Uzly na štítnej žľaze – príznaky, príčiny i spôsoby liečby. Koho postihujú najčastejšie?

Uzly na štítnej žľaze – príznaky, príčiny i spôsoby liečby. Koho postihujú najčastejšie?

Štítna žľaza, latinsky glandula thyreoidea, predstavuje pomerne veľkú endokrinnú žľazu, teda žľazu s vnútorným vylučovaním. Tento dvojlalokový orgán s typickým motýlikovým tvarom, ktorý je umiestnený na prednej strane krku, produkuje pre telo dôležité hormóny. Ide v prvom rade o tyroxín a taktiež trojódtyronín a kalcitonín. Hormóny štítnej žľazy majú významný vplyv na metabolizmus a viaceré procesy v ľudskom tele.

Nesprávne hladiny hormónov štítnej žľazy (hyperfunkcia štítnej žľazy, hypofunkcia štítnej žľazy) patria medzi najčastejšie problémy súvisiace so štítnou žľazou. Ďalšou skupinou ochorení štítnej žľazy sú takzvané tyreoiditídy, teda zápaly štítnej žľazy, ktoré môžu byť rôzneho pôvodu. Najčastejšou formou je ​Hashimotova tyreoiditída.

Medzi najzávažnejšie choroby štítnej žľazy môžeme bez pochýb zaradiť karcinóm štítnej žľazy, prípadne sa možno stretnúť s inými zhubnými nádormi tohto orgánu. A z úst lekárov možno počuť aj diagnózu, ako napríklad uzol na štítnej žľaze. O aký zdravotný problém ide a ako sa prejavuje? Ako sa diagnostikuje uzol na štítnej žľaze? A ako sa uzly na štítnej žľaze liečia? Zistite viac v článku!

Čo je uzol na štítnej žľaze?

Pod pojmom uzol na štítnej žľaze alebo uzol štítnej žľazy rozumieme abnormálny zhluk buniek vyskytujúci sa na povrchu štítnej žľazy. Uzlom na štítnej žľaze môžeme označiť prakticky akékoľvek zväčšenie, hrboľ alebo guľovitý, resp. uzlovitý útvar v štítnej žľaze, resp. v tkanive štítnej žľazy, a to bez ohľadu na jeho pôvod a povahu.

V praxi sa možno stretnúť s rôznorodými uzlíkmi štítnej žľazy. V prvom rade ich možno rozlišovať na základe ich pôvodu. V 90 až 95 % prípadov sú uzly štítnej žľazy nenádorového pôvodu, resp. sú benígne (nezhubné). Len v 5 až 10 % prípadov je pôvod uzlíkov rakovinový. Uzlíky na štítnej žľaze môžu byť pevné, no rovnako môžu byť napríklad naplnené tekutinou (cystické uzlíky).

Problém s uzlami na štítnej žľazy sa môže líšiť aj na základe počtu vzniknutých uzlíkov. U mnohých jedincov sa vyskytujú osamelé uzlíky, no u niektorých pacientov sa tiež objavujú viacnásobné uzlíky. Rovnako sa môžu klasifikovať na základe veľkosti – niektoré sú maličké, iné dostatočne veľké na to, aby boli pozorovateľné zvonka.

Pozri aj: ​Trápi ťa bolesť v podbrušku a výtok? Príčinou môže byť toto gynekologické ochorenie!

Čo spôsobuje rast uzlov na štítnej žľaze?

Rast uzlov štítnej žľazy sa vo vyššej miere týka ženského pohlavia, ženy sú postihnuté asi 4-krát častejšie. Rolu zohráva aj rastúci vek, riziko rastie najmä po 50. roku života. Avšak, akési hrudky na štítnej žľazy rôznej povahy sa môžu vyskytnúť prakticky v ktoromkoľvek veku. Zriedkavé nie sú ani uzlíky na štítnej žľaze u detí, hoci ide o menej častý problém. Uzly štítnej žľazy v nižšom veku neraz súvisia s genetickými príčinami.

Ako sme spomenuli vyššie, štítna žľaza môže byť postihnutá rôznymi druhmi uzlovitých útvarov. Mnohé z nich nie sú zvlášť nebezpečné, no neradno ich podceňovať, pretože v menšom percente prípadov môže skutočne ísť aj o zhubný útvar. Ak sa na štítnej žľaze objaví nejaký hrboľ, uzlík, zväčšenina, resp. abnormálny zhluk buniek, príčiny môžu byť nasledovné:

  • adenóm štítnej žľazy – ide o nezhubný nádor štítnej žľazy, ktorý patrí k najbežnejším uzlíkom štítnej žľazy, vzniká rastom normálneho tkaniva štítnej žľazy, no presné príčiny nie sú známe, adenómy na štítnej žľaze obvykle nespôsobujú závažné problémy, no niektoré môžu produkovať hormóny (hyperfunkčné uzlíky), čo môže spôsobiť hypertyreózu,
  • cysta – uzlík štítnej žľazy môže byť aj cysta, teda uzatvorená dutina s rôznym obsahom, často tekutým, cysty sú zvyčajne produktom výstelky orgánu, v ktorom sa nachádzajú, cysty v štítnej žľaze často vznikajú z rozpadnutých adenómov, niektoré cysty môžu predstavovať riziko vzniku nádoru,
  • nedostatok jódu v strave – vznik uzlu na štítnej žľaze môže byť spôsobený deficitom jódu, čo sa v súčasnosti vyskytuje najmä v rozvojových krajinách,
  • zápal štítnej žľazy – najmä pri chronickom zápale štítnej žľazy môže nastať uzlovité zväčšenie štítnej žľazy,
  • zhubný nádor štítnej žľazy (rakovina štítnej žľazy– v malom percente prípadov môže byť príčinou vzniknutého uzlíka nádorové bujnenie, môže ísť napríklad o karcinóm, lymfóm, zriedkavo sarkóm, prípadne môže ísť o metastázu z nádoru na inom mieste v tele.

Presná príčina vzniku uzlov na štítnej žľaze však nie je vždy známa. V súčasnej dobe sa predpokladá napríklad aj pôsobenie genetických vplyvov, ďalej vplyv hormonálnych zmien v tele, životného prostredia či spôsobu stravovania a životného štýlu.

Príznaky uzlov štítnej žľazy

Prítomnosť uzlíkov štítnej žľazy sa nemusí vždy prejavovať nejakými sprievodnými zdravotnými ťažkosťami. Ak je uzlík malý a je na štítnej žľaze prítomný len jeden, môže mať asymptomatický priebeh. Problémy sa obvykle spájajú s uzlíkmi väčšími ako 10 mm, prípadne aj s viacnásobnými uzlíkmi či hyperfunkčnými uzlíkmi, ktoré produkujú hormóny a môžu ovplyvňovať funkcie štítnej žľazy.

Väčšie uzlíky štítnej žľazy sa môžu prejavovať nasledovne:

  • uzol možno nahmatať na prednej strane krku,

  • veľké uzliny štítnej žľazy môžu byť viditeľné voľným okom – ako opuch alebo zdurenie v oblasti štítnej žľazy,
  • problémy pri prehĺtaní (kvôli útlaku pažeráku),
  • problémy s dýchaním (kvôli útlaku priedušnice),
  • bolesť v prednej časti krku,
  • zmena hlasu alebo chrapot.

V prípade uzlíkov vedúcich k hypertyreóze, teda k nadbytku hormónov štítnej žľazy, sa objavujú aj ďalšie charakteristické príznaky:

  • chudnutie bez zjavnej príčiny,

  • zvýšená chuť do jedla,
  • búšenie srdca,
  • zvýšené potenie,
  • nervozita, podráždenosť,
  • zhoršená znášanlivosť tepla, návaly horúčavy,
  • problémy so spánkom (nespavosť),
  • rednutie vlasov,
  • svalová slabosť,
  • trasenie častí tela,
  • u žien problémy s menštruačným cyklom.

Pozri aj: ​Glaukóm alebo zelený zákal – koho postihuje častejšie a aké sú príznaky?

Diagnostika uzlov štítnej žľazy

Ako sme spomenuli vyššie, uzlíky na štítnej žľaze sa nemusia vždy prejavovať nejakými zdravotnými problémami. Mnohokrát ide len o náhodný nález pri nejakom vyšetrení. Ak si však nahmatáte v oblasti štítnej žľazy nejaký uzlík alebo hrboľ, je vhodné konzultovať to s lekárom.

Lekár nariadi potrebné vyšetrenia na odhalenie prípadných patológií štítnej žľazy. Na vyšetrenie štítnej žľazy sa obvykle používajú napríklad aj nasledovné metódy:

  • palpácia štítnej žľazy – prehmatanie štítnej žľazy, krku a blízkych lymfatických uzlín,
  • ultrazvuk štítnej žľazy – zobrazenie štítnej žľazy ultrazvukom, ktoré môže odhaliť zväčšenie alebo prípadné uzly,
  • scintigrafia štítnej žľazy – zobrazovanie orgánov ľudského tela pomocou rádionukleidov zavedených do tela,
  • krvné testy – na zistenie hladín hormónov štítnej žľazy,
  • biopsia – odobratie vzorky tkaniva zo štítnej žľazy a jej následné laboratórne vyšetrenie (môže potvrdiť prítomnosť rakovinových buniek).

Liečba uzlov štítnej žľazy

Liečba uzlov na štítnej žľaze nie je vždy potrebná. Ak vyšetrenia uzlov štítnej žľazy neodhalia nejakú závažnú príčinu a nepotvrdí sa prítomnosť zhubného nádoru, môže sa lekár rozhodnúť ponechať uzlíky bez liečby. Navrhnúť môže pravidelné kontroly štítnej žľazy, ktoré pomôžu včas odhaliť prípadné zväčšenie útvaru alebo rakovinové zvrhnutie buniek.

Ak sú uzly na štítnej žľaze veľmi veľké a utláčajú okolité tkanivá alebo spôsobujú pacientovi ťažkosti, lekár môže nariadiť liečbu, ktorá závisí hlavne od vyvolávajúcej príčiny. Napríklad pri uzloch spôsobujúcich hypertyreózu sa obvykle uplatňujú medikamenty. Cystické útvary v štítnej žľaze, respektíve ich obsah, možno odsať, čo vedie k zmenšeniu a niekedy aj vymiznutiu útvaru.

V prípade veľkej uzliny na štítnej žľaze, ktorá spôsobuje na jednu stranu problémy s dýchaním a prehĺtaním a na druhú stranu aj estetické problémy, sa môže pristúpiť k chirurgickému odstráneniu. V prípade objavenia rakoviny býva potrebné chirurgické odstránenie nádoru alebo celej štítnej žľazy, po operácii sa tiež uplatňuje chemoterapia či rádioterapia. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 06.09.23 07:02

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní