Sezamový olej: V čom je taký jedinečný tento prastarý olej?

Sezamový olej: V čom je taký jedinečný tento prastarý olej?

Drobné sezamové semienka pozná pravdepodobne každý z nás. Posypať nimi môžete chutné domáce pagáče i chrumkavé slané koláče z lístkového cesta, no dozaista sa nestratia v mnohých ďalších pokrmoch. Vedeli ste však, že sa z nich pripravuje prastarý olej s blahodarnými účinkami na naše zdravie? Sezamový olej má vplyv na krvný tlak i cholesterol, podporuje funkciu viacerých orgánov a pozitívne pôsobí na stav pokožky. Všetky dôležité informácie o ňom nájdete v článku.

Už ste počuli o sezamovom oleji?

Sezamový olej je pripravovaný zo sezamových semien. Sezam predstavuje jednu z najstarších kultúrnych plodín, ktorá bola kedysi rozšírená najmä v Afrike či Indii. V súčasnej dobe je táto jednoročná rastlina pestovaná naprieč celým svetom a to v tropických či subtropických oblastiach. Dorastá do výšky 2 metrov a má veľmi pekné kvety bielej, žltej či modrofialovej farby. Pestuje sa predovšetkým pre svoje semená, ktoré sú uložené v tobolkách a majú krémové a niekedy i čierne sfarbenie. Zo semien tejto rastliny sa však kedysi dávno začal vyrábať aj jeden z prvých olejov na svete.

V súčasnej dobe sú jeho liečivé a blahodarné účinky cenené najmä v ázijských krajinách a to napríklad v Indii, Japonsku alebo Číne. V týchto oblastiach je  sezamový olej tradičnou súčasťou ľudového liečiteľstva, no rovnako je obľúbeným pomocníkom v kuchyni i starostlivosti o krásu. Zvyčajne je pripravovaný lisovaním surových lúpaných semienok za studena. Takýto olej je charakteristický svojou svetložltou farbou. Okrem toho sa niekedy sezamový olej vyrába aj z pražených semien,  vďaka čomu má tmavšiu farbu a výraznejšiu orieškovú chuť.

Odporúčame: Ako si prečistiť cievy? Týchto 7 potravín pomáha predísť infarktu!

účinky sezamového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Jeho účinky vás dostanú

Sezamový olej je skutočne plný účinných látok, no záleží, samozrejme, na jeho kvalite a spôsobe výroby. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že až z viac, ako 80 percent, je tvorený dôležitými nenasýtenými mastnými kyselinami. Je zdrojom omega-3 aj -6 mastných kyselín. Okrem toho vám doplní i vitamíny K a E. Taktiež sa v ňom nachádzajú stopové množstvá mnohých minerálnych látok. Zabudnúť však nemôžeme ani na látku, nazvanú sezamol, u ktorej boli zistené antioxidačné účinky. Olej je vďaka nemu chránený pred oxidáciou. V ľudskom tele prispieva táto látka k ochrane buniek pred voľnými radikálmi. Sezamový olej má antiseptické aj detoxikačné účinky.

Pozitívne ovplyvňuje najmä proces trávenia. Prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu a prečisťuje hrubé črevo, žlčník aj pečeň. Taktiež preventívne pôsobí proti čoraz viac rozšíreným kardiovaskulárnym ochoreniam. Sezamový olej totiž napomáha znižovať cholesterol a upravuje aj krvný tlak. Rovnako vplýva na stabilizáciu hladiny cukru v krvi. Blahodarne pôsobí na nervový systém. Vyskúšajte ho, ak vás trápia poruchy spánku, stres či migrény. Dozaista oceníte i jeho blahodarný vplyv na pokožku, nechty a vlasy. Pri pravidelnom používaní účinne zlepšuje ich kvalitu.

použitie sezamového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho používať?

Sezamový olej dnes bez problémov zoženiete vo väčších supermarketoch, predajniach so zdravými potravinami či na internete. Cena môže závisieť od viacerých faktorov, napríklad kvality, no 500 ml balenie oleja na vnútorné i vonkajšie použitie zoženiete od 6 až 7 eur. V prvom rade ho môžete využiť v studenej kuchyni. Vyskúšajte ním obohatiť napríklad čerstvý zeleninový šalát, studené omáčky či ovsenú kašu. Kvalitný za studena lisovaný sezamový olej je však tepelne veľmi stabilný a preto je vhodný aj na prípravu pokrmov pri vyšších teplotách. Často je využívaný pri varení aj kratšom vyprážaní.

Použiť ho môžete pri príprave polievok, rýb, ryžových aj zemiakových pokrmov či múčnikov. V prípade rozličných zdravotných ťažkostí, napríklad tráviacich problémov či vysokého tlaku, sa odporúča konzumovať jednu čajovú lyžičku oleja pred jedlom 2 razy denne. Prastarý sezamový olej je však veľmi účinný aj pri použití zvonka. Na noc ho môžete používať ako výživný pleťový olej, ktorý napomáha potláčať prejavy starnutia pleti. Taktiež je ním vhodné ošetriť suchú pokožku či kožu, postihnutú ochorením. Pomôže pri ekzéme, psoriáze, ale aj popáleninách či iných poraneniach. Často sa tiež využíva ako masážny olej.  

Odporúčame: Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 25.11.18 08:00

ĽŠ
karma
100.00

V kuchyni príležitostne využívam, zvonka ako masážny /okrem iných využití, samozrejme/ znie zaujímavo, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Ivana Šurániová 26.11.18 19:35

karma
100.00

este som ho neskusala

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 06.12.18 22:03

ZS
karma
100.00

ja som si raz kupila sezamovy olej ale z prazenych semiacok, nebolo to vobec na skodu do zeleninovych salatov bol skvely...

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 10.12.18 14:12

karma
127.00

My radi používame sezamový olej na dochutenie ázijských jedál, dodáva autentický charakter.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní