Prečo má pes suchý ňufák? Treba neodkladne vyhľadať veterinára?

Prečo má pes suchý ňufák? Treba neodkladne vyhľadať veterinára?
  • 04.08.2019
  • Michaela Kožáková

Určite ste počuli hororové scenáre o tom, že keď má váš psí miláčik suchý ňufák, tak je smrteľne chorý. Je pravda, že suchý nos môže byť príčinou zdravotného problému, neznamená to však nevyhnutne, že váš psík trpí nejakým ochorením. Existuje niekoľko dôvodov, prečo ňufák vášho chlpatého spoločníka nie je vlhký ako obvykle.

Pozri aj: Komunikácia s mačkou? Pozri, čo sa ti snaží povedať

Chorý psík

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus suchého nosa

Ňufák psa býva zvyčajne chladný a mokrý. Naši štvornohí spoločníci si lížu nos, pretože vlhkosť im pomáha zlepšovať ich čuch a jednoduchšie určiť, odkiaľ zápach prichádza. Preto je pre psov neobvyklé mať suchý a teplý nos. Táto teória viedla k presvedčeniu, že práve suchý ňufák našich psích miláčikov je signálom, že pes je chorý. Presný dôvod a pôvod tejto myšlienky je neznámy, pravdepodobne má korene v skutočnosti, že jedným z bežných príznakov choroby psinky (canine distemper) je suchý a teplý nos. Psinka je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie u psovitých, lasicovitých, medveďovitých, kunovitých, kožušinových šeliem. Prejavuje sa teplotou, nechuťou do jedla, kožnými vyrážkami, kašľom, zmenou nálady, zvracaním, výtokom z očí a nosa, hnačkou. Jej liečba je náročná a môže zanechať trvalé následky. Najlepšou prevenciou je očkovanie šteniat v šiestom týždni. 

Aké sú ďalšie dôvody suchého nosa u psov?

Spánok

Ak si váš psík aj počas spánku oblíže nos, zobudí sa so suchým ňufákom. Nemusíte hneď panikáriť. Do pár minút po prebudení nos vášho miláčika bude opäť vlhký. 

Dehydratácia

Suchý nos vášho psa môže byť znakom dehydratácie. Zabezpečte, aby mal psík vždy prístup k čistej vode. Ak vodu má, ale nepije ju, jedná sa o iný zdravotný problém. V tomto prípade je lepšie vyhľadať veterinára.

Teplý vzduch

Teplý vzduch v miestnosti má taký istý vplyv na nos vášho psa ako na vaše hrdlo. Ak sa počas zimných mesiacov zobudíte so suchým hrdlom, je to spôsobené teplým prúdením vzduchu z vykurovania. Keď sa pes vzdiali od miestnosti s teplým vzduchom, prekúrenej miestnosti, nos by mal znova zvlhnúť. Pomôcť môže i pravidelné vetranie.

Alergie

Suchý nos je častým symptómom alergie u psov, ktoré sa vyskytujú dokonca i v zime. Ak si na svojom domácom miláčikovi všimnete ďalšie príznaky, ako je kýchanie, výtok z nosa, kašeľ, červené oči alebo kožná vyrážka, vezmite ho k veterinárovi, ktorý určí diagnózu a predpíše vám lieky proti alergii. Môžete tiež vyskúšať dať trochu kokosového alebo olivového oleja na nos svojho psa, aby ste ho zvlhčili, a tak zabránili popraskaniu kože na ňufáku.
 

Spálenie od slnka

Váš psík môže mať tiež suchý nos kvôli spáleniu od slnka. Pred tým, ako vezmete psa von na prechádzku počas silného slnka, natrite mu na nos psí krém. Existuje niekoľko opaľovacích krémov pre psov, ale jednoducho môžete použiť bežný detský krém na opaľovanie. 

Averzia na plast

Ďalším dôvodom suchého nosa u vášho psa môže byť pitie alebo jedenie z plastovej misky. Mnoho psov má averziu k plastu. Nedávne štúdie taktiež dokázali, že plastové misky sú jednou z najhorších možností pre domáce zvieratá. Zmeňte plastové misky vášho psa na nehrdzavejúcu oceľ alebo keramiku. Ak má nejaké plastové hračky, radšej mu ich vezmite.

Neprehliadni: Domáci miláčikovia celebrít: V takom luxuse si žije len málokto!

Kedy navštíviť veterinára

Zdroj: Shutterstock®

Kedy navštíviť veterinára?

Aj zriedkavo vyskytujúci sa suchý a teplý ňufák u vášho psa môže byť signálom vážnejších zdravotných problémov. A to najmä vtedy, ak je tento príznak sprevádzaný ďalšími symptómami, ako je zvracanie, letargia či hnačka. Suchý nos môže tiež znamenať, že váš miláčik má horúčku. Ak si všimnete zmeny v správaní vášho psíka, nechuť do jedla a malátnosť, kontaktujte alebo navštívte svojho veterinára. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní