Rôzne druhy bodnutí hmyzom: Toto ti prezradí, čo ťa skutočne poštípalo

Rôzne druhy bodnutí hmyzom: Toto ti prezradí, čo ťa skutočne poštípalo

Už zopár dní či vlastne týždňov tu máme pravé letné počasie. Zatiaľ, čo sa niektorí sťažujú, že je vonku príliš horúco, iní si toto obdobie užívajú plnými dúškami. No leto má aj svoje nevýhody. S letom sa k nám totižto dostáva všelijaký hmyz, ktorý si veľmi rád na nás „pochutnáva“. Z pobytu v prírode si môžete domov priniesť suvenír v podobe kliešťa. Od prírodného jazera zopár štípancov od komára a po pobyte na chate aj štípanec od ploštice.

A teraz začína pátranie. Čo vás vôbec poštípalo? Boli ste v prírode, zastavili ste sa pri jazere, dopriali ste si prechádzku po lúke... A ráno ste sa zobudili s červeným fľakom na tele, ktorý je ťažké identifikovať. Jediné, čo viete, je fakt, že to svrbí, bolí a pokožka je citlivá na dotyk. Čo teraz? Spoznajte najčastejšie druhy štípancov od hmyzu, s ktorými môžete mať dočinenia.

Odporúčame: Bolesť v krku a zápal očných spojoviek: Aj tak sa prejavuje infekcia adenovírusmi!

štípance od komára

Zdroj: pinterest.com / Shutterstock®

Poštípanie komárom

Azda najbežnejšími a najčastejšími štípancami, s ktorými sa stretávame, sú práve od komárov. Tie z nás doslova vyciciavajú krv a zanechávajú po sebe stopu v podobe svrbenia pokožky. Štípanec od komárov spoznáte veľmi ľahko – ide o miernu opuchlinu na pokožke s malinkým vpichom. Keď vás uštipne komár, tak štípance môžete pozorovať kdekoľvek na tele, avšak nikdy nie v tesnej blízkosti.

Bodnutia komárom nie sú nebezpečné, no ak vám postihnuté miesto začne opúchať, treba navštíviť lekára, pretože sa môže jednať o infekciu. Predsa len, v každej krajine sa nachádzajú iné druhy komárov, ktoré môžu prenášať rôzne ochorenia.

Ak štípanec objavíte, je dobré vedieť, ako ošetriť štípance od komárov. Skvelo poslúži kocka ľadu, sóda bikarbóna, Aloe vera, ale aj banánová šupka či zubná pasta. 

štípance od blchy

Zdroj: pinterest.com / Shutterstock®

Poštípanie blchou

Oproti komárom sa pri poštipnutiach blchou zväčša maličké štípance vyskytujú v hojnejšom množstve blízko pri sebe – cca môžeme hovoriť o troch štípancoch blízko seba. Sú malé, zoskupené a vyzerajú ako červená opuchlina na koži s krvavou bodkou uprostred. Aj v tomto prípade poštípanie blchou dosť svrbí, no rozhodne si poštípané miesto neškriabte. Mohli by ste si veľmi ľahko zaniesť infekciu.

Neprehliadni: Čo spôsobuje znižovanie inteligencie? Daj si pozor na týchto 5 vecí

štípance od ploštice

Zdroj: pinterest.com / Shutterstock®

Poštípanie plošticou

Ploštice sú tie malé potvorky, ktoré sa nachádzajú v matracoch alebo v posteľne bielizni. Štípanec môže mať rôznu formu – niektorí si ani nemusia všimnúť, že ich niečo poštípalo, no u iných môže štípanec spôsobovať alergickú reakciu a bolesť. Štípance sú podobné tým od komára, no sú v blízkej vzdialenosti od seba a sú poriadne svrbivé. Najčastejšie sa objavujú na tých častiach tela, kde sa nachádza tenšia pokožka – zápästia, predlaktia, členky a slabiny.

bodnutie včelou

Zdroj: pinterest.com / Shutterstock®

Bodnutie osou a včelou

Bodnutie týmto blanokrídlym hmyzom si všimnete veľmi rýchlo. Každý vpich je totižto bolestivý a bezprostredne po bodnutí sa vám na pokožke objaví červená škvrna s bielou bodkou uprostred. Táto bodka môže predstavovať žihadlo, ktoré mohlo ostať zabodnuté v pokožke. To nezabudnite pred ošetrením odstrániť. Obzvlášť by sa mali mať na pozore tí, ktorí sú na bodnutie osou alebo včelou alergickí.

Čo pri bodnutí osou pomáha? Naše staré mamy odporúčajú obklad z cibule. Stačí koliesko cibule priložiť na pokožku a nechať pôsobiť pokojne aj niekoľko hodín. 

uhryznutie pavúkom

Zdroj: pinterest.com / Shuttersto®

Poštípanie od pavúka

Nie, v tomto prípade sa určite nepremeníte na pavúčiu ženu ani pavúčieho muža! Štipnutie od tohto tvora zo zvieracej ríše nie je bolestivé, no spoznáte ho podľa dvoch malinkých bodiek (vpichov) v tesnej blízkosti – 1 až 2 mm pri sebe. Pozor si však dávajte na exotické druhy pavúkov. Tie okrem malých vpichov môžu spôsobiť začervenanie pokožky, jej opuch, svrbenie a pálenie.

Odporúčame: Tip na výlet: Nový Zéland na Slovensku ťa jednoducho uchváti

uštipnutie kliešťom

Zdroj: pinterest.com / Shutterstoc®

Uštipnutie kliešťom

Sezóna kliešťov nám tento rok začala pomerne skoro, preto je možné, že už ste si nejakého vyťahovali. Kým niektorí z nás stále zisťujú, ako na odstraňovanie kliešťov, iní sa ešte stále snažia zistiť, či dané bodnutie je práve od kliešťa. Tak ako to spoznáte? Verte nám, veľmi jednoducho, pretože kliešť zarýva svoju hlavičku do pokožky. Za predpokladu, že neodpadol, tak pri poštipnutí kliešťom môžete pozorovať jeho vytŕčajúci „zadoček“ z pokožky a v okolí začervenanú pokožku.

uhryznutie mravcom

Zdroj: pinterest.com / Shutterstock®

Štípance od mravcov

Začervenanie, hnis, svrbivá pokožka – takýto je príznak po uštipnutí niektorými druhmi mravcov. Mierny opuch a začervenanie je príznakom po bodnutí akýmkoľvek hmyzom, ak sa k tomu pridá hnis, vďaka ktorému uštipnutie môže vyzerať ako vyrážka, tak je očividné, že ste mali dočinenia s mravcami.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 18.06.19 06:09

ĽŠ
karma
100.00

Každé poštípanie je nepríjemné, je dobré vedieť ich rozlíšiť.

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 18.06.19 08:22

AK
karma
100.00

Bohužiaľ takéto štípance k letu patria

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 18.06.19 20:49

IO
karma
96.00

Užitočné rady, dakujeme. Hlavne pri detoch, človek nikdy nevie.

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 18.06.19 21:50

IM
karma
100.00

všeličo môžme čakat aj hmyz, ktorý tu ešte nebol

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 20.06.19 14:38

karma
106.00

Mám citlivú pokožku a samé štípance po tele. Všetko po mne lezie.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 25.06.19 22:35

JK
karma
100.00

Dobrá rada nad zlato a hlavne teraz v lete

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 07.07.22 03:05

MD
karma
132.00

Toto leto zatiaľ bez štípanca, všetko to letí k mojej mame. A vždy sa jej to aj škaredo zapáli....Na mňa však idú kliešte, tých sa bojím, jeden z nich mi poriadne osladil život.

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 07.07.22 21:49

AJ
karma
-1.00

Váš článok mi pripomenul situáciu z minulého leta, 2x ma niečo tak "super" uštiplo pod oko, až som skončila na urgente..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní