Japonský zelený čaj matcha. Spoznajte jeho výhody a správny spôsob prípravy.

Japonský zelený čaj matcha. Spoznajte jeho výhody a správny spôsob prípravy.
  • 13.03.2017
  • Barbora Vizváryová

Zelený čaj patrí ku klasikám, bez ktorých si mnohí nevedia predstaviť svoj deň. Vďaka obsahu kofeínu ním môžeme nahradiť rannú šálku kávy. Nielen že nám dodá energiu, ale je tiež zdrojom vitamínov a minerálov prospešných pre náš organizmus.

Zelený čaj matcha pochádzajúci z Japonska je niekoľkokrát účinnejší ako klasický zelený čaj. Obsahuje 17-krát viac kofeínu, 10-krát viac vápniku či 3-krát viac vitamínu C. Pripravuje sa špeciálnym spôsobom a jeho pitie predstavuje určitý rituál. V súčasnosti sa matcha prášok stáva čoraz viac populárny, vyrábajú sa z neho mnohé sladké dobroty, napríklad zmrzlina či donuty.

Odporúčame prečítať: Skvelé benefity čaju rooibos

Čaj matcha používali budhistickí mnísi pri meditáciách. Postupne sa rozšíril do celého sveta a dnes si na ňom môžeme pochutnať aj my, pretože je v našich čajovniach bežne dostupný. Jeho výroba je pomerne náročná nielen na kvalitu, ale aj finančne. Čajové lístky rastú asi 5 rokov, nasledujúce dva roky prebieha testovací zber.

Na výrobu matcha prášku sa čajové lístky zbierajú iba raz ročne a sú to tie najkrehkejšie z nich, ktoré obsahujú najviac chlorofylu. Zaujímavosťou je, že z lístkov určených na matcha čaj sa odstraňujú stopky a žilky. Po rozomletí zostane úplne hladký sýtozelený prášok. 

Čerstvý japonský zelený čaj matcha

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Instagram.com

Mnohonásobne účinnejší ako klasický zelený čaj

Matcha čaj by sme určite mohli zaradiť medzi TOP čaje najmä kvôli jeho zloženiu. Ako sme už spomenuli, obsahuje mnohonásobne viac kofeínu ako klasický zelený čaj. Preto je vhodné, aby ste dodržali odporúčanú dávku, ktorou je jedna šálka denne. Je to aj kvôli olovu, ktorý taktiež listy obsahujú. Pri klasickom čaji, ktorý lúhujeme je to zanedbateľné, lenže v prípade matcha vypijeme 100% rozdrveného listu. Neodporúča sa preto podávať ani deťom.

Odporúčame prečítať: Nechcete piť kávu? Vyskúšajte čaj maté

Obsahuje však veľké množstvo antioxidantov, vitamíny C, A, B1 a B2, taktiež železo, vápnik, draslík a vlákninu, ktoré značne prevyšujú negatívne olovo. Dodá vám energiu, prečistí vaše telo a zásobí ho vitamínmi. 

Čo potrebujeme na prípravu čaju matcha

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Instagram.com

Ako správne pripraviť čaj matcha?

Na prípravu matcha čaju budete okrem matcha prášku a vody potrebovať aj misku (môžete však použiť aj hrnček, ale bude sa vám to zle miešať) a hlavne špeciálnu metličku určenú práve na prípravu čaju matcha. Dajte zovrieť mäkkú vodu, nechajte ju ochladiť na 80 stupňov. Do misky (hrnčeka) nasypte 1 gram matcha prášku a zalejte 100 ml horúcou vodou. Metličkou miešajte dovtedy, kým sa neobjaví pena.

Odporúčame prečítať: Bylinkové čaje: Ktorý si vybrať a kedy ich radšej nepiť?

Horúcu vodu môžete cez leto nahradiť studenou, nebojte sa použiť mlieko, či už klasické, ryžové alebo sójové. Vhodný je tiež ovocný džús. Dávkovanie si upravte podľa vlastnej chuti. Prvýkrát vyskúšajte ako v našom recepte, potom zistíte, či je to pre vás priveľa alebo akurát. Čaj má výraznú zelenú farbu a sladko-horkú chuť.

Príprava čaju matcha

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Instagram.com

Na čo všetko nám matcha čaj pomôže?

  • Vďaka kofeínu je vhodnou alternatívou kávy. Dodá vám energiu, posilní vás, ale netreba to s ním preháňať.
  • Obsahuje silnú skupinu antioxidantov, ktoré sa nachádzajú iba v zelenom čaji a pomáhajú bojovať proti rakovine.
  • Spomaľuje nárast hmotnosti a keďže neobsahuje žiaden cukor, je vhodný pri diétach. Naopak obsahuje vlákninu, preto pomáha aj pri správnom trávení.
  • Zlepší vašu výkonnosť, sústredenosť a pamäť, upokojí myseľ a povzbudí. Ak si šálok čaju matcha celý v pokoji vychutnáte, budete mať zaručene lepšiu náladu.
  • Vysoký obsah chlorofylu detoxikuje a alkalizuje krv.
  • Upravuje krvný tlak, hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol.

Odporúčame prečítať:  Kalisia voňavá - elixír života

Nápoje v prášku matcha

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Instagram.com

Kde môžeme matcha prášok využiť?

Ako iste tušíte, matcha sa nepoužíva iba na prípravu čaju, aj keď práve to je jej pôvodným účelom. Dnes sa z tohto prášku vyrábajú vo veľkom chladené matcha čaje, ktoré kúpite v obchodoch, v kaviarňach si okrem čaju môžete vychutnať matcha latte alebo matcha smoothie. Využíva sa aj v cukrárstve, pridáva sa do rôznych sladkých dobrôt. Pochutíte si napríklad na špeciálnych donutoch, makrónkach, zmrzline alebo cookies. Matcha prášok môžete pridať aj do vášho chia pudingu.

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte bylinné čaje, ktoré vás zbavia úzkosti

Dezerty z čajového prášku matcha

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Instagram.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 13.03.17 12:13

SK
karma
114.00

...už dlhšie rozmýšľam nad jeho kúpou

  • 1
Odpovedať

Monika Filípková 13.03.17 13:01

MF
karma
56.00

Zelený čaj mám rada, v zime teplý a v lete mi chutí naopak zasa studený s citrónom. Matcha čaj som ešte nepila, ale ak ho objavím, určite si ho kúpim a vyskúšam, keď je taký prospešný na náš organizmus.

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 13.03.17 13:16

SK
karma
86.00

zelený čajík si pripravujem každé ráno, pijem ho hneď po prebudení..... čajík Matcha som ešte nepila.....ale ani som nepočula o nom... je už len otázkou že kde ho predávajú....predpokladám že v čajovniach alebo v nejakých bio obchodíkoch, kde predávajú aj špeciálne druhy čajov

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 13.03.17 13:31

DB
karma
117.00

matcha čaj poznám, ale ešte som ho nepila

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.03.17 16:45

ĽŠ
karma
100.00

Skvelý čajík, odporúčam!

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 13.03.17 18:25

MM
karma
100.00

zatiaľ som tento čaj ešte nevyskúšala, ale polepším sa

  • 1
Odpovedať

Lucia Kobíková 13.03.17 21:35

LK
karma
100.00

Ešte som o ňom nepočula, ale zelený čaj mám celkovo rada tak by som si ho aj kúpila :)

  • 1
Odpovedať

Eva Holbová 14.03.17 11:40

EH
karma
-1.00

Mám rada čaje, určite kúpim aj tento

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 26.05.20 07:05

KS
karma
133.00

Mám ho veľmi rada, celkovo zelený čaj je môj najobľúbenejší :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní