Čo robiť, ak nás trápi žlčník?

Čo robiť, ak nás trápi žlčník?
  • 21.03.2016
  • Barbora Vizváryová

Stáva sa vám, že vás po ťažšom jedle alebo kysnutom pečive rozbolí brucho? Nemali by ste to brať na ľahkú váhu, môže to totiž signalizovať vážnejší problém.

Niekedy je veľmi ťažké identifikovať, ktorý orgán si tým vyžaduje pozornosť. Ak si však budete všímať, po akom jedle vám nie je dobre a kde presne pociťujete bolesť, dokážete problém odhaliť.

Odporúčame prečítať: Trpíte nízkym tlakom a závratmi? Toto vám zaručene pomôže!

Bolestivé záchvaty

Jedným z problémových orgánov je žlčník a v ňom žlčové kamene. Tie vznikajú najmä zásluhou stresu a hektického života, ale i rôznymi diétami a hladovkami. Žlčník je zásobárňou žlče, ktorá sa tvorí v pečeni, putuje žlčovodom a ústi do dvanástnika. Jej úlohou je pomáhať pri trávení.

Žlčové kamene nemusia vždy iba bolieť. Ale ak upchajú žlčovod alebo sa doň zapichnú, zabránia tak vytekaniu žlče a spôsobia koliku – žlčníkový záchvat. Táto bolesť je naozaj veľmi intenzívna, kŕčovitá a často je sprevádzaná horúčkou. Najsilnejšia býva pod pravým rebrom, no ťahá sa až k pravej lopatke. Navyše, môže vás napínať na vracanie.

Odporúčame prečítať:  Slaný koláč s pečenou šunkou a jarnou cibuľkou

bolesť brucha, žlčník, žlčové kamene, kolika, žlčníkový záchvat

Zdroj: Shutterstock®

Aby sme predišli týmto nepríjemným záchvatom, je potrebné dodržiavať určité pravidlá, aby sa žlčové kamene netvorili. Na druhej strane je však dôležitá dostatočná produkcia žlče, lebo tá je pre naše telo nevyhnutná.

Tomuto sa radšej vyhnite:

  • Tuky – najmä živočíšne, údeniny, divina, tučné ryby
  • Majonéza, smotana a iné tučné mliečne výrobky
  • Čerstvé kysnuté pečivo
  • Mliečna čokoláda a sladkosti
  • Príliš korenené, pikantné a presolené jedlá
  • Plesňové a zrejúce syry

Odporúčame prečítať: Zázračný strom z Amazónie - GRAVIOLA

bolesť brucha, žlčník, žlčové kamene, kolika, žlčníkový záchvat

Zdroj: Shutterstock®

Dodržujte tieto zásady:

  • Raňajkujte – pravidelné vynechávanie raňajok môže viesť ku vzniku žlčových kameňov.  
  • Konzumujete rastlinné bielkoviny a tuky – žlčník je touto formou zaťažený menej a môže sa dobre regenerovať.                                                                                           
  • Doprajte si zeleninu a ovocie – okrem zeleniny, ktorá nadúva (kapusta,kel) je možné konzumovať akúkoľvek zeleninu. Ovocie vždy zbavíme jadierok a konzumujeme bez šupky. Z ovocia nie sú vhodné hrušky.                                                                                         
  • Vyskúšajte kurkumu – toto korenie podnecuje vyprázdňovanie žlčníka a podporuje jeho liečenie. Pri akútnych zápaloch sa však neodporúča, lebo by mohlo skôr uškodiť.        
  • Pomôžu aj artičoky – môžu zvýšiť produkciu žlče až o 30%. Extrakty z nich však pôsobia slabo, účinnejšia je šťava z čerstvých artičok. Taktiež sa ale neodporúča pri akútnom zápale žlčníka.

Odporúčame prečítať: Zdravé domáce recepty: 3x smoothie proti jarnej únave

vhodné potraviny, žlčník,žlčové kamene, zápal žlčníka

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Krátka 22.03.16 07:40

SK
karma
114.00

Dobre rady.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 07.04.16 11:43

karma
93.00

som rada, že ma zatiaľ nepotrápil

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní