a je vhodná aj pri rozličných diétach. Má len nízky glykemický index, takže pozitívne pôsobí na hladinu cukru v krvi. Človeka dokáže rýchlo zasýtiť, a to na dlhú dobu. Táto šošovica rovnako dobre pôsobí na tvorbu krvi a činnosť kardiovaskulárneho systému. 

použitie čiernej šošovice

Zdroj: Shutterstock®

Ako si ju vychutnať?

Cena čiernej šošovice je o niečo vyššia ako tej klasickej. Za 500 gramové balenie zaplatíte okolo 2 až 3 eur, no záleží aj od výrobcu či kvality. Napríklad beluga v bio kvalite je ešte drahšia. Čiernu šošovicu zoženiete v niektorých väčších supermarketoch, alebo potom na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Samotná príprava tohto druhu šošovice nie je nijak zvlášť náročná. Nemusíte ju vopred namáčať, pred varením ju stačí len opláchnuť.

Čiernu šošovicu zalejte v hrnci studenou vodou, priveďte k varu a pod pokrievkou varte asi 25 minút. Pred koncom varenia ju osoľte. Dochutiť ju však môžete i majoránom, saturejkou či kurkumou. Takto uvarenú šošovicu môžete použiť ako prílohu k mäsu či rybám alebo ju pridajte do cestovín či šalátov. Okrem toho ju môžete využiť pri príprave nátierok aj hustých polievok. Skvelo chutí v kombinácii s ryžou. Ak radi skúšate niečo nové, neváhajte ju skombinovať s morskými riasami.

Pozri aj: Ako sa prejavuje zápal žlčníka? Príznaky neignoruj, vyhneš sa komplikáciám!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Lucia Šeptáková 17.06.19 05:33

karma
108.00

Čierna?Nepočula som o tejto šošovici,fakt zaujímavé...

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.06.19 06:17

ĽŠ
karma
100.00

Už som o nej počula, ešte sme však nemali možnosť vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 17.06.19 19:46

MM
karma
100.00

ešte som ju nikde nezaregistrovala

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 17.06.19 21:30

IO
karma
96.00

Šošovicu mám velmi rada , určite sa opatí vyskúšat aj túto .

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 18.06.19 21:55

IM
karma
100.00

ešte som taku nevidela

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní