TOP bylinky na problémy so žlčníkom: Ktoré odporúčajú bylinkári?

TOP bylinky na problémy so žlčníkom: Ktoré odporúčajú bylinkári?

Žlčník, tiež nazývaný aj žlčový mechúr, je dutý orgán tvarom podobný hruške, ktorý je v tele umiestnený pod pravým pečeňovým lalokom. Je súčasťou tráviaceho systému, pričom zohráva rolu v procese trávenia. Žlčník však neraz na seba upozorní nepríjemnými bolesťami, ktoré môžu značiť nejakú poruchu orgánu či jeho činnosti. Častým problémom sú napríklad žlčníkové kamene, žlčník a žlčové cesty však môže potrápiť aj zápalové či nádorové ochorenie. Liečba dlhodobých či opakovaných ťažkostí jednoznačne patrí do rúk lekára. Občasné ťažkosti však môže zahnať i úprava stravy a veľmi nápomocné sú i byliny. Ktoré bylinky na problémy so žlčníkom sa oplatí vyskúšať?

Púpava lekárska

Ako prvá môže pomôcť pri spomínaných ťažkostiach stará dobrá púpava lekárska. Rastie ako burina prakticky všade navôkol, no jej liečivé schopnosti si bylinkári cenia už od nepamäti. Je to v podstate akýsi všeliek, ktorý pomáha pri mnohých neduhoch a z ktorého sa využívajú kvety, listy i korene. Pri problémoch so žlčníkom sa konkrétne oplatí siahnuť po sušenom koreni či koreni s listami. Púpava vďaka svojím účinným látkam priaznivo vplýva na celý proces trávenia, zvyšuje tvorbu žlče a zlepšuje jej prietok. Púpavový čaj môže pomôcť uvoľniť kŕče v žlčových cestách. Pozitívne vplýva aj na funkcie pečene.

Odporúčame: Pozor na otravu potravinami! Ako rozpoznať prejavy botulizmu včas?

artičoka

Zdroj: Shutterstock®

Artičoka

Artičoky sa bežne konzumujú ako zelenina. No pri ťažkostiach so žlčníkom je vhodné dopriať si čaj zo sušenej artičokovej vňate. Poľahky ju zoženiete na internete, v lekárňach či špecializovaných predajniach. Artičoka je veľmi nápomocná pri celom rade tráviacich ťažkostí. Stimuluje tvorbu a vylučovanie žlče. Môže byť osožná pri ochoreniach žlčníka a žlčových ciest, tiež preventívne pôsobí proti žlčovým kameňom. Na žlčník aj pečeň má priaznivý vplyv okrem iného i vďaka obsiahnutej látke zvanej cynarín. Artičokový čaj tiež môže byť užitočný pri problémoch s vysokým tlakom alebo cholesterolom. 

Čakanka obyčajná

V zozname byliniek, ktoré sa osvedčili pri problémoch so žlčníkom, nesmie chýbať čakanka obyčajná, ktorú na lúke poľahky spoznáte podľa jej krásnych modrých kvietkov. I tie sa využívajú na liečebné účely, no v tomto prípade je vhodnejšie siahnuť po jej koreni. Obsahuje horčiny a ďalšie účinné látky, ktoré majú priaznivý vplyv na funkciu tráviaceho systému. Čakanka pôsobí protizápalovo a prispieva k zdraviu pečene aj žlčníka. Podporuje tvorbu a vylučovanie žlče a ďalších tráviacich štiav, prečisťuje tráviaci trakt aj krv.

jablčník

Zdroj: Shutterstock®

Jablčník obyčajný

Ak potrebuje podporiť činnosť a zdravie žlčníka, môžete si tiež pripraviť čaj z jablčníka obyčajného. Táto bylinka podporuje žlčník, pečeň i žalúdok a vplýva na vylučovanie tráviacich štiav. Celkovo zlepšuje trávenie. Možné je po ňom siahnuť aj pri nechutenstve. Okrem toho sa v rámci tradičnej ľudovej medicíny používa aj pri ochoreniach dýchacích ciest, napríklad pri zápale priedušiek. Napomáha rozpúšťať hlieny a bojuje proti kašľu. Taktiež má priaznivý vplyv na srdcovo-cievny systém. Upokojuje srdcovú činnosť, znižuje tlak a zlepšuje cievny obeh.

Repík lekársky

Zabudnúť nemôžeme ani na repík lekársky. Charakteristický je drobnými žltými kvietkami, ktoré sú usporiadané do dlhých klasovitých súkvetí. Na liečebné účely sa v čase kvitnutia zberá vňať. Repík napomáha regulovať funkcie žlčníka i pečene. Používa sa pri žlčových kameňoch a rôznych poruchách žlčníka. Celkovo podporuje trávenie a môže pomôcť pri hnačke. Má antiseptické, sťahujúce, potopudné a močopudné účinky. Netreba zabúdať na to, že tiež pôsobí hojivo na pokožku. Pri použití zvonka účinne upokojuje pokožku, podporuje hojenie rán, popálenín či kožných ochorení.

slamiha

Zdroj: Shutterstock®

Slamiha piesočná

Ako poslednú si ešte spomenieme slamihu piesočnú. Jej kvety sú častou súčasťou bylinkových, pečeňových a žlčníkových čajov. Táto bylinka podporuje tvorbu žlče, tiež zlepšuje činnosť pečene a prispieva k jej ochrane. Môže pomôcť uvoľniť kŕče žlčníka a zlepšiť prietok žlče. Preventívne pôsobí proti žlčníkovým kameňom i zápalom v žlčníku a žlčovodoch. Rovnako pomáha pri nedostatočnej tvorbe žalúdočnej kyseliny. Má antioxidačné, protizápalové aj antimikrobiálne účinky. Podporuje trávenie a zmierňuje kŕče aj nadúvanie. Slamiha má tiež priaznivé účinky na pokožku tela.

Pozri aj: Pozor na vážny zdravotný problém! Aké sú prejavy podvýživy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 02.10.20 06:02

ĽŠ
karma
100.00

Výborné bylinky, ktoré sa oplatí vyskúšať!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 02.10.20 09:27

KK
karma
105.00

v našej rodine sú ženy "žlčníkové", zažila som si tie záchvaty bolesti a odkedy mi ho vyoperovali, tak mám pokoj

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 02.10.20 09:40

MC
karma
109.00

niektoré bylinky nepoznám ...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 02.10.20 18:52

MM
karma
100.00

zrovna sa mi žlčník pripomenul, zatiaľ mi pomáha diéta s bylinkami

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní