Ktorý spôsob odstránenia kliešťa je správny? Ako postupovať správne?

Ktorý spôsob odstránenia kliešťa je správny? Ako postupovať správne?

V prípade prisatia kliešťa je potrebné odstrániť ho z kože správne čo najskôr. „Miesto s kliešťom pred jeho odstraňovaním dezinfikujte. Vezmite navlhčený vatový tampón alebo špeciálne na to určenú pinzetu či kliešte, vhodné je použitie rukavíc na zabránenie prenosu infekcie. Kliešťa odstráňte hýbaním zo strany na stranu,“ vysvetľuje odborníčka z lekárne Dr.Max Jana Varsová.

A jedným dychom upozorňuje na častú chybu, ktorú zvykneme pri vyťahovaní kliešťa robiť. Máme na mysli použitie mydla, pri ktorom hrozí, že kliešťa udusíme a on môže následne uvoľňovať nebezpečné toxíny a zvyšovať tak riziko prenosu infekcie. Po odstránení celého kliešťa postihnuté miesto dezinfikujte. „Kontaktujte lekára v prípade, že spozorujete výrazné červené fľaky často s tmavými okrajmi v okolí miesta uhryznutia, hnis, závažnú alergickú reakciu či príznaky pripomínajúce chrípku, ako sú bolesti hlavy, kĺbov, malátnosť, únava či horúčka,“ dodáva farmaceutka.

Pozri aj: Rôzne druhy bodnutí hmyzom: Toto ti prezradí, čo ťa skutočne poštípalo

očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

Zdroj: Shutterstock®

OČKOVANIE AKO PREVENCIA – ÁNO ČI NIE?

Kliešťovej encefalitíde, ktorej potencionálnymi prenášačmi sú práve kliešte, je možné predchádzať očkovaním. Pokiaľ sa nechávate zaočkovať prvýkrát, je dôležité absolvovať celkovo tri dávky vakcíny. „Najvhodnejší čas na začiatok očkovania sú zimné mesiace. Počas tých dostanete prvé dávky vakcíny a v sezóne budete už dostatočne chránení. Posledná dávka vakcíny sa aplikuje o 5 – 12 mesiacov po druhej dávke. Chrániť očkovaním je možné deti od 1 roku a dospelých,“ vyratúva Jana Varsová z lekárne Dr.Max. Očkovacia látka vás chráni pred infekciou vírusom kliešťovej encefalitídy, nezabráni však tomu, aby sa kliešť prisal. Je preto dôležité vždy použiť repelent, keďže kliešť môže infikovať aj inou chorobou.

ako sa chrániť pred kliešťami

Zdroj: Shutterstock®

IDETE DO PRÍRODY: DODRŽE 5 ZÁKLADNÝCH KROKOV

  • Zvoľte vhodné oblečenie – ideálne je mať dlhé nohavice a tričko s dlhými rukávmi s hladkým povrchom, čo kliešťom sťažuje lezenie a následné priľnutie na kožu.
  • Dlhé nohavice zasuňte do ponožiek - kliešť sa na kožu dostáva najčastejšie práve priestorom medzi nohavicami a obuvou.
  • Pred výletom použite repelent, ktorý odpudzuje komáre i kliešte.
  • Nelíhajte si do vysokej trávy - práve v nej sa vyskytujú kliešte najčastejšie. Mýtus je, že kliešte padajú zo stromov a skáču. Naopak, žijú v priestoroch do výšky 60 cm od zeme, preto je riziko prilezenia kliešťa práve od chodidiel.
  • Po návrate z rizikovej oblasti sa odporúča ihneď vymeniť oblečenie a skontrolovať celé telo.

Neprehliadni: Poznáš tento domáci recept, ako ochrániť psa pred kliešťami? Musíš vyskúšať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 30.07.20 09:23

KK
karma
105.00

chvalabohu som to ešte nezažila ani na sebe a ani vo svojom okolí

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní