Už si skúsila kuskus? Túto zdravú cestovinu pripravíš za pár minút

Už si skúsila kuskus? Túto zdravú cestovinu pripravíš za pár minút

Kuskus je pomerne známa cestovina, ktorá je však v našich končinách stále skôr raritou. Patrí medzi základné potraviny napríklad severoafrickej kuchyne.

Táto zdravá cestovina by sa však aj na našich tanieroch mala objavovať častejšie. Kuskus je zdrojom mnohých významných látok, pozitívne vplýva na trávenie a je vhodný aj pri diéte.

Jeho prípravu pritom zvládne úplne každý. V článku sa dozviete, aké výhody kuskus prináša nášmu telu. Taktiež sme si pre vás pripravili základný recept na jeho prípravu.

Poznáte kuskus?

Kuskus je drobná cestovina, vzhľadom podobná tarhoni alebo menej známemu bulguru. Pochádza zo severu Afriky, odkiaľ sa postupne rozšíril ďalej do Európy. Jeho domovom je však aj Blízky Východ. Vyrába sa zo pšenice, jačmeňa alebo prosa. Z nich sa najprv pripraví krupica, ktorá sa sparí a tvaruje do guľôčok. V niektorých krajinách sa ešte rôznymi prírodnými látkami farbí na žlto alebo oranžovo. V súčasnosti zoženiete kuskus v každom väčšom obchode či na internete. Cena vôbec nie je vysoká. Polkilové balenie tejto cestoviny nájdete už od 1,5 eura, záleží však na type.

Existuje hneď niekoľko druhov kuskusu. Najrozšírenejší je biely kuskus, ktorý má bielu až krémovú farbu. Vyrába sa zo pšenice, ktorá už bola zbavená vrchnej obalovej vrstvy, a teda aj časti živín. Preto je vhodnejšie poobzerať sa po celozrnnom kuskuse, ktorý je už napohľad o niečo tmavší. Pripravuje sa z celých pšeničných zŕn aj so šupkami. Vďaka tomu je oveľa bohatší na vitamíny a vlákninu. Niektoré obchody dokonca ponúkajú kuskus v BIO kvalite.

Odporúčame: Tieto nové makeup trendy si osvoj: Budeš vďaka ním neodolateľná!

účinky kuskusu

Zdroj: Shutterstock®

Obsahuje všetko potrebné

Kuskus, najmä ten celozrnný, obsahuje veľké množstvo vlákniny. Okrem toho je zdrojom bielkovín, tukov i sacharidov. Táto cestovina je taktiež bohatá na vitamín E aj K a mnohé z vitamínov skupiny B, najmä cholín, kyselinu pantoténovú a listovú. Kuskus telu doplní vápnik, horčík, železo, draslík, mangán, selén či meď. Podporuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus, prečisťuje črevo a napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu. Jeho veľkou výhodou je, že pre telo je veľmi ľahko stráviteľný.

Je vhodnou potravinou pre ľudí s vysokým krvným tlakom aj cholesterolom. Kuskus normalizuje hladinu cukru v krvi a vďaka obsahu antioxidantov chráni organizmus pred voľnými radikálmi. Ovplyvňuje celkovú detoxikáciu tela, má nízky glykemický index a je vhodný aj pre diabetikov.

ako pripraviť kuskus

Zdroj: Shutterstock®

Príprava kuskusu je jednoduchá

Pripraviť kuskus je oveľa ľahšie, ako akékoľvek iné cestoviny. Nemusíte ho totiž variť. Jeden diel kuskusu stačí vo vhodnej nádobe zaliať približne dvomi dielmi vriacej vody. Dávajte pozor na to, aby hladina vody siahala asi pol centimetra nad cestovinu. Potom už len nádobu zakryte pokrievkou a nechajte stáť asi 15 minút. Hmotu môžete párkrát zľahka premiešať. Kuskus postupne nasaje vodu a zostane vláčny.

Takto pripravený kuskus môžete použiť rozličnými spôsobmi. Nemá žiadnu výraznú chuť, takže je možné ho pripraviť na sladko aj slano. Hodí sa ako príloha k mäsu, v takom prípade ho však nezabudnite osoliť alebo dochutiť koreninami či bylinkami. Zjemniť ho môžete aj trochou olivového oleja. Pripravte si z neho chutné rizoto! Hodí sa k dusenej zelenine aj čerstvému šalátu. Taktiež sa oplatí vyskúšať sladkú verziu kuskusu, napríklad so škoricou a hrozienkami.

Pozri aj: Správna starostlivosť o pokožku na krku a hrudi: Skús tieto triky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Ľubica Šťastná 16.03.18 06:51

ĽŠ
karma
100.00

Super, kuskus rady pripravujeme, ale o účinkoch som netušila, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 16.03.18 08:35

MB
karma
98.00

ano, a mame ho radi

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 16.03.18 08:57

DB
karma
117.00

Kuskus som si obľúbila, používam celozrnný, pripravujem si ho na slano aj na sladko

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 16.03.18 10:09

SH
karma
123.00

kuskus robím a máme ho radi :)

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 16.03.18 13:10

KK
karma
90.00

ešte som neskúšala, ale presvedčili ste ma, ešte doma musím presvedčiť

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 16.03.18 14:18

AB
karma
76.00

kuskus máme na jedálnom lístku pravidelne

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 16.03.18 17:58

MM
karma
100.00

kuskus som skúšala, ale moc sa neuchytil, chlapi sú viac za slovenskú klasiku

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 16.03.18 19:33

LM
karma
82.00

Mam ho doma ale stale som sa neodhodlala ho pripravit

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 16.03.18 19:57

SK
karma
114.00

robievam dosť často

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 16.03.18 20:11

HZŠ
karma
102.00

Kuskus sa na mojom jedálničku objavuje len sporadicky.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 16.03.18 20:41

PV
karma
113.00

Objavila som ho a jeho fantastickú chuť asi pred pol rokom .. Odvtedy kuskus zbožňujem. Ja si ho pripravím tak ,že nasypem asi 150 g Kuskusu do misky, pridám zopár kvapiek olivového oleja, premiešam.. Urobím si zeleninový vývar a zalejem Kuskus, tak aby vývar bol 0,5 cm nad zmesou.! Je to lepšie ako voda - chutnejšie. Počkám 10 minút a papám ..Z toho množstva mám dve porcie.A je vynikajúci ako príloha k lososu.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 16.03.18 22:49

karma
109.00

kuskus poznám,mám ho doma stále kúpený a najčastejšie ho robievam ako rizoto.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 17.03.18 00:00

MD
karma
132.00

Ja som si ho kúpila, že ho niekedy skúsim spraviť- ešte stále trčí v špajzi :D Konečne viem čo s ním :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 17.03.18 08:42

karma
108.00

Kuskus robím často,je u nás obľúbený.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní