Lopúch nie je burina. Zisti, čo dokáže a ako ho využiť pre zdravie

Lopúch nie je burina. Zisti, čo dokáže a ako ho využiť pre zdravie

V prírode nájdeme množstvo rastlín a bylín, ktoré ľudia označujú za buriny. Mnohokrát sú však ich domnienky mylné a práve takéto rastliny v sebe skrývajú liečivé schopnosti. Presne do tejto kategórie bylín spadá aj lopúch. Patrí do čeľade astrovité, jeho výskyt je veľmi rozšírený a väčšina populácie ho považuje za obyčajnú zelinu.

Lopúch má však veľkú liečivú silu. V článku sa dočítate, ako bojuje proti zlému tráveniu, ako dokáže diagnostikovať rôzne zápaly v tele a ešte omnoho viac!

Poznáte lopúch?

Lopúch väčší, latinsky Arctium lappa, je veľmi známa rastlina charakteristická hlavne svojimi veľkými listami. Môže dorásť až do výšky jedného metra a nájsť ho môžeme takmer všade. Rastie na lúkach, rumoviskách, pri cestách, riekach i v záhrade.

Najliečivejšou časťou rastliny je koreň. Z mladých rastlín sa korene zbierajú skôr na jar, z tých starších ich môžeme zbierať počas celého leta.

Aké má lopúch účinky?

Lopúch je plný cenných látok, je zdrojom bielkovín, vitamínov i silíc. Bohatý je taktiež na minerálne látky ako vápnik, draslík a horčík. Listy obsahujú dokonca kyselinu askorbovú, čiže známy vitamín C. Lopúch má antiseptické a močopudné účinky. Je skvelý pre ľudí, ktorí majú problém so zavodnením organizmu.

Rastlina má tiež dezinfekčné vlastnosti, podporuje liečbu kožných ochorení a urýchľuje hojenie rán na pokožke. Lopúch má pozitívny vplyv na trávenie a metabolizmus, odstraňuje plynatosť a zabezpečuje pravidelnú stolicu.

Táto liečivá rastlina je známa schopnosťou odstraňovať z tela zápaly, dokonca je vďaka nej možné znížiť hladinu cukru v krvi i vysoký krvný tlak. Zabudnúť sa nedá ani na výborné účinky na vlasy a pokožku hlavy.

Odporúčame: Výber kvalitného jogurtu - na toto si dajte pozor!

Čaj z koreňa lopúcha pomáha pri tráviacich ťažkostiach

Zdroj: Shutterstock®

Sušenie lopúcha väčšieho

Rôzne odvary z lopúcha na vnútorné alebo vonkajšie použitie pripravujeme z koreňa rastliny. Ten však musíme pred zužitkovaním najskôr usušiť. Najlepšie je použiť korene, ktoré sú ešte dužinaté, nie zdrevnatené. Umyjeme ich, rozrežeme pozdĺž na dve polovice a namočíme ich až po okraj do vriacej vody na 3 až 4 minúty.

Následne ich vyberieme a necháme prirodzene vysušiť. V prípade použitia sušičky korene sušíme maximálne do teploty 35 až 38 stupňov. Nakoniec ich môžeme rozdrviť či pokrájať a uskladniť.

Čaj z lopúcha väčšieho

Z dôkladne usušeného koreňa lopúcha si môžeme uvariť liečivý čaj. Jednu čajovú lyžičku sušenej podzemnej časti rastliny zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať približne 10 minút. Čaj scedíme a pijeme teplý. Účinný je pri tráviacich ťažkostiach, na úpravu a zrýchlenie metabolizmu i na odvodnenie organizmu.

Pomôže vám v prípade, ak trpíte nespavosťou či nervozitou. Čaj z lopúcha detoxikuje telo a pomáha aj pri vysokých hladinách krvného tlaku.

Tinktúra z lopúcha väčšieho

Koreň lopúcha zalejeme v nádobe čistým vysoko percentným alkoholom. Použiť môžeme pomer 1 diel rastlinnej drogy na 5 dielov alkoholu. Dôležité je, aby bola rastlina úplne zaliata. Nádobu uzavrieme a necháme macerovať aspoň 3 týždne. Pravidelne môžeme počas tejto doby obsah nádobky pretrepať.

Nakoniec tinktúru scedíme a uskladníme v tmavej sklenenej nádobe na tmavom mieste. Užíva sa pri vyššie spomínaných ťažkostiach po kvapkách (cca 30 kvapiek 1 až 3 razy denne), ktoré necháme rozpustiť vo vode. Tinktúra je vhodná aj na ošetrenie kožných problémov. 

Bude vás zaujímať: Muži si vyskúšali simulátory bolesti pôrodu - ako to skončilo?

Lopúch pre krásu vašich vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Odvar z lopúcha na vlasy a pokožku

Zo sušeného koreňa si môžete podobne pripraviť i odvar na vonkajšie použitie. Odvar z lopúcha je nápomocný pre vlasy aj pleť. 

POSTUP: Dve polievkové lyžice koreňa zalejte jedným litrom vriacej vody a lúhujte 15 až 20 minút. Odvar je po scedení pripravený na použitie. Ak máte dlhé vlasy, odvar si pripravte podľa receptu z litra vody. V prípade, že máte vlasy kratšie, bude vám stačiť polovica dávky, čiže iba jedna polievková lyžica koreňa na 0,5 litra vody.

TIPY NA POUŽITIE:

  • Odvar je ideálny na prepláchnutie umytých vlasov, ktoré majú sklon k rýchlemu masteniu či tvorbe lupín.

  • Rovnako podporuje rast vlasov a bojuje proti ich vypadávaniu.
  • Lopúchovým vývarom môžete nahradiť aj pleťovú vodu. Vhodný je na mastnú pleť s vyrážkami.
  • Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam lopúcha je možné použiť vývar vo forme obkladov na liečbu kožných problémov, napríklad pri dermatitíde či ekzéme.
  • Pri zápaloch ústnej dutiny vyskúšajte použiť odvar zase na kloktanie.

Bude vás zaujímať: Vyskúšajte letný hit pre štíhlu líniu - paradajková diéta

Listy lopúcha dokážu odhaliť zápal

Zdroj: Shutterstock®

Lopúch na diagnostiku zápalov v tele

Liečivú silu majú i listy lopúcha. Tie dokážu podľa ľudovej medicíny vyhľadať v tele rôzne zápaly a následne ich aj liečiť. Z listov tejto rastliny si musíte najskôr urobiť zábal. Prikladajte ich postupne vrchnou stranou na pokožku po celom tele, potom ich obviažte elastickým obväzom a nechajte pôsobiť minimálne 4 hodiny, najlepšie však počas noci.

Keď uplynie doba pôsobenia, listy dáme dolu a sledujeme na nich prípadné zmeny farby. Práve takéto zmeny vám budú signalizovať zápal v tele. Ak list na niektorom mieste zhnedne alebo sčernie, značí to prítomnosť stredného zápalu. Keď je farba škoricová, alebo list uschol a drobí sa, môže ísť o silný zápal. List nemusí zmeniť farbu na celej ploche, pokojne sa môžu objaviť iba menšie či väčšie škvrny.

Na mieste, kde vám lopúch signalizoval zápal, vám ho pomôže taktiež vyliečiť. Stačí, ak si budete listy lopúcha prikladať na postihnuté miesto, až kým zostanú v nezmenenej podobe. Priložte si ich vždy na noc, pokojne však aj na 24 hodín. Slabší zápal vyliečite do dvoch týždňov, pri silnejšom môže liečba trvať aj mesiac.

Aktualizovaný článok: 7.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Milka Damašková 19.07.17 03:02

MD
karma
132.00

Ďakujem za cenné rady, článok sa mi veľmi páčil. Určite si tento rok podľa vašich rád nasuším koreň a budem ho používať...

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 19.07.17 05:15

MT
karma
86.00

Zaujímavý článok, až teraz som sa dozvedela, aký je lopúch užitočný. Považovala som ho iba za neužitočnú burinu.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 19.07.17 07:31

SK
karma
86.00

počula som že lopúch je zázračný liek..... ale až takýto, to je pre mna novinka.. už len zájsť do prírody a niekde ho nájsť

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 19.07.17 07:32

SK
karma
114.00

veru, voľakedy a aj teraz občas si robievame z koreňa odvar na vlasy, o čajíku som nevedela, vždy sa prostredníctvom vás niečo nové dozviem, tomu som veľmi rada

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 19.07.17 09:24

karma
107.00

Viem o lopúchu,že má také účinky,dokonca som jeden čas pila čaj a splnil ocakávania.

  • 1
Odpovedať

Marie Gutmannová 19.07.17 10:34

MG
karma
104.00

Super článok...jedna pravda je, že všetko máme pod nosom v prírode, treba si ju vážiť a viacej sa o ňu zaujímať

  • 2
Odpovedať

arretha arretha 19.07.17 11:43

AA
karma
-1.00

a nemoze sa tak nahodou stat, ze v tej vriacej vode koren pride o vitamin C?

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 19.07.17 14:21

KK
karma
90.00

počula som, že na vlasy je výborný, ale vždy som myslela, že to listy sa používajú...koreň neviem či by som aj vytiahla, možno nejaký menší

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 19.07.17 18:00

DB
karma
117.00

ako som sa dozvedela je to všestranná rastlinka :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 20.07.17 11:29

MF
karma
106.00

lopúch mám odjakživa spojený s burinou a detskými hrami :-)

  • 0
Odpovedať

Zuzana Úradníková 23.07.17 17:55

karma
79.00

Dobre vedieť :)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 09.08.17 17:18

karma
93.00

vedela som iba o jeho účinkoch na vlasy

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 14.08.17 16:11

MP
karma
97.00

Super clanok, zaujimave informacie!!!

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 02.09.17 12:52

AK
karma
100.00

Veru lopúch nie je burina ale liečivá rastlina

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní