Prevencia artrózy: Nečakaj a urob niečo pre svoje kĺby už dnes!

Prevencia artrózy: Nečakaj a urob niečo pre svoje kĺby už dnes!

Artróza je ochorenie pohybového aparátu, ktoré sa spája najmä s pribúdajúcim vekom človeka. Na jej vzniku sa však môže podieľať množstvo rozličných faktorov. V každom prípade však ide o veľmi nepríjemné a najmä často bolestivé ochorenie. Prevencia artrózy má pritom veľký význam a prvé kroky je možné podniknúť kedykoľvek. Ak vás zaujíma, ako sa spomínané ochorenie prejavuje, kto je ním ohrozený a ako sa pred ním chrániť, určite sa bližšie pozrite na náš článok.

O aké ochorenie ide?

Artróza alebo inak aj osteoartróza je ochorenie, ktoré je charakteristické degeneratívnymi zmenami na kĺboch. Dochádza pri ňom k poškodeniu kĺbovej chrupky aj kĺbového puzdra, no tiež okolitých kostí, svalov či väzov. Táto choroba najčastejšie postihuje napríklad menšie kĺby rúk, drobné medzistavcové kĺby chrbtice či kolenný aj bedrový kĺb. Artrózu môžeme zaradiť medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia kĺbov. Podľa štatistík trpí touto chorobou cez 3,6 % celosvetovej populácie. Ochorenie približne v rovnakej miere postihuje mužov i ženy, pričom rizikový je vek najmä nad 65 rokov. Obchádzať však nemusí aj o niečo mladšie ročníky.

Predpokladá sa totiž, že k postupnému opotrebovávaniu a poškodzovaniu chrupky môže u niektorých jedincov dochádzať už po 30. roku života. Vznik artrózy je najčastejšie spájaný práve s opotrebovaním a nezvratným poškodením kĺbu, na ktorom sa môže podieľať napríklad jeho nadmerné namáhanie a preťažovanie. Na rozvoj ochorenia však môžu mať vplyv mnohé ďalšie faktory. Príčinou môže byť úraz, iná choroba alebo aj vrodené vývinové chyby. Okrem vyššieho veku patria medzi rizikové faktory artrózy aj genetika, obezita, nedostatok pohybu alebo, naopak, nadmerná záťaž a pohybová aktivita.

Odporúčame: Skalná ruža nie je len okrasa, ale aj účinný liek! Ako je to možné?

prejavy artrózy

Zdroj: Shutterstock®

Neignorujte prvotné príznaky!

Artróza má niekoľko štádií, ktoré možno odlíšiť práve stupňom poškodenia kĺbu. Sleduje sa napríklad tvorba drobných kostných výrastkov alebo do akej miery je zúžená kĺbová štrbina. To, aké štádium artrózy jedinca trápi, zvyčajne súvisí i s konkrétnymi prejavmi. Medzi úplne prvé príznaky, ktorým ľudia začínajú venovať pozornosť, spravidla patrí hlavne bolesť. U jedinca sa pritom môžu objaviť rôzne typy bolestí. Častá je bolesť po námahe aj začiatočná bolesť pri dlhšej fyzickej nečinnosti. Podobné ťažkosti môže človek pociťovať pri zlom počasí alebo ak má končatinu uloženú v nevhodnej polohe.

Postihnutý ďalej môže spozorovať stuhnutosť kĺbov, ktorá v ranných hodinách trvá niekedy aj 30 minút. Začiatočné fázy artrózy sú tiež charakteristické postupným obmedzením hybnosti kĺbov. Objaviť sa môže tŕpnutie aj opuch či začervenanie v oblasti kĺbu a počuteľné vŕzganie. Pri rozvinutej artróze sú typické bolesti aj počas noci, výrazná strata pohyblivosti, deformácie a ochabnutie svalstva. Priebeh artrózy však môže kolísať. Postihnutí jedinci mnohokrát zažívajú obdobia intenzívnejšej bolesti, ktoré sa striedajú s obdobiami, počas ktorých prejavy ochorenia skôr ustupujú.

liečba artrózy

Zdroj: Shutterstock®

Na prvom mieste je prevencia

Pri neustupujúcich a dlhotrvajúcich bolestiach kĺbov či ostatných vyššie zmienených ťažkostiach je dôležité neodkladne konzultovať zdravotný stav s lekárom. Ten sa zameria na to, v akom funkčnom stave je kĺb, aký je rozsah jeho pohybu a či sú prítomné bolesti, opuchy alebo deformity. Nariadiť môže napríklad laboratórne vyšetrenie krvi na vylúčenie inej choroby či röntgenové vyšetrenie. Liečba artrózy spočíva najmä v tlmení prejavov. Farmakologická liečba môže pomôcť s tlmením bolestí a obmedzením komplikácií aj progresie ochorenia. Pacientom často pomáhajú i ortézy či oporné pomôcky.

V niektorých prípadoch je nutný chirurgický operačný zákrok, pri ktorom je napríklad postihnutému poskytnutá umelá kĺbová náhrada. Dôležitá je však hlavne prevencia, ktorá nielen môže zlepšiť stav pacienta, ale najmä ochrániť i ďalších jedincov pred týmto ochorením. Zahŕňa v sebe udržiavanie primeranej telesnej váhy a celkovej fyzickej i psychickej kondície. Význam má správne držanie tela, vhodná obuv a dostatok zdravého pohybu. Jedinec by sa mal vyhýbať neprimeranému preťažovaniu kĺbov. V neposlednom rade je nevyhnutné dávať si pozor i na stravovanie. Telo by malo dostať potrebné množstvo vitamínov D aj E, omega-3 mastných kyselín, vápnika, horčíka, zinku i selénu.   

Odporúčame: Neuveríš, čo dokáže voda z uvarenej ryže: Odteraz ju už nevylievaj!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 27.09.18 06:18

ĽŠ
karma
100.00

Nepríjemné a bolestivé ochorenie; prevencia na prvom mieste.

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 28.09.18 08:48

MF
karma
105.00

Poznám ľudí, ktorých táto nepríjemná choroba veľmi trápi.

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 28.09.18 15:34

HZŠ
karma
102.00

Ako tak čítam, príznaky by aj boli...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní