Vieš, čo je to furunkul? Zisti, ako sa toto ochorenie prejavuje!

Vieš, čo je to furunkul? Zisti, ako sa toto ochorenie prejavuje!

Kožné ochorenia vedia byť skutočne nepríjemné a často strpčujú život mnohým ľuďom. Medzi pomerne málo známe choroby tohto typu patrí aj furunkul. Pod týmto názvom sa skrýva hnisavý zápal vlasových folikulov či kožných žliazok, ktorého liečba môže vyústiť až k chirurgickému zákroku. V nasledujúcom článku sa dozviete, čo je to furunkul a ako sa toto ochorenie prejavuje aj lieči.

O aké ochorenie ide?

Furunkul alebo latinsky Furunculus, je abscesujúce zápalové kožné ochorenie, ktoré postihuje vlasové folikuly či kožné žľazy. Počas priebehu ochorenia vzniknutý zápal vyvoláva nekrózu epitelu a rýchlo sa šíri do okolia. Tento stav je charakteristický vznikom ohraničených hnisavých vredov. Tieto takzvané furunkuly sa pritom môžu vyskytnúť na viacerých častiach tela, no zvyčajne ide o oblasti, v ktorých je zvýšený výskyt ochlpenia. Ide najmä o podpazušie, triesla, zadok, chrbát či šiju.

Príčinou tohto kožného problému sú zvyčajne mikróby, najčastejšie rozličné baktérie, ktoré sa dostali do podkožných vrstiev. Existuje niekoľko rizikových faktorov, ktoré môžu vznik furunkulov podnecovať. Medzi ne zaraďujeme nadmerné ochlpenie, nedostatočnú hygienu i kožné rany. Náchylnejšia na vznik zápalu môže byť pokožka jedincov, ktorí trpia aj inými kožnými defektmi. Na vznik furunkulu môže taktiež vplývať oslabená funkcia imunitného systému.

Odporúčame: Prevencia artrózy: Nečakaj a urob niečo pre svoje kĺby už dnes!

prejavy furunkulu

Zdroj: Shutterstock®

Spoznajte ochorenie včas!

Na začiatku ochorenia sa na pokožke objavuje malý hrbolček, ktorý sa neskôr mení na červený vriedok. V jeho okolí sa môže vyskytovať mierny opuch. Postihnutá oblasť je navyše na dotyk o niečo teplejšia, ako okolitá pokožka. Vriedok sa postupne napĺňa hnisom, ktorého súčasťou sú baktérie i okolité odumreté čiastočky kože. Neskôr už je hnisavé ložisko viditeľné i na povrchu pokožky. Ochorenie môže byť sprevádzané intenzívnou bolesťou, zvýšenou telesnou teplotou až horúčkou.

Rovnako môže dôjsť k zdureniu lymfatických uzlín. Po nejakom čase zvyčajne dochádza k prasknutiu vredu a vytečeniu zapáchajúceho hnisu. Na koži v mnohých prípadoch zostáva jazva. Niekedy môže jedinca potrápiť vznik viacerých furunkulov súčasne. Tento stav sa nazýva furunkulóza. Toto ochorenie môže mať chronický, stále sa opakujúci charakter.  

liečba furunkulu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa furunkul lieči?

Prvotné príznaky furunkulu sa neoplatí podceňovať, pretože môžu vzniknúť ďalšie komplikácie. Nebezpečná je už len samotná prítomnosť baktérií v tele, ktoré sa v organizme môžu rýchlo šíriť a podnecovať vznik ďalších zdravotných problémov. Ak navyše dôjde k výskytu väčšieho počtu furunkulov v tesnej blízkosti, môže to vyústiť k ich splynutiu a následnému vzniku karbunkulu. Ide o rozsiahle hnisavé ložisko, ktoré zvykne vytvárať mnohopočetné abscesy. S liečbou furunkulu si môže telo poradiť i samo. Človeku pomôžu teplé obklady postihnutého miesta i dostatok odpočinku.

Po prasknutí vredu a vytečení hnisu je nevyhnutné miesto dôkladne vydezinfikovať a následne nechať zahojiť. Nápomocné sú rozličné antibiotické mastičky. Ak sa furunkul nezahojil alebo ani neprichádza k jeho prasknutiu, je nutná návšteva lekára. V niektorých prípadoch je totiž potrebný chirurgický zákrok, počas ktorého je celý vred odstránený. Potom nasleduje antibiotická liečba. Prevencia furunkulov v sebe zahŕňa dostatočnú hygienu, podporu správnej funkcie imunitného systému i nosenie vzdušného oblečenia, ktoré bude citlivé k pokožke.

Pozri aj: Poznáš všetky spôsoby úpravy obočia? Tento ťa dostane!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Krátka 07.10.18 19:42

SK
karma
114.00

veľmi nepríjemné

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 08.10.18 07:56

MS
karma
100.00

O tomto ochorení počujem prvýkrát.No a ako som si prečítala nie ani také jednoduché ho vyliečiť.j

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 08.10.18 20:46

DR
karma
104.00

Fuha, to vyzera dost zle....

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 09.10.18 12:14

JK
karma
103.00

je to hrozné aké choroby existujú ešte som nepočul o tomto ani nik z rodiny

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 15.10.18 07:11

ZP
karma
100.00

Ani prečítať som to nevedela :). Mám už viac rokov ako sa patrí, ale o tejto chorobe som ešte nepočula. Postupne však zisťujem, že je takých chorôb viac.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.11.18 17:09

AS
karma
108.00

na dezinfikáciu je dobrý tee tree olej

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní