Nedostatočná hygiena nôh a starostlivosť o chodidlá – aké problémy riskujeme?

Nedostatočná hygiena nôh a starostlivosť o chodidlá – aké problémy riskujeme?

Staráte sa o svoje chodidlá v dostatočnej miere? Na spodnú časť nôh, ktorá je pomerne vysoké percento času v podstate skrytá v ponožkách a topánkach, niekedy zabúdame, respektíve sa jej nevenujeme v takej miere, v akej by sa žiadalo a patrilo. Samozrejme, česť výnimkám, ktoré sa svojim chodidlám dostatočne venujú aj mimo letnej sezóny sandálov a šľapiek. 

Ak máte pocit, že patríte k tým, ktorí predsa len starostlivosť o svoje chodidlá z času na čas trošku podceňujú, mali by ste myslieť na to, že nie vždy sa to vypláca. V skutočnosti si môžeme takto koledovať o nemalé problémy, a to nielen tie estetické, ale aj zdravotné. 

V článku sa pozrieme na to, čo všetko môže výrazne škodiť našim chodidlám, počnúc nedostatočnou hygienou a k akým nepríjemným problémov sa v dôsledku takýchto zlozvykov môžeme dopracovať. 

Ktorými zlozvykmi si koledujeme o problémy s chodidlami?

Ako sme spomenuli už v úvode, problém môže v prvom rade nastať pri nedostatočnej hygiene chodidiel. Mnohí pri osobnej hygiene vynaložia prakticky minimálne úsilie na čistenie nôh – iba si nechajú v sprche stiecť po chodidlách mydlovú vodu, prípadne si chodidlá len nechajú ponorené vo vani s vodou.

Dostatočná hygiena chodidiel by však mala vyzerať trochu inak. Chodidlá je potrebné priamo očistiť mydlom alebo sprchovacím gélom a teplou vodou, pričom osobitú pozornosť by sme mali venovať oblasti medzi prstami. 

Následne je nevyhnutné úplne vysušenie chodidiel, pretože aj mokré nohy predstavujú riziko vzniku problémov. Vieme, že mokré a ešte k tomu teplé prostredie je ideálnym miestom pre množenie mnohých patogénov, preto by sme si pred navlečením ponožiek a topánok mali byť istý, že naše chodidlá sú suché. Avšak, je prirodzené, že nohy sa potia, keďže táto oblasť tela obsahuje potné žľazy vo vyššej miere.

Preto aj pri dlhom nosení obuvi v ich okolí rovnako vzniká vlhkosť. Aj ponechávanie spotených nôh v obuvi bez výmeny ponožiek je teda cesta k problémom s chodidlami. Potrebná je však nielen dôsledná hygiena, ale aj následná starostlivosť o nohy. Problémy môžu nastať z dôvodu nedostatočnej hydratácie, neodstraňovania prípadnej odumretej kože aj nesprávneho strihania nechtov na nohách. 

Odporúčame: ​Čo je septická artritída? Pozor na príznaky, následky môžu byť nezvratné

1. Zápach chodidiel

K spomínanému poteniu chodidiel dochádza u každého jedného z nás, no je pravda, že u niektorých sa môže objavovať aj problém s nadmernou produkciou potu. A pot ide, takpovediac, ruka v ruke aj so zápachom. Čerstvý pot je sám o sebe v podstate bez zápachu, ten je spôsobený baktériami, ktoré osídľujú povrch pokožky. Tieto mikroorganizmy rozkladajú látky prítomné v pote.

V rámci prevencie nepríjemných problémov, akým je telesný zápach, patrí k tým najdôležitejším opatreniam práve osobná hygiena. Ak vás trápi nadmerné potenie nôh a zvýšený zápach, podľa potreby si neváhajte chodidlá umyť aj viackrát denne. Po umytí ich dôkladne vysušte, a to najmä medzi prstami.

Okrem hygieny nôh môžete proti zápachu zabojovať následne i pravidelnou obmenou ponožiek (ak zotrvávate v obuvi dlhší čas, majte pri sebe aj náhradné) či hygienou obuvi (vetraním, praním, antimikrobiálnymi sprejmi). Dobrým pomocníkom sú aj antiperspiranty na chodidlá proti poteniu nôh. Tiež môžete skúsiť pravidelný kúpeľ zo šalvie.

2. Bakteriálne a plesňové infekcie nôh

Zápach nôh je síce nepríjemným problémom, ale sám o sebe nie je nejak zvlášť nebezpečný pre zdravie. Čo však nebezpečné je, sú možné infekcie. Ako sme už spomenuli, potenie nôh vytvára vlhké prostredie a práve vlhko a teplo sú ideálne pre množenie mnohých patogénov. Najčastejšie sa v oblasti chodidiel stretávame s hubovými, respektíve plesňovými infekciami.

Plesne môžu postihovať buď pokožku chodidiel a kožu medzi prstami, alebo aj nechty prstov na nohách. Pleseň nôh sa prejavuje napríklad pálením a svrbením nôh, prípadne začervenaním, a inými kožnými zmenami, vrátane olupovania kože. V prípade postihnutia nechtov sa objavuje zhrubnutie infikovaného nechtu, drobenie aj farebné zmeny. Riziko plesňovej infekcie nôh môžu zvyšovať rôzne faktory, ku ktorým v prvom rade patrí nedostatočná hygiena chodidiel, ako aj nedostatočné osušenie nôh a ich ponechávanie vo vlhkom prostredí.

Rizikové je nenosenie ochrannej obuvi vo verejných sprchách a šatniach či nosenie príliš tesných a neprievzdušných topánok. Významnú rolu hrá oslabená imunita. V niektorých prípadoch sa môže objaviť aj problém s bakteriálnou infekciou v oblasti chodidiel, ktorá môže byť napríklad sprievodnou komplikáciou práve nepreliečenej plesňovej infekcie.

3. Vysušená a popraskaná pokožka nôh

Aj v prípade, ak sú naše nohy viditeľne vysušené a popraskané, signalizuje to, že svojim nohám nevenujeme toľko pozornosti, ako by sa patrilo. V tomto prípade nejde ani tak o problém vzniknutý nedostatočnou hygienou, ale skôr absenciou následnej starostlivosti.

Vysušená a popraskaná pokožka nôh je v prvom rade estetickým problémom, no v prípade výrazného zhoršenia stavu hrozia pri nepodniknutí nápravných opatrení aj zdravotné problémy. Netreba zabúdať na to, že popraskaná pokožka je napríklad aj vstupnou bránou pre patogénne mikroorganizmy. Navyše, výrazne vysušené a popraskané chodidlá nám môžu spôsobovať aj výrazný pocit nepohodlia pri chôdzi.

V rámci prevencie problémov by sme vždy mali myslieť na dôsledné ošetrenie nôh po čistení. Dobrým pomocníkom sú hydratačné krémy na chodidlá. Veľmi vhodné sú tie s vyšším obsahom (10 až 30 %) urey, respektíve močoviny. Takéto prípravky sú výrazne zmäkčujúce a hydratujúce. Vhodné sú pri stvrdnutej pokožke na pätách a popraskanej pokožke nôh. 

Odporúčame: ​Kôpor nie je len korenina. Aké liečivé vlastnosti ukrýva?

4. Mozole na chodidlách

K ďalším problémom, ktoré sa môžu vyskytnúť z dôvodu nedostatočnej starostlivosti o chodidlá, patrí vznik mozoľov. Ide vlastne o problém so zrohovatenou kožou. Odborne tomuto stavu hovoríme ložisková hyperkeratóza, čo v preklade znamená, že ide o lokalizované zhrubnutie povrchovej časti kože. Mozole sú spočiatku hlavne estetickým problémom, no pri zhoršení stavu môžu spôsobovať bolesť pri chôdzi alebo nosení určitého druhu topánok.

Mozole na nohách si tak celkom nespôsobíme sami nevhodnou alebo nedostatočnou starostlivosťou, ide najmä o následok opakovaného mechanického pôsobenia, resp. trenia a tlaku na kožu. Za ich vznikom sa môže ukrývať napríklad nevhodná obuv. Na druhú stranu platí, že ak vznikajúci problém s mozoľmi na nohách podceníme, môže to viesť k zhoršeniu stavu.

Nohy s mozoľmi si zaslúžia ešte väčšiu pozornosť a správnu starostlivosť. Pomôžu zmäkčujúce kúpele a následné odstránenie zrohovatenej a stvrdnutej kože, a to napríklad brúskami, škrabkami či pilníkmi. Rovnako je potrebné kožu ošetrovať zmäkčujúcimi prípravkami. Pri problémoch s mozoľmi však nie je na škodu obrátiť sa aj na profesionála. Stav chodidiel môže výrazne zlepšiť pravidelná pedikúra.

5. Zarastajúce nechty na nohách

Nakoniec môžeme spomenúť aj nepríjemný a neraz bolestivý problém so zarastajúcimi nechtami na nohách. Na zarastanie nechtov na nohách môže mať vplyv aj genetická predispozícia a vrodený tvar nechtov, čo sú faktory, ktoré nevieme nijako zvlášť ovplyvniť. Avšak, k vzniku problému so zarastaním nechtov neraz prispievame aj my sami. K najčastejším príčinám totiž patrí nesprávne zastrihnutie nechtu.

V tomto smere je rizikové hlavne zostrihávanie rohov nechtu, teda strihanie do oblúčika. Nechty na nohách sa vždy odporúča zastrihávať priamo, respektíve rovno bez výraznejšieho zakrivenia. Vždy je teda najdôležitejšie myslieť hlavne na prevenciu. Ak sa už problém so zarasteným nechtom objaví, najlepšie je obrátiť sa na odborníka, podobne ako v prípade problému s mozoľmi.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Dominika Molnárová 10.09.23 20:57

DM
karma
-1.00

O nohy sa rozhodne treba starať, nie len počas letnych mesiacov.

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 04.03.24 19:35

OM
karma
-1.00

Máte niekto skúsenosť s plesňou na nechtoch? Čo vám pomohlo zbaviť sa jej?

  • 0
Odpovedať

Zuzana Bergova 06.03.24 09:30

ZB
karma
-1.00

ahoj, ja osobne nie ale manzel ju mal a liecit si to pomocou Abicin laku, trvalo to ale zbavil sa jej

  • 0
Odpovedať

Sofia Lokosova 08.03.24 20:36

SL
karma
-1.00

tak podla ta plesen nie je zrovna len o hygiene nôh, ja som ju mala raz a dostala som ju na kupalisku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní