Zázrak pre mozog i cievy: Zisti, čo všetko dokáže ginko dvojlaločné!

Zázrak pre mozog i cievy: Zisti, čo všetko dokáže ginko dvojlaločné!

Ginko je považované za jeden z najstarších druhov stromov na našej planéte. V niektorých oblastiach sveta dokonca považujú tento strom za posvätný. Pochádza z Ázie a dožívať sa môže neuveriteľných 2000 rokov. Jeho listy v sebe navyše ukrývajú veľkú liečivú silu. Sú nabité cennými látkami a majú vplyv na prekrvovanie organizmu i mozgové funkcie. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké účinky má ginko dvojlaločné a v akých formách si ho môžete zaobstarať.

Poznáte ginko?

Ginko dvojlaločné, známe tiež pod latinským menom Ginkgo biloba, je rastlina z čeľade ginkovité. Ide o opadavý dvojdomý nahosemenný strom, ktorý dorastá do výšky asi 40 metrov. Dožíva sa pokojne až 2000 rokov. Je veľmi odolný a to voči klimatickým zmenám i nežiadúcim vplyvom okolia. Jeho história siaha ďaleko do minulosti, značne rozšírený bol napríklad v druhohorách. Túto rastlinu môžeme zaradiť medzi takzvané živé fosílie. Pôvodnými oblasťami výskytu ginka sú východoázijské krajiny a to najmä Čína či Japonsko.

V súčasnej dobe vo voľnej prírode rastie len obmedzene, no je hojne vysádzané v záhradách a parkoch. Ginko dvojlaločné je charakteristické sivohnedou až tmavohnedou kôrou a kužeľovitou korunou. Najtypickejšou črtou tohto stromu sú jeho listy. Tie sú na jar svetlozelené, počas leta tmavnú a na jeseň sú žltkasté. Nejde však o pravé listy, ale skôr ihličie netradičného vejárovitého tvaru. Na liečebné účely sa zvyčajne od mája do júla zberá spomínané ihličie. V tradičnej čínskej medicíne sa zase využívajú skôr semená rastliny.

Odporúčame: Kolový orech: Zisti, prečo treba ochutnať tento prírodný stimulant!

účinky ginka dvojlaločného

Zdroj: Shutterstock®

Spoznajte všetky jeho účinky!

Ihličie ginka v sebe ukrýva okolo 60 účinných látok, vďaka ktorým mu môžeme pripísať množstvo skvelých účinkov. Obsahuje významný podiel flavonoidov, medzi inými aj kvercetín, bilobetín či kamferol. Okrem toho je zdrojom organických zlúčenín či vitamínu C. Ginko dvojlaločné výrazne podporuje imunitný systém i detoxikáciu organizmu a má antibiotické aj antiseptické účinky. Blahodarný vplyv má najmä na naše cievy. Napomáha ich totiž prečisťovať od usadenín, zlepšuje ich pevnosť a pôsobí na ich rozširovanie.

Predstavuje vhodnú prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ginko okrem toho pozitívne ovplyvňuje cirkuláciu krvi a jej okysličovanie. Zabezpečuje dobré prekrvovanie dokonca aj koncových častí tela. Vďaka tomu je veľkým pomocníkom pre osoby, ktoré trápia pocity studených nôh či rúk. Ginko tiež prispieva k prekrveniu mozgu a následne i zlepšeniu jeho činnosti. Podporuje koncentráciu aj pamäť. Osvedčilo sa ako podporná liečba pri mnohých ochoreniach, napríklad i Alzheimerovej chorobe. Navyše výrazne napomáha zlepšovať stav jedinca po infarkte či mŕtvici.

ginkový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa ginko používa?

V súčasnej dobe sa z ginka vyrába množstvo rozličných prípravkov, po ktorých sa môžete poobzerať v lekárni, predajniach so zdravými potravinami či na internete. V prvom rade si môžete zaobstarať sušené listy ginka dvojlaločného, ktoré sú vhodné na prípravu čaju. Tento nápoj vám pomôže osviežiť myseľ a zlepšiť prietok krvi. Lyžicu sušenej rastliny zalejte 2 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať 5 až 10 minút. Sceďte a vypite ešte teplé.

Okrem toho sa z ginka pripravujú i doplnky stravy vo forme extraktu či tabliet. Tie môžu pomôcť pri poruchách pamäti, nedokrvení končatín či iných spomínaných ťažkostiach. Nakoniec je nutné dodať, že uvedené prípravky predstavujú len výživové doplnky a nie sú náhradou pestrej stravy. Rovnako je dôležité brať do úvahy možné nežiadúce účinky, ktoré sa môžu vyskytnúť napríklad pri nadužívaní ginka. Pri používaní podobných prípravkov je vždy potrebné dodržiavať dávkovanie, uvedené na etikete či v príbalovom letáčiku.

Pozri aj: Písanie denníka: Spoznaj blahodarné účinky tohto rituálu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 04.11.18 06:39

ĽŠ
karma
100.00

Čajík z ginka je naozaj skvelý!

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 04.11.18 08:35

karma
74.00

skúšala som čajík ale neviem či mám naň alergiu bolela ma po ňom hlava ,

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 04.11.18 13:43

MC
karma
109.00

vyskúšam Ginko na moje studené nohy

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 05.11.18 09:16

TK
karma
105.00

v poslednom čase je každá rastlina zázračná tak nechápem ako je možné že po s vete ešte chodia chorý ľudia...

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 06.12.18 22:32

ZS
karma
100.00

poznam ho v suvislosti so zlepsenim pamate

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní