Dobré a zlé účinky kávy: Nahradí ju BIO káva?

Dobré a zlé účinky kávy: Nahradí ju BIO káva?

Pokiaľ patríte k pravidelným vychutnávačom kávy, mali by ste upriamiť svoju pozornosť na dnešný článok. Podľa odborníkov na Slovensku vypijeme denne aspoň tri kávy a počet kávičkárov rapídne stúpa.

Mnohé vedecké štúdie naznačujú, že pravidelné pitie kávy však môže mať na človeka aj nepriaznivý vplyv.

Denná konzumácia tohto lahodného nápoja môže znížiť riziko srdcových ochorení a mŕtvice, znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2, chrániť pred žlčovými kameňmi a znížiť riziko vzniku Parkinsonovej choroby. Nesmieme však zabúdať na to, že existujú aj mnohé nežiadúce účinky kávy a že nie je vhodná pre každého.

Dá sa niečím nahradiť?

Je dôležité poznamenať, že kvôli obsahu kofeínu by mal byť príjem kávy kontrolovaný a nemali by sme to preháňať. Káva totiž môže mať tiež vplyv na vznik rôznych zdravotných problémov. Medzi najvážnejšie patrí určite oslabenie kostí a svalstva. Z týchto dôvodov by mnoho ľudí malo prehodnotiť svoje ranné rituály, najmä ak už trpia niektorým zo spomínaných zdravotných problémov.

Jednou z dobrých možností je takzvaná "bio káva". Tá je bez kofeínu, vyrobená z pšenice a dokonca obsahuje tri až päť denných dávok zeleniny v jednej šálke kávy. Okrem iného v nej nájdeme aj vlákninu, a to konkrétne v hodnote približne 25 percent odporúčanej dennej dávky. Poskytuje tiež prirodzený zdroj probiotík pre lepšie trávenie.

Odporúčame: Krásna pleť klame: Vyzerá na 20, no v skutočnosti má 41 rokov!

bio káva

Zdroj: Shutterstock®

No nie je to dobrý nápad? Veľa ľudí nedokáže konzumovať surovú zeleninu alebo všeobecne zeleninu v akomkoľvek stave. Tento variant vám v tom môže pomôcť.

Pitie bio kávy môže byť jedným z najpohodlnejších spôsobov, ako dostať do tela dennú dávku zeleniny a mnohé iné dobré látky potrebné pre naše zdravie.

Pre niekoho je možno nepredstaviteľné zradiť svoju lahodnú rannú kávu a vzdať sa tej opojnej vône, ktorá nám rozvoniava po celom byte či kancelárii. Verte nám, oplatí sa vyskúšať niečo nové a možno sa bio káva stane každodennou súčasťou vášho života.

Odporúčame: Rastlinné náhrady mlieka: Ktoré sú najlepšie?

káva bez kofeínu

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

VYSKÚŠALI STE BIO KÁVU?

Odpovedalo 45 ľudí  

Áno
13%
Nie
87%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Milka Damašková 09.07.17 16:14

MD
karma
132.00

Nevedno ako tá bio káva chutí..Stále beriem do úvahy aj priaznivé účinky kávy, keď sa pije s rozumom,nevidím dôvod vzdať sa jej..

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 11.07.17 21:59

SK
karma
86.00

Dve kavy denne urcite neuskoda.....ja zostanem pri klasike....bio kavu som este nepila....neviem posudit ako chuti....mozno by som sa prijemne prekvapila

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 14.07.17 18:36

AK
karma
100.00

káva mi zatiaľ chutí obyčajná nie bio

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní