Lipkavec pravý – skutočne najlepší čistič od toxínov? Zisti viac!

Lipkavec pravý – skutočne najlepší čistič od toxínov? Zisti viac!

Naše lesy, lúky, polia i záhrady sú plné byliniek s blahodarnými účinkami na organizmus. Vďaka šetrnému sušeniu bylín túto ich jedinečnú liečivú silu môžeme využívať i dávno po tom, čo zeleň prikryje sneh. Dnes vám predstavíme rastlinu, ktorá sušením získava výraznejšiu, no veľmi príjemnú vôňu. Lipkavec pravý vám pomôže s tráviacimi ťažkosťami aj očistou orgánov. Viac o ňom zistíte v nasledujúcom článku.

Ako vyzerá lipkavec?

Lipkavec pravý, latinsky Galium verum, je trváca liečivá bylina z čeľade marenovité. Dorastá do výšky od 30 až do 120 centimetrov a zaraďujeme ho predovšetkým medzi euroázijské druhy. Lipkavec sa vyskytuje v miernom pásme Európy a Ázie, no v priebehu rokov sa tiež dostal i do Severnej Ameriky. Na Slovensku sa vyskytuje naprieč celou krajinou. Obľubuje stanovištia s vápencovými pôdami, chránené pred priamym slnkom. Nájsť ho môžete na suchých lúkach a pastvinách či pozdĺž ciest. Spomenutý druh lipkavca je charakteristický pevným plazivým drevnatým podzemkom a podlhovastými čiarkovitými listami, ktoré sú usporiadané v praslenoch.

Kvety sú drobné a majú výraznú zlatožltú farbu. Príjemne voňajú po mede. Obdivovať ich môžete prevažne v letných mesiacoch. Na liečebné účely sa zberá práve kvitnúca vňať lipkavca, ktorú je vhodné sušiť na tienistom a vzdušnom mieste. Sušenú drogu tejto byliny však kedykoľvek zoženiete v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami a sušenými bylinkami. Len pre zaujímavosť, známe sú i mnohé ďalšie druhy lipkavca, napríklad lipkavec marinkový, obyčajný či biely, pričom ich liečivé účinky sú veľmi podobné.

Odporúčame: Čím si chrániť hlavu počas jesene? Inšpiruj sa našimi módnymi tipmi!

účinky lipkavca

Zdroj: Shutterstock®

Jeho účinky vás prekvapia

Lipkavcu sa tiež ľudovo hovorí aj syridlová bylina či syridlo. Kedysi sa totiž využíval pri výrobe syrov. Obsahuje enzým chymozín, ktorý má schopnosť zrážať mlieko. Svoje miesto si však našiel i v ľudovom liečiteľstve. Lipkavec v sebe ukrýva glykozidy, triesloviny, saponíny či minerálne látky. Vyznačuje sa antioxidačnými, dezinfekčnými aj protizápalovými účinkami. Je veľmi nápomocný pri rozličných tráviacich problémoch, akými sú napríklad nafukovanie, bolesti brucha či spomalené trávenie. Táto bylinka podporuje vylučovanie žlče aj proces liečby pri ochoreniach žalúdka a čriev.

Lipkavec je však známy aj svojimi očistnými účinkami. Vplýva najmä na vyplavovanie škodlivín z niekoľkých vnútorných orgánov. Vhodný je na prečistenie obličiek, pankreasu, pečene i lymfatického systému. Navyše podporuje ich správnu činnosť. Blahodarne tiež pôsobí na funkciu štítnej žľazy. Táto rastlina je charakteristická i močopudnými účinkami a schopnosťou tlmiť menštruačné kŕče či reumatické bolesti. Lipkavec taktiež predstavuje liek na kožné problémy. Podporuje hojenie rán i ľahších popálenín a eliminuje kožné zápaly. 

použitie lipkavca

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho účinne používať?

Vňať lipkavca môžete využiť rozličnými spôsobmi. Očistný čaj, podporujúci zdravie, si ľahko pripravíte z 1 až 2 čajových lyžičiek sušenej rastliny a 2 dcl vriacej vody. Nápoj nechajte lúhovať približne 10 minút a sceďte. Počas ťažkostí si môžete dopriať 2 šálky tohto čaju denne. Vyskúšajte ho pri zažívacích ťažkostiach či probléme so zadržiavaním vody v organizme. Chuť tohto nápoja však nemusí byť každému príjemná. Často sa preto odporúča lipkavec používať v zmesi s ďalšími bylinkami.

Zo sušenej vňate si ďalej môžete pripraviť silný odvar, určený na vonkajšie použitie. Je vhodný na prečistenie poškodenej či chorej pokožky. Rovnako ho môžete vo forme obkladov použiť na opuchy alebo si z neho pripravte kúpeľ na uvoľnenie nôh. Na internete či v predajniach so zdravou výživou tiež zoženiete tinktúru z lipkavca, ktorou môžete podporiť zdravie močových ciest. Známe sú aj jej účinky na znižovanie chuti do jedla. Taktiež sa môžete poobzerať po masti z lipkavca, ktorá účinne podporuje pevnosť a pružnosť pleti a pokožky celého tela.

Pozri aj: Obľúbený chlebík vo vajíčku trochu inak? Pozri, ako ho ozvláštniť!

Aktualizovaný článok: 21.11.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Iveta Moravčíková 06.12.18 14:43

IM
karma
100.00

dakujem vždy si rada čítam o bylinkách

  • 0
Odpovedať

Emília Kožáková 08.12.18 22:54

EK
karma
-1.00

Len chcem dodať, že je vhodný aj na psoriazu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní