Poznáš peniažtek roľný? Ak objavíš jeho účinky, v prírode ho neprehliadneš!

Poznáš peniažtek roľný? Ak objavíš jeho účinky, v prírode ho neprehliadneš!

Naše okolie je plné burín, ktoré nám buď vadia, pretože rastú tam, kde nemajú, alebo ich skrátka ignorujeme, pretože si myslíme, že sú bezcenné a neužitočné. Mnohé pritom majú priam blahodarný vplyv na zdravie človeka a ich účinky tradičná medicína veľmi dobre pozná.

Spomenúť môžeme napríklad hviezdicu prostrednú, ktorá v našom okolí rastie takmer kdekoľvek. Často napríklad vyplňuje škáry medzi dlaždicami chodníkov a objavuje sa aj v zanedbaných záhradách. Mnohých možno prekvapí, že má priaznivý vplyv na trávenie, hladinu cholesterolu i pokožku. Dokonca je vhodná do šalátov. 

V článku sa pozrieme na peniažtek roľný, ktorý rovnako môžeme nájsť rásť v našom okolí. Aké sú jeho účinky a ako ho využiť? 

Poznáte peniažtek roľný?

Peniažtek roľný, latinsky Thlaspi arvense, je jednoročná alebo ozimná rastlina z čeľade kapustovité (Brassicaceae). Patrí medzi dvojklíčnolistové buriny. Čo sa jej vzhľadu týka, možno si ju na prvý pohľad ľahko spliesť so známou kapsičkou pastierskou (latinsky Capsella bursa-pastoris), ktorá je rovnako radená do čeľade kapustovité. 

Peniažtek dorastá do výšky 40 až 60 cm a je charakteristický bohato vetvenou stonkou. Má spravidla dvojaké listy – väčšie stopkaté s vajcovitým alebo kopijovitým tvarom usporiadané v prízemnej ružici a menšie byľové sediace (bez stopiek) listy. Listy sú príznačné zreteľnou žilkou, výraznou tmavozelenou farbou a akýmsi voskovým povlakom. 

Kvety peniažteka sú drobné, obvykle biele (zriedka ružovkasté) a usporiadané v strapci na konci stoniek. Rastlinu možno poľahky spoznať podľa jej typických plodov, ktorými sú ploché takmer okrúhle alebo široko oválne šešule, ktoré majú po obvode akýsi krídlovitý okraj. Ten je na vrchole prerušený. Vnútri sa ukrývajú tmavohnedé až čierne semená, ktorými sa rastlina rozmnožuje. 

Odporúčame: Babička bylinkárka radí: Tieto májové bylinky si určite nazbieraj!

Výskyt peniažteka roľného

Peniažtek roľný pochádza pravdepodobne z Európy, no domovinou je rovnako Stredná Ázia. Neskôr sa sa rozšíril na sever Afriky, do Japonska, Severnej Ameriky aj Kanady. V Európe je rozšírený mimo arktického pásu a najjužnejších územiach Stredomoria. Na Slovensku ho nájdeme od nížin po podhorské oblasti. 

Obľubuje hlinité pôdy, no dokáže rásť takmer všade, a to hlavne na stanovištiach, ktoré sú dobre osvetlené. Rastie ako menej nebezpečná burina na poliach a pastvinách, vo viniciach a záhradách, rumoviskách a pri cestách. 

Zber peniažteka roľného

Hoci je peniažtek roľný považovaný za burinu, jeho semená sa používajú napríklad na výrobu palív. Obsahujú totiž až do 40 % olejov. Okrem toho sa niekedy zelené časti využívajú ako krmivo pre niektoré vtáky. Uplatnenie však rastlina našla aj v tradičnej medicíne. 

Listy, stonky, kvety i plody týchto rastlín sú jedlé. Kvety sa postupne objavujú veľkú časť roka, a to od polovice jari do neskorej jesene. Na liečebné účely možno zberať vňať, a to ideálne z mladých rastlín pred rozkvetom. Vňať možno vysušiť a uskladniť do zásoby. Semená sa zberajú na dochucovanie jedál (ako korenie). 

Účinky peniažteka roľného

Vňať peniažteka roľného obsahuje množstvo cenných látok. Semená aj listy obsahujú bielkoviny, v semenách nájdeme aj vysoký podiel tukov. Listy ďalej ukrývajú vitamín C, vlákninu, vitamín E, draslík, ďalšie minerály a látky s antioxidačným pôsobením. 

Zeleň má protizápalové a povzbudzujúce účinky, tiež pôsobí antibakteriálne. Taktiež je známa močopudnými účinkami, čo znamená, že z tela napomáha odvádzať nadbytočnú vodu. V minulosti bol peniažtek v rámci ľudového liečiteľstva súčasťou zmesí, ktoré sa podávali pri horúčke a bolestiach hrdla. 

Tradičná medicína pripisuje peniažteku i tieto účinky:

  • podporuje vylučovanie žlče,

  • prispieva k zdraviu pečene, 
  • prečisťuje krv,
  • bojuje proti streptokokovým infekciám
  • tlmí horúčku,
  • podporuje vylučovanie potu,
  • podporuje vykašliavanie,
  • zmierňuje menštruačné ťažkosti, 
  • podporuje hojenie hnisavých zápalov kože. 

Odporúčame: ​Čo je struma? Ako sa prejavuje, prečo vzniká a ako problém riešiť?

Čaj z peniažteka roľného

Vňať peniažteka roľného možno bežne využívať formou záparu. Čaj pripravíme z 1 ČL sušenej bylinky a 250 ml horúcej vody. Necháme lúhovať 10 minút a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach podávame 2x denne, nie však dlhodobo. Čaj sa nepodáva deťom ani tehotným a dojčiacim ženám!

Môže byť osožný pri zápaloch močových ciest (kvôli močopudným vlastnostiam), infekciách respiračného systému (na podporu vykašliavania, tlmenie horúčky), na podporu zdravia pečenie pri poruchách jej činnosti. Silnejší zápar možno použiť zvonka na prečistenie a podporu hojenia rôznych rán a kožných defektov. 

Využitie peniažteka roľného v kuchyni

Ako sme spomenuli vyššie, nadzemné časti peniažteka roľného sú jedlé. Ich chuť je prevažne korenistá, pikantná, tak trochu horčicová. Mladé lístky sú vhodné do čerstvých zeleninových šalátov, tiež dusených jedál. Výborne sa hodia na zvýraznenie chutí do woku s grilovanou zeleninou. Rovnako možno používať semená ako koreninu na dochucovanie pokrmov. Peniažtek sa odporúča konzumovať len v menších množstvách!

Ako sa zbaviť peniažteka v záhrade?

Peniažtek nie je napriek svojim vlastnostiam a možnostiam využitia vítaný vždy a všade. V prípade nežiaduceho výskytu v záhrade sa ho odporúča likvidovať v prvom rade mechanicky. Rozmnožuje sa len semenami, preto je vhodné rastliny vytrhávať ešte pred dozretím semien. 

Dozretými semenami sa totiž rastlina ľahko a rýchlo šíri. Na jednej rastline dokáže počas roka dozrieť až do 2000 semien, ktoré dokážu zachovávať životnosť v pôde až 10 rokov. Ak je záhrada zasiahnutá vo väčšej miere a je problém z nej peniažtek odstrániť, odporúča sa použiť vhodné herbicídy na ničenie citlivých dvojklíčnolistových burín.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní