Malária – čo ju spôsobuje a kde sa ňou môžeme nakaziť?

Malária – čo ju spôsobuje a kde sa ňou môžeme nakaziť?

Pri cestovaní do zahraničia musíme myslieť na rôzne komplikácie, ktoré nás môžu postretnúť. Jednou z nich sú aj rôznorodé ochorenia. Najmä pri cestách do exotických krajín a tropických oblastí na nás môžu neraz číhať choroby, s ktorými by sme sa na Slovensku pravdepodobne nikdy nestreli, pretože ich výskyt je v našich podmienkach zriedkavý až nulový. 

Príkladom je horúčka Dengue, ktorá pre cestovateľov do endemických oblastí predstavuje skutočne veľké riziko. Vyskytuje sa v tropických aj subtropických oblastiach Južnej Ameriky, juhovýchodnej Ázie či Afriky. Typickým ochorením, ktoré na Slovensku predstavuje primárne importovanú nákazu, čiže zavlečenú zo zahraničia, je aj malária. Čo by sme o nej mali vedieť?

Čo je malária a čo ju spôsobuje?

Malária predstavuje závažne infekčné ochorenie parazitárneho pôvodu. Pôvodcom ochorenia sú plazmódiá, respektíve parazitické prvoky z rodu Plasmodium a kmeňa Apicomplexa. Plazmódiá patria medzi krvinovky. Parazitujú na červených krvinkách hostiteľa, v dôsledku čoho sa krvinky po istom čase rozpadajú. Známych je viacero druhov plazmódií spôsobujúcich maláriu – Plasmodium vivax, Plasmodium malariae, Plasmodium ovale i Plasmodium falciparum. 

Druh Plasmodium falciparum je pritom pôvodcom najvážnejšej formy ochorenia, nazývanej aj tropická malária, ktorá má vysokú úmrtnosť. Celosvetovo si malária vyžiada ročne 1,5 až 3 milióny obetí a celkovo na ňu ochorenie 300 až 500 miliónov osôb. Malária sa vyskytuje predovšetkým v tropickej a subsaharskej Afrike, južnej a východnej Ázii, Amazónii a južnom Pacifiku.

S vyšším výskytom sa možno stretnúť v niektorých častiach Mexika, na Haiti a Strednom východe, v afrických regiónoch, Indii, Číne aj Oceánii. Až 40 % svetovej populácie žije v oblasti, kde sa malária vyskytuje. 

Odporúčame: Rôzne druhy bodnutí hmyzom: Toto ti prezradí, čo ťa skutočne poštípalo

príčiny malárie

Zdroj: Shutterstock®

Možnosti prenosu malárie

Pôvodcu malárie objavil francúzsky lekár Charles Louis Alphonse Laveran, za čo v roku 1907 získal Nobelovu cenu. Človek sa týmto parazitom môže nakaziť pri poštipnutí infikovaným komárom. Prenášačom plazmódií spôsobujúcich maláriu sú komáre z rodu Anopheles. Pohyblivé infekčné štádium parazita prenášajú konkrétne samičky, a to vo svojich slinných žľazách. 

Po uštipnutí človeka sa plazmódiá dostávajú do organizmu, kde najskôr zotrvávajú v pečeni. Reprodukujú sa a prechádzajú do ďalšieho štádia. Následne vstupujú do červených krviniek, kde sa ďalej množia. Riziko nákazy maláriou pri poštipnutí komárom v rizikových oblastiach stúpa:

  • pri pobyte v nižšej nadmorskej výške,
  • v okolí sladkovodných tokov a jazier,
  • vo večerných hodinách, keďže aktivita samičiek je vyššia po súmraku a okolo polnoci. 

Malária sa neprenáša bežným kontaktom s chorým človekom, respektíve nie je prenosná vzduchom či dotykmi. Z človeka na človeka sa môže preniesť len ojedinele, napríklad pri transfúzii krvi, darovaní orgánu či zdieľaní injekčných striekačiek. 

Aké má malária príznaky?

Inkubačný čas, čiže čas od vstupu nákazy do organizmu po prepuknutie symptómov, je rôzne dlhý. V priemere sú to dva týždne, no celkovo to môže byť 6 až 60 dní, zriedkavo až niekoľko mesiacov. Rôznorodý je aj priebeh malárie. Ten často závisí od toho, akým druhom parazita sa človek nakazí. Niektoré druhy spôsobujú miernejšie formy malárie, iné veľmi závažné a život ohrozujúce. Horší priebeh ochorenia môžu mať deti, tehotné ženy či chronicky chorí pacienti.

Prvotné príznaky choroby môžu byť ľahko zameniteľné s prechladnutím či chrípkou. Postupne dochádza k rozvoju najtypickejšieho príznaku – malarických záchvatov. Podľa druhu parazita môžu pretrvávať rôzne dlhý čas a opakovať sa v rôzne dlhých intervaloch. Obvykle sa objavujú každý druhý, tretí alebo štvrtý deň a môžu trvať až niekoľko hodín. Sprevádzané sú vysokými horúčkami a zimnicou, únavou aj silným potením. Medzi záchvatmi ťažkosti ustupujú. 

Ďalej sa môžu pri malárii objaviť i tieto príznaky:

  • bolesti brucha,

  • hnačky,
  • zvracanie,
  • nechutenstvo,
  • kŕče,
  • suchý kašeľ, 
  • bolesti svalov a kĺbov,
  • svetloplachosť.

Vo vážnych prípadoch môže malária viesť k viacerým zdravotným komplikáciám. Nedostatok červených krviniek sa prejaví chudokrvnosťou. Vážnou komplikáciou je zlyhanie obličiek, opuch pľúc, poškodenie srdca a pečene a nakoniec smrť. 

Odporúčame: Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

liečba malárie

Zdroj: Shutterstock®

Liečba malárie

Pri výskyte príznakov malárie pri pobyte v rizikových oblastiach, alebo aj po návrate z nich, neváhajte čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. Ako sme spomenuli vyššie, malária môže v niektorých prípadoch viesť k závažným zdravotným komplikáciám až k smrti. Liečbu je potrebné zahájiť čo najskôr. Malária sa diagnostikuje na základe prítomných príznakov, cestovateľskej minulosti pacienta a mikroskopického vyšetrenia krvi.

V chudobných krajinách však možnosti testovania obvykle nebývajú dostupné, v takomto prípade diagnostikujú maláriu len na základe príznakov. Vyšetrením krvi je však možné stanoviť druh plazmódia, vďaka čomu je možné čo najlepšie nastaviť vhodnú liečbu. Proti rôznym plazmódiám bývajú účinné iné druhy antimalarík, liekov vyvinutých špeciálne na liečbu malárie. Problémom je, že niektoré plazmódiá získavajú voči viacerým liekom rezistenciu. 

Liečba malárie obvykle zahŕňa hospitalizáciu. Potrebná je tiež symptomatická liečba, čiže tlmenie sprievodných ťažkostí, najmä vysokých horúčok a bolestí. Dĺžka liečby môže byť až niekoľko týždňov, pri včasnom odhalení a správnej liečbe je možné úplné vyliečenie pacienta. Avšak, závažné formy malárie aj napriek liečbe a intenzívnej starostlivosti dosahujú až 20 % úmrtnosť. 

Malária a očkovanie

Vakcína proti malárii dlho nebola dostupná. Jej vývoj prebiehal desiatky rokov, proces okrem iného komplikoval napríklad aj zložitý životný cyklus parazita. Prvou schválenou vakcínou proti malárii je Mosquirix, na ktorej pracuje farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline od 80. rokov 20. storočia. Vakcína by mala znížiť riziko nakazenia a najmä chrániť pred závažnými formami choroby. 

Pilotný testovací program očkovania však bol zavedený až v roku 2019 v Ghane, Keni a Malawi. V roku 2021 WHO odobrila túto jedinú schválenú vakcínu proti malárii na rozsiahle použitie.

Možnosti prevencie malárie

Pre cestovateľov nie je očkovanie proti malárii momentálne dostupné, dôležité je klásť dôraz na iné formy prevencie. Pri ceste do najrizikovejších oblastí s vysokým výskytom malárie (napr. subsaharská Afrika) je vhodné zvážiť preventívne užívanie antimalarík. Tie je potrebné začať užívať už pred cestou a následne aj počas pobytu v zahraničí. Vhodné antimalarikum vám predpíše lekár a podľa druhu vám ozrejmí spôsob používania.

Výber liekov môže závisieť na konkrétnej oblasti, do ktorej jedinec cestuje, na dĺžke pobytu, ročnom období aj zdravotnom stave cestovateľa. Preventívne užívanie antimalarík neposkytuje 100 % ochranu pred maláriou, no výrazne znižuje riziko rozvoja smrteľných foriem ochorenia. Okrem toho je nevyhnutné zamerať sa aj na ochranu pred samotnými komármi. Odporúča sa používanie repelentov aj ochranných sieťok na posteľ či ochrana pokožky dlhými rukávmi a dlhými nohavicami. 

Odporúčame: Hrčka na prsníku – poukazuje hneď na rakovinu? Spoznaj možné príčiny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 10.07.22 01:26

karma
109.00

My plánujeme dovolenku na Slovensku.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní