Takéto sú prejavy osýpok! V čom sa odlišujú od ovčích kiahní?

Takéto sú prejavy osýpok! V čom sa odlišujú od ovčích kiahní?

Proti osýpkam sa už v súčasnej dobe očkuje a ich výskyt je výrazne potlačený. I napriek tomu sa však oplatí o tejto chorobe vedieť niektoré dôležité informácie. Toto mimoriadne infekčné ochorenie je často zamieňané s ovčími kiahňami a to z dôvodu ich podobných symptómov. Osýpky aj ovčie kiahne sa charakteristicky prejavujú zvýšenou teplotou či kožným výsevom. Ide však o dve odlišné diagnózy, ktoré majú rozdielnu príčinu. V dnešnom článku sa dozviete, aké sú prejavy osýpok, čo je ich pôvodcom aj v čom sa odlišujú od spomínaných kiahní.

O aké ochorenie ide?

Osýpky, latinsky Morbilli, zaraďujeme k najviac nákazlivým infekčným ochoreniam. Ich pôvodcom je vírus osýpok, ktorý patrí do skupiny paramyxovírusov. Jeho prirodzeným hostiteľom je práve človek. Najčastejšie sa šíri vzdušnou cestou vo forme kvapôčok a to napríklad pri kýchaní či kašľaní. Vstupnou bránou pre infekciu sú pritom horné dýchacie cesty, sliznica úst alebo spojovky. Toto ochorenie je charakteristické hlavne pre detský vek, no výnimkou nie sú ani starší pacienti. Osýpky zaraďujeme medzi pomerne vážne ochorenia a to najmä preto, že ich často sprevádzajú aj rozličné komplikácie.

Tie pritom nie sú pri osýpkach vôbec zriedkavé. K tomuto ochoreniu sa môžu pridružiť napríklad rozličné bakteriálne infekcie, zápal pľúc či problémy s nervovým systémom. Vírus osýpok pritom výrazne útočí najmä na imunitný systém človeka. Očkovanie proti osýpkam na Slovensku v súčasnosti zaraďujeme medzi povinné očkovania. Od roku 1992 sa používa trojzložková MMR vakcína, ktorá predstavuje očkovanie nielen proti osýpkam, ale aj ružienke a príušniciam. Dieťaťu sa podáva okolo 15. mesiaca a taktiež v 11. roku života.

Odporúčame: Sebarozvoj s koučkou: Ako posilniť svoje ego?

vírus osýpok

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa osýpky prejavujú?

Inkubačná doba spomínaného ochorenia je v priemere 8 až 12 dní. Prejavy osýpok pritom zvyčajne prichádzajú v dvoch vlnách. V prvej fáze ochorenia pacienta trápia najmä prejavy, podobné chrípke. Charakteristické sú symptómy, ako suchý a dráždivý kašeľ či nádcha. Postihnutého tiež zvyčajne trápia i vysoké horúčky. K tomu sa často pridáva aj zápal očných spojiviek, zvýšené slzenie či iné problémy s očami.

V ústnej dutine sa zase objavujú belavé až žltkasté fľaky, ktoré môžu byť po okrajoch začervenané. Známe sú ako Koplikove škvrny. Toto obdobie zvyčajne trvá 3 až 5 dní. Následne sa u postihnutého začína druhá fáza ochorenia, v ktorej sa na pokožke postupne objavujú menšie škvrny červenej až červenohnedej farby. Pretrvávať môžu 4 až 10 dní, postupne blednú a ustupujú v poradí, v akom sa objavili.

rozdiel medzi kiahňami a osýpkami

Zdroj: Shutterstock®

Čím sa odlišujú od ovčích kiahní?

Osýpky si ľudia kvôli podobným symptómom často zamieňajú s ovčími kiahňami, ktoré predstavujú taktiež vysoko nákazlivé ochorenie, no zároveň nie také vážne. Príčinou kiahní je však iný druh vírusu a toto ochorenie je charakteristické dlhšou inkubačnou dobou. Odlišuje ich tiež charakter kožných vyrážok.

Pre ovčie kiahne sú totiž, narozdiel od osýpok, charakteristické najmä svrbivé pľuzgiere s tekutinou, ktoré sa menia na chrasty. Na začiatku sa objavujú hlavne na tvári či vo vlasovej oblasti, pričom kožné zmeny pri osýpkach začínajú zvyčajne za ušami, skadiaľ sa cez krk šíria po celom tele. U kiahní sa tiež zvyčajne neobjavujú chrípkové príznaky či problémy so spojivkami.

očkovanie proti osýpkam

Zdroj: Shutterstock®

Ako toto ochorenie liečiť?

V súčasnej dobe je výskyt osýpok na našom území výrazne potlačený a je skôr zriedkavý. Stále však predstavujú riziko menšie epidémie, ktoré už vypukli vo viacerých zahraničných oblastiach. Tento rok bol napríklad výskyt osýpok potvrdený aj na území Slovenska, konkrétne na východe. Keďže má toto ochorenie vírusový pôvod,  jeho liečba je prevažne symptomatická. Organizmus sa vylieči sám, no možné je tlmiť sprievodné prejavy choroby.

Pacientovi je možné podať liečivo na zníženie teploty. Ak sa u neho objavuje zvýšená citlivosť očí na svetlo, ideálne je, aby sa zdržoval v pološere. Dôležitý je oddych na lôžku, dostatok tekutín a najmä izolácia. Spôsob liečby osýpok však môže závisieť aj od toho, či sa v priebehu ochorenia vyskytnú nejaké vážnejšie komplikácie. Ak sa napríklad pridružia určité bakteriálne infekcie, na ich liečbu sa zvyknú používať antibiotiká.  

Pozri aj: Ochorenia vlasovej pokožky: Takto si s nimi hravo poradíš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 18.11.18 07:08

ĽŠ
karma
100.00

Dôležité informácie!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 18.11.18 10:20

MM
karma
100.00

zrovna som čítala o aktuálnych dvoch prípadoch na západe Slovenska

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 18.11.18 18:25

HZŠ
karma
102.00

Moje deti, ani ich rovesníci osýpky nemali, lebo každý bol zaočkovaný. V súčasnosti niektorí rodičia nedali deti zaočkovať a tak ohrozujú zdravie detí, ale žiaľ nielen svojich.

  • 0
Odpovedať

Gabriela Ivančíková 20.11.18 16:23

GI
karma
-1.00

Konečne viem aký je rozdiel medzi osýpkami a ovčími kiahňami.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní