Frenulektómia a medzierka medzi zubami – čo ich spája?

Frenulektómia a medzierka medzi zubami – čo ich spája?
  • 29.09.2023
  • Ľudka Babjarčiková

Frenulektómia je zjednodušene odstránenie uzdičky (frenula) v ústnej dutine. Frenulum však nemáme len jedno, ale hneď niekoľko.

 Málokomu by napadlo, že aj každá z týchto nenápadných uzdičiek môže predstavovať problém. V tomto článku sa však budeme sústrediť hlavne na uzdičku hornej pery.

Uzdičky v ústach

Pre úplnosť v krátkosti uvedieme, aké uzdičky v ústach nájdeme. Labiálne frenulá sú slizničné útvary tiahnuce sa od vnútornej strany dolnej alebo hornej pery na ďasno povyše, v prípade dolnej uzdičky poniže, stredných rezákov. Ďalšie frenulum je pod jazykom a niektorí ľudia majú aj prídatné frenulá nachádzajúce sa postranne medzi vnútornou stranou pery siahajúc na ďasno.  

Aký problém vyrieši frenulektómia?

Uzdičky predstavujú problém už u detí. Keď sa zameriame na uzdičku pripájajúcu hornú peru k ďasnu nad dvoma strednými hornými rezákmi, stretávame sa s pomerne častým problémom, ktorý môže frenulektómia vyriešiť. Ide o diastemu – medzierku medzi zubami.

Tá vzniká preto, že úpon uzdičky sa z vnútornej strany hornej pery tiahne stredom až na zadnú stranu ďasna. Bráni tak dvom stredným rezákom priblížiť sa k sebe a dosiahnuť fyziologické postavenie v zubnom oblúku. Na druhej strane, pomenovať diastemu problémom možno nie je úplne trefné, keďže aj na takejto malej, takpovediac, kozmetickej odchýlke sa dá vo svete trebárs založiť kariéra modelky.

Odporúčame tiež: Zubný plak ako príčina dvoch najčastejších ochorení ústnej dutiny

frenulektomia a medzierka medzi zubami

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie problémy súvisiace s patologickým úponom uzdičky

Okrem diastemy môže patologický úpon uzdičky spôsobiť aj odtiahnutie ďasna od krčka zubu, a tak krčok odhaliť. Zub sa stáva citlivým a človek pociťuje bolesť na rôzne podnety. Existujú tiež prípady, kedy patologický úpon sťažuje výslovnosť niektorých hlások a sťažuje pacientovi život aj v tomto smere. 

Odporúčame tiež: Na akých terénoch by sme mali behávať?

frenulektomia a medzierka medzi zubami

Zdroj: Shutterstock®

Medzierka medzi zubami a strojček na zuby

Strojček je dôležitou súčasťou aj pri zhodnotení, či je frenulektómia v prípade diastemy potrebná. Veľakrát sa stane, že ak mliečne zuby nahradia trvalé, medzierka medzi strednými rezákmi sa stratí. Ak sa tak nestane, vtedy je vhodné nasadiť strojček. Keď sa však aj po liečbe fixným strojčekom začnú zuby znovu odďaľovať, je jasné, že za diastemu môže frenulum a frenulektómia je vhodná. 

Kedy je vhodný čas na frenulektómiu?

Pri tejto téme sa mnohé literatúry úplne nezhodujú, no sú si podobné. Dieťa je vhodným kandidátom na frenulektómiu vtedy, ak sa potvrdí, že diastema je skutočne spôsobená patologickým úponom frenula. To sa podľa knihy Dr. Pinkhama o detskom zubnom lekárstve nedá určiť, kým nie sú prerezané trvalé očné zuby. Na základe toho sa frenulektómia neodporúča skôr než dieťa dosiahne 9 až 12 rokov. 

Väčšina odbornej literatúry teda hovorí, že frenulektómia nie je potrebná u detí mladších ako 11-12 rokov až na výnimky. Také výnimky predstavujú prípady, ak frenulum spôsobuje bolesť, znemožňuje normálne spracovať stravu alebo rozprávať. Takisto prípad odtiahnutia marginálnej gingívy a následného odhalenia zubných krčkov je dôvod, aby sa nad zákrokom pouvažovalo. 

Odporúčame tiež: Ručná zubná kefka – prečo na jej výbere tak záleží?

frenulektomia a medzierka medzi zubami

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha frenulektómia?

Tento zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii, čo znamená, že spravidla nie je bolestivý. Pri frenulektómii dochádza k úplnému chirurgickému odstráneniu uzdičky. Niekedy sa vykonáva aj takzvaná fenulotómia, čo je iba čiastočné odstránenie uzdičky, respektíve jej preťatie. U detí prebieha hojenie po takomto zákroku väčšinou dobre. V prípade bolesti možno použiť voľnopredajné analgetiká.

Celkovo sa rana hojí asi 10 dní. V období rekonvalescencie sa podľa nariadení lekára odporúča napríklad vyplachovať ústa dezinfekčnými vodami alebo odvarom z repíka. Vhodná je mäkšia strava až do zahojenia rany. 

Aktualizované na 29. 09. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Krátka 30.08.16 12:09

SK
karma
114.00

strojčeky na zúbky sú výborná vecička

  • 1
Odpovedať

Katarina Hovancova 30.08.16 12:58

KH
karma
86.00

Vanessa Paradis je sexi a oblúbena aj s medzierkou a velmi jej to sedí

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 30.08.16 22:09

IM
karma
100.00

dnes sa to da krasne upravit

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 31.08.16 00:21

AJ
karma
-1.00

dnes sa da upraviť všetko :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 31.08.16 08:31

MC
karma
109.00

Kedysi to bol problém ,ale dnes sa to dá pekne upraviť.

  • 1
Odpovedať

Renáta Mularčíková 01.09.16 10:41

RM
karma
100.00

Zaujímavý článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní