Máš radšej žlté banány alebo zelené? Vieme, ktoré sú zdravšie

Máš radšej žlté banány alebo zelené? Vieme, ktoré sú zdravšie

Banány sú pre mnohých z nás veľkou pochúťkou. Sú obľúbené na raňajky, na zahryznutie či ako ľahká večera. Banány konzumujeme už celé stáročia a jednoznačne patria medzi najdovážanejšie ovocie. Ktoré banány sú však najzdravšie?

Niektorí si radi pochutia na takmer nedozretých zelených druhoch, iní zas uprednostňujú žlté banány. Keď však hovoríme o miestnej produkcii, veľa banánových zásob, ktoré sa ďalej predávajú spotrebiteľom, obsahuje práve úplne zelené banány, ktoré časom a prepravou dozrievajú a na naše pulty sa dostanú v konzumovateľnom žltom stave. Pre nás je táto farba len akýmsi ukazovateľom zrelosti. Otázkou je, či zmena farby banánov znamená aj niečo iné.

Odporúčame: Zákerná mononukleóza: Takéto sú príznaky choroby z bozkávania!

zelené banány

Zdroj: Shutterstock®

Čas na zmenu?

Najskôr sa pozrime na zmeny, ktoré sa odohrávajú v banánovej šupke. Spočiatku je zelenej farby, ktorá je spôsobená obsahom chlorofylu v šupke. Prečo toto ovocie vyžaduje chlorofyl? Je to v podstate účinný spôsob dodávania živín (najmä škrobu) do vnútra ovocia. Keď je všetok škrob uložený v ovocí, je pevnejšie a v optimálnom stave na jedenie. V tomto bode je však čas, aby ovocie zmäklo a bolo ešte vhodnejšie pre našu spotrebu.

Chlorofyl v šupke sa rozpadne a škrob v ovocí sa premení na jednoduché cukry. Výsledkom je, že je šupa žltá a ovocie zmäkne a stane sa sladším. Táto zmena mení aj šupku na oveľa mäkšiu a tenšiu, než bola pôvodne, čo uľahčuje  jej odlupovanie od lahodného vnútra.

Podľa správnosti by ste teda mali počkať, kým sa farba banánov zmení na žltú. Nečakajte však príliš dlho, aby neboli príliš mäkké. Prezradíme vám, prečo.

zrelé banány

Zdroj: Shutterstock®

Keď sa banánom mení farba, mení sa nielen chuť, ale aj nutričná hodnota. Napríklad zelená je naplnená škrobom. Jedenie banánov v tomto štádiu je dobré pre diabetikov, pretože obsahuje baktérie, ktoré podporujú zdravie hrubého čreva.

Oveľa sladšia odroda, žlté banány, majú škrob, rozložený na jednoduché cukry, čo je pre nás rýchly zdroj energie. Pokiaľ ide o prínos pre zdravie, žlté banány obsahujú antioxidanty a látky, bojujúce proti rakovine, ktoré napríklad ešte nie sú k dispozícii v zelených verziách.

V neposlednom rade sa stretávame aj s banánmi s tmavými alebo hnedými škvrnami. Ukázalo sa, že tie obsahujú látku, ktorá pomáha bojovať s malígnymi bunkami v tele. Čím sú škvrny na banáne tmavšie, tým lepšie vie bojovať s týmito bunkami, čo posilňuje náš imunitný systém.

Nezáleží na tom, kedy sa rozhodnete jesť svoj banán, mali by ste vedieť, že je to jednoducho skvelá a zdravá voľba v akomkoľvek štádiu. Jedna vec, ktorú treba mať na pamäti, je, že ako banán dozrieva, mikroživiny a dobré látky sa zmenšujú alebo sa úplne stratia. Takže možno naozaj nečakajte príliš dlho a vychutnajte si svoj banán v čase, kedy je doslova zdravou bombou pre naše telo!

Bude sa ti páčiť: Horúce dni sú už za dverami. Povieme ti, ako sa chrániť pred úpalom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Marta Bujdošová 29.05.18 12:56

MB
karma
98.00

JA mam rada zlte banany, vtedy mi najviac chutia. Zelene nemusim.

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 29.05.18 19:21

MR
karma
109.00

najčastejšie pridávam banán do kaše a je to super lebo potom už nesladím..

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 29.05.18 21:22

karma
109.00

Banány mám rada,ked sú tak akurát - ani zelené,ani moc zrelé.A banánové šupky treba dať ako hnojivo pod ruže :-)

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 05.06.18 18:02

KK
karma
105.00

banány mám rada také akurát , ani zelené a ani moc žlté, z prezretých banánov robievam lievance

  • 1
Odpovedať

Daniela Balakova 22.06.18 14:17

DB
karma
96.00

Banány mám veľmi rada,v akejkolvej forme ,moja mama je diabetička a nechcela jest banány ,pretože sú sladké ,dám jej prečítat tento článok.

  • 0
Odpovedať

Andrea Gezeova 22.06.18 14:40

AG
karma
-1.00

Najradšej také akurát, žlté, ale neprezreté.

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 25.06.18 15:53

karma
113.00

také mám ráda banány žluté, ale ne moc přezrále, slupky používám jako hnojivo

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 25.06.18 17:06

karma
100.00

Mám rada úplne zrelé banány, ak by som ich nespotrebovala, dám do mrazničky a potom vyšľahám také zamrznuté s kvalitným kakaom. je to super zmrzlina.

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 25.06.18 17:06

karma
100.00

Mám rada úplne zrelé banány, ak by som ich nespotrebovala, dám do mrazničky a potom vyšľahám také zamrznuté s kvalitným kakaom. je to super zmrzlina.

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 27.06.18 11:07

AB
karma
76.00

ja mám veľmi rada zelené banány, ich trpko-sladkú chuť

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 20.07.18 15:03

BS
karma
100.00

Mne chutia také akurát, nie veľmi zrelé a vôbec už nie zelené, tie nemajú žiadnu chuť:))

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní