Nebezpečné pľuzgiere na tele: Pozor, môže ísť o autoimunitné ochorenie!

Nebezpečné pľuzgiere na tele: Pozor, môže ísť o autoimunitné ochorenie!

Viete, čo je pemfigus? Za týmto pomerne neznámym pojmom sa ukrýva jedno zákerné autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje najmä pokožku a sliznice ľudského tela. Známych je viacero foriem tejto choroby, ktoré sa líšia priebehom, pričom v najzávažnejších prípadoch je nevyhnutná i hospitalizácia. Toto ochorenie môžu sprevádzať mnohé komplikácie a dokonca môže ohroziť život pacienta. Čo je pemfigus, ako sa prejavuje a aké sú možnosti jeho liečby vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Čo je pemfigus?

Pemfigus, taktiež Pemphigus, predstavuje autoimunitné ochorenie s chronickým priebehom. Slovo Pemphigus je odvodené z gréckeho pemphix, čo znamená pľuzgier. Názov ochorenia teda poukazuje už na jeho typický prejav. Táto choroba je totiž charakteristická tvorbou pľuzgierov, a to na pokožke a slizniciach postihnutého. Keďže ide o autoimunitné ochorenie, príčinou vzniku je nadmerná a neprirodzená aktivita imunitného systému. V tele pacienta sa tak proti vlastným bunkám pokožky a slizníc tvoria protilátky, čo má za následok rozvoj sprievodných ťažkostí.

Pri pemfige dochádza konkrétne k tvorbe protilátok proti proteínu, ktorý je nevyhnutnou súčasťou medzibunkových spojov, kvôli čomu následne dochádza k narušeniu celistvosti epitelových buniek. Prečo vôbec dochádza k takejto reakcii imunitného systému nie je celkom známe. Predpokladá sa vplyv niektorých typov liekov, ktoré jedinec užíva. Spúšťačom môže byť aj iné autoimunitné ochorenie, ktorým jedinec trpí. Toto ochorenie sa dokonca môže rozvinúť aj ako komplikácia pri rakovine. Za rizikový faktor je považovaný aj vek pacienta. Najčastejšie sú postihnuté osoby v strednom veku, a to od 40. do 60. roku života.

Pozri aj: Prečo má pes suchý ňufák? Treba neodkladne vyhľadať veterinára?

prejavy pemfigu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú najčastejšie príznaky ochorenia?

Hlavným príznakom pemfiga je tvorba spomínaných pľuzgierov na rôznych častiach tela, a to na pokožke či slizniciach, napríklad v ústnej dutine aj na genitáliách. Tie vznikajú v narušených medzibunkových priestoroch a často sú boľavé a naplnené tekutinou. Postupne sa môžu meniť na zapáchajúce chrasty. Môžu však i praskať a spôsobovať otvorené rany. Ako sme spomínali už vyššie, toto ochorenie sa môže vyskytovať vo viacerých formách, s čím súvisia aj jeho konkrétne prejavy. Najčastejšou a veľmi bolestivou formou choroby je Pemphigus vulgaris, pri ktorom sa pľuzgiere vyskytujú najmä v ústnej dutine.

O niečo menej vážnym typom je Pemphigus foliaceus, pri ktorom dochádza k tvorbe pľuzgierov na pokožke hlavy a tela, pričom výskyt v dutine nie je bežný. Táto forma ochorenia nebýva tak bolestivá, napáda len vrchné vrstvy pokožky a býva často zamieňaná s inými kožnými chorobami, napríklad ekzémom. Pacienta môže trápiť i šupinatenie a svrbenie pokožky. Nakoniec poznáme ešte paraneoplastickú formu pemfiga, pri ktorej býva postihnutý pažerák, ústna dutina či dokonca pľúca. Vyskytuje sa ako komplikácia pri onkologickom ochorení alebo môže i predchádzať diagnostike rakoviny.

liečba pemfiga

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

V priebehu ochorenia môže dôjsť k rozvoju viacerých komplikácií, ktoré môžu dokonca ohrozovať život pacienta. U postihnutého môže dôjsť k vážnej infekcii pľuzgierov až otrave krvi, závažným stratám tekutín a bielkovín a k celkovému oslabeniu organizmu. K tomu však dnes dochádza len v prípade neliečenia ochorenia. Práve preto je nevyhnutná včasná diagnostika. Čím skôr sa s liečbou začne, tým je jej účinok efektívnejší. Keďže hovoríme o autoimunitnom ochorení, podstatou liečby pemfiga je potlačenie imunitných reakcií organizmu.

Na tento účel sú pacientovi podávané rozličné druhy liekov z kategórie kortikosteroidov či imunosupresívnych liekov. Pri infekciách sú podávané i antibiotiká. Ochorenie má však chronický, čiže dlhodobý charakter, preto je jeho liečba behom na dlhé trate. Pacientovi sa dávky liekov postupne znižujú až na najnižšiu možnú mieru, ktorá zabezpečí udržanie dobrého zdravotného stavu. Pri vážnych formách ochorenia je však potrebná hospitalizácia. V niektorých prípadoch sa dokonca pristupuje i k výmene krvnej plazmy.

Pozri aj: Ako ošetriť pľuzgiere na nohách a otlaky? Vyskúšaj aspirín na kožu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 21.08.19 19:49

MM
karma
100.00

veľmi nepríjemné ochorenie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní