Listerióza a jej prejavy: Ako sa človek nakazí listériami?

Listerióza a jej prejavy: Ako sa človek nakazí listériami?

Na to, čo konzumujeme, by sme si mali dávať vždy veľký pozor. A teraz nehovoríme o tom, či je niečo zdravé alebo nie, ale skôr o tom, či je to vôbec bezpečné a vhodné na konzumáciu. Neumyté či tepelne nedostatočne upravené potraviny nám totižto dokážu spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Rôzne druhy potravín môžu byť zdrojom baktérií, hubovitých organizmov a dokonca aj parazitov. Ak si pochutnáme na niečom nevhodnom, prísť môžeme napríklad aj k nepríjemnej listerióze. Čo ju spôsobuje a ako sa prejavuje?

Čo je listerióza?

Listerióza predstavuje infekčné ochorenie ľudí a zvierat bakteriálneho pôvodu. Pôvodcom ochorenia sú baktérie z rodu listéria (latinsky Listeria), ktorý dostal pomenovanie podľa britského chirurga Josepha Listera, zakladateľa antisepsy. Najčastejšie listeriózu vyvoláva druh Listeria monocytogenes, patogénnym druhom je však aj Listeria ivanovii (vyvoláva listeriózu oviec). Listérie sú grampozitívne baktérie, ktoré majú tvar krátkych tyčiniek. Niekedy tvoria dlhšie vlákna.

Ide o odolné baktérie, ktoré sa vyskytujú v rôznych zložkách životného prostredia, napríklad v pôde, vode, na rastlinách či vo fekáliách. Listérie napádajú mnohé druhy cicavcov, vtákov aj rýb, izolované boli dokonca z mäkkýšov či múch. 

Odporúčame: Hydrokéla: Ochorenie, ktoré si medzi mužským pokolením nevyberá

baktéria Listéria

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa dá nakaziť listériami?

Listérie sa do tela človeka môžu dostať rôznymi cestami. Najčastejšou vstupnou bránou je tráviaci trakt, čiže ústa. Baktérie sa do tela môžu dostať aj cez porušenú kožu, menej často cez dýchacie cesty alebo očné spojovky. Zdrojom nákazy sú pre človeka hlavne zvieratá, no je možný aj prenos z človeka na človeka. Najčastejšie sa človek nakazí konzumáciou potravín kontaminovaných listériami, a to nielen potravín živočíšneho, ale aj rastlinného pôvodu.

Rizikové z hľadiska možného obsahu listérií sú rôzne druhy mäsa (nedostatočne tepelne spracované), údený losos a filety z lososa, mäsové výrobky (napr. klobásy, tatárske bifteky), nepasterizované mlieko, plesňové zrejúce syry, ovčí hrudkový syr. Zdrojom nákazy môže byť aj neumytá zelenina prihnojovaná čerstvým hnojom (často listová zelenina, ale napríklad aj paradajky). 

Ďalšie možné cesty prenosu okrem konzumácie kontaminovaných potravín:

  • priamy kontakt s chorými zvieratami,

  • práca s kontaminovanou zeminou, napr. v poľnohospodárstve,
  • pitie alebo kúpanie sa v kontaminovanej vode,
  • vdychovanie prachu, ktorý obsahuje fekálie nakazených zvierat,
  • z človeka na človeka pohlavným stykom – ak sa baktérie usadili v urogenitálnom trakte, prípadne aj bozkávaním,
  • z matky na dieťa v tehotenstve alebo pri pôrode.

Aké má listerióza prejavy?

Listerióza sa prejavuje rôzne, prejavy môžu byť mierne až závažné. U niektorých jedincov môže infekcia prebehnúť prakticky bezpríznakovo, pričom im baktérie nemusia spôsobiť žiadne ťažkosti. V bežných prípadoch sú sprievodné prejavy mierne, pričom pripomínajú symptómy chrípky. Platí však, že jedinci s pevným zdravím ochorejú na listeriózu skôr zriedka. Najmä u rizikových osôb máva listerióza častejšie závažný priebeh.

Ide o osoby s nedostatočnou funkciou imunitného systému, starších jedincov, tehotné ženy, novorodencov a malé deti, diabetikov či ľudí s rakovinou alebo HIV, ale aj pacientov s inými vážnymi ochoreniami. Inkubačná doba môže byť v prípade listeriózy pár dní až viac ako mesiac. 

Medzi charakteristické príznaky listeriózy patrí:

  • zvýšená telesná teplota až horúčka,

  • bolesť svalov, brucha a hlavy,
  • nevoľnosť a nechutenstvo,
  • zvracanie,
  • slabosť, vyčerpanie,
  • hnačka,
  • zväčšenie uzlín,
  • zväčšenie sleziny a pečene,
  • kožné vyrážky.

V prípade vážneho priebehu ochorenia, najmä u rizikových pacientov, môže dôjsť k rozvoju sepsy či zápalu mozgových blán alebo zápalu mozgu. Napadnutie nervového systému môže byť sprevádzané veľkými bolesťami hlavy, stuhnutým krkom, stratou rovnováhy, zmätenosťou aj kŕčmi či citlivosťou na hluk a svetlo. Ide o život ohrozujúce komplikácie. 

Odporúčame: Čo je Klinefelterov syndróm a ako sa prejavuje? Dá sa mu predísť?

listerióza v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Listerióza v tehotenstve

Ako sme spomenuli vyššie, do rizikovej skupiny osôb, u ktorých môže listerióza predstavovať väčší problém, patria aj tehotné ženy. Nie je tomu tak vždy, no v mnohých prípadoch sa infekcia listériami počas tehotenstva spája s viacerými zdravotnými komplikáciami. Najmä pri nákaze počas prvej polovice gravidity môžu baktérie spôsobiť potrat, v neskorších štádiách môžu byť príčinou pôrodu mŕtveho dieťaťa či predčasného pôrodu.

Infekcia plodu sa však až v polovici prípadov končí úmrtím. K nákaze plodu dochádza buď počas tehotenstva cez placentu, alebo sa rovnako môže dieťa nakaziť pri pôrode, respektíve pri prechode pôrodnými cestami. Infikované dieťa sa rodí s takzvanou novorodeneckou listeriózou, ktorá je sprevádzaná najmä sepsou, kožnými vyrážkami, kŕčmi, poškodením mozgu, ale aj ďalších orgánov, vrátane pečene či pľúc. 

Liečby listeriózy

Diagnostikovať listeriózu možno potvrdením prítomnosti baktérií v tele, a to vo vzorke krvi, v stolici, prípade vo vzorkách tkaniva či v mozgovom moku. Pri skorej diagnostike je ochorenie pomerne dobre liečiteľné antibiotikami. U mnohých pacientov zaberá najmä penicilín, prípadne kombinácia viacerých antibiotík. Okrem toho je možné ešte tlmiť sprievodné príznaky ochorenia, ako horúčky či bolesti. Obvykle liečba trvá 2 až 4 týždne.

Rizikoví pacienti, ako sú tehotné ženy, infikovaní novorodenci, staršie osoby či osoby s poruchami imunity alebo ťažkým priebehom listeriózy, by mali byť pod drobnohľadom lekárov. Kým pre inak pomerne zdravých jedincov nebýva spravidla listerióza do väčšej miery nebezpečná, v prípade novorodencov či jedincov s oslabenou imunitnou obranou má pomerne vysokú letalitu (počet úmrtí na konkrétne ochorenie). 

Prevencia listeriózy zahŕňa:

  • dodržiavanie hygieny rúk a prostredia pri príprave jedla,
  • umývanie ovocia a zeleniny pred konzumáciu,
  • dostatočnú tepelnú úpravu mäsa, vyhýbanie sa konzumácii surového mäsa,
  • skladovanie potravín vo vhodných teplotných podmienkach,
  • vyhýbanie sa konzumácii potravín s poškodeným obalom,
  • vyhýbanie sa konzumácii potravín po dátume spotreby a potravín so zmenenou farbou, vôňou, chuťou či vzhľadom,
  • vyhýbanie sa nepasterizovanému mlieku,
  • pitie vody len z overených zdrojov,
  • vyhýbanie sa kontaktu s podozrivými zvieratami.

Odporúčame: Zvýšená lámavosť kostí: Príčinou môže byť vážne genetické ochorenie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní