Má medovina pozitívne účinky na naše zdravie? Poznáme odpoveď

medovina

Hovorí sa, že alkohol je metla ľudstva. No stále častejšie sa dozvedáme, že niektoré druhy dokážu v malom množstve viac než pozitívne vplývať na náš organizmus.

 

Známe sú napríklad účinky pohára červeného vínka na krvný tlak. A čo taká medovina?

 

Tento nízkoalkoholický nápoj, ktorého súčasťou je i med, je chutný či už teplý alebo vychladený. Má však nejaký blahodarný vplyv na naše telo? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

 

Čo je to medovina?

Medovina je kvasený nápoj z medového roztoku s nízkym obsahom alkoholu. Je to v podstate medové víno, ktoré najčastejšie obsahuje okolo 13 percent alkoholu, prípadne o niečo viac. Tento nápoj vzniká s pomocou vínnych kvasiniek v medovom roztoku. Základnými zložkami pri výrobe medoviny sú med a voda, ktoré sa miešajú a pasterizujú. Potom sa zmes naleje do kvasných nádrží, do ktorých sa pridáva vínna kvasinka. Ku kvaseniu dochádza pri teplote približne 17°C, pričom proces môže trvať až niekoľko týždňov.

 

História medoviny siaha poriadne ďaleko. Vyrábali si ju už v starovekom Grécku, Ríme či Egypte. Taktiež ju poznali Germáni, Keltovia, či dokonca Slovania. V súčasnej dobe sa už medovina vyrába po celom svete a vďaka rozličným receptúram všade chutí úplne inak. A len pre zaujímavosť. Viete kde na svete je najlepšia medovina? Práve Slovensko je držiteľom najvyššieho počtu ocenení za svoju medovinu zo svetových súťaží medu pripravovaných svetovou včelárskou federáciou.

 

Pozri aj: Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou

Poznáme viacero druhov

Nie je medovina ako medovina. Existuje totiž množstvo rôznych postupov a receptúr na jej prípravu. Rozličné druhy medovín však môžeme rozdeliť aspoň do základných kategórií. V prvom rade je nutné spomenúť tradičnú medovinu, ktorá sa vyrába len z medu a vody a nepridávajú sa do nej žiadne príchute. Tento druh medového nápoja je najcennejší, pretože je prirodzený s čistou chuťou. Svetlá medovina sa pripravuje z kvetového medu, preto má typickú zlatistú farbu. Pri tmavej medovine sa zase používa tmavší lesný med.

 

Do tohto druhu nápoja sa niekedy pridávajú rôzne prímesi. Môže ísť napríklad o byliny alebo koreniny. Často padá voľba na škoricu, klinčeky, zázvor, mätu, vanilku, koriander či muškátový oriešok. Existujú však aj ovocné medoviny, do ktorých sa pridáva ovocie alebo ovocné šťavy. Známa je jablková aj hroznová medovina. Taktiež výrobcovia používajú ríbezle, čučoriedky, šípky, či dokonca mandľovú alebo orechovú arómu.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Takéto má na nás účinky

Základnou surovinou pri výrobe medoviny je med, ktorého pozitívne účinky na telo človeka sú známe už od nepamäti. Avšak aj medovina nám má čo ponúknuť. V tomto nízkoalkoholickom nápoji boli objavené flavonoidy a fenolové látky. Ide o prírodné bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú mnohé biologické účinky. Pôsobia antioxidačne, antimikrobiálne, protirakovino a protizápalovo.

 

Okrem toho medovina aj vďaka obsahu alkoholu napomáha k látkovej premene a podporuje prekrvenie. Taktiež vplýva na zvýšenie hladiny dobrého cholesterolu a ten zlý naopak znižuje. Medovina dokáže podporiť imunitný systém a môže byť prevenciou pred rôznymi chorobami. Tento nápoj má vplyv na odkyslenie organizmu, prečistenie tráviaceho traktu a odstránenie stresu. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na to, že o spomínaných pozitívach a vplyvoch medoviny môžeme hovoriť len v prípade rozumnej konzumácie, napríklad v malom množstve 1 až 2 razy týždenne.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Zahrejte sa medovinou

Medovina sa pije studená i teplá. Pri podávaní za studena by mala mať ideálne okolo 15 stupňov. Horúca medovina by zase nemala prekročiť teplotu 60 stupňov. Kalíšok tohto medového vínka si môžete vychutnať i samostatne, alebo si skúste trochu pridať do obľúbeného ovocného čaju. Z medoviny sa dá pripraviť aj úžasný nápoj na zohriatie do sychravých jesenných alebo zasnežených zimných dní.

 

Budete naň potrebovať 0,5 dcl medoviny, jednu mandarínku, tri pomaranče, jednu celú škoricu, päť klinčekov a čajovú lyžičku medu. Šťavu z mandarínky a pomarančov nalejte do menšieho hrnca, pridajte škoricu i klinčeky a nechajte zovrieť. Potom hrniec odstavte z ohňa a jeho obsah nechajte mierne vychladnúť. Následne pridajte med a medovinu. Dobre premiešajte a môžete podávať.

 

Odporúčame: Dylon: Farebná revolúcia pre vaše oblečenie


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Ako prestať fajčiť? Nedarí sa ti premôcť chuť na cigaretku? Vieme, ako na to!
Ovplyvňuje obezita inteligenciu detí? Čítaj a dozvieš sa!
Ako sa zbaviť zápchy? Vyskúšaj tieto anti-zápchové cviky!
Varená alebo surová zelenina – ktorej by si mala dať prednosť?
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!
Kontaktné šošovky: Používaš ich správne? Na tieto veci si daj pozor!
Celiakia: Aké sú prognózy do budúcnosti?
Vieš, čo všetko má na svedomí prechodená chrípka? Nepodceňuj to!
Zdravé srdce a cievy celý život: Spoznaj tento jednoduchý návod!
Mrazené potraviny: Áno či nie? Aká je skutočná pravda?
Predávkovanie potravinami: Aké vedľajšie účinky nám hrozia?
Ako správne umývať ovocie a zeleninu? Tieto chyby robíme!
Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.
Je instantná káva tvojím denným spoločníkom? Rozlúč sa s ňou!
Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!
Prekyslenie organizmu: 5 byliniek, ktoré ťa ho zbavia veľmi rýchlo!
Kvasinková infekcia: Môže ju spôsobiť aj prací prostriedok?
Máš neustále nafúknuté brucho? Vyhni sa týmto chybám a zbav sa ho!
Pre vegetariánov: Zdravé rady ako pribrať. Vyskúšaj to takto!
Tekvicový olej: Všeliek a zázrak prírody. Vieš, s čím ti pomôže?
Šperky z jantáru majú silu, ktorá ťa očarí. Vieš, odkiaľ sa berie?
Vitamín D: Ako ho získať, keď máme v zime nedostatok slnka?
Trápi ťa upchatý nos? Vďaka týmto pomocníkom budeš voľne dýchať!
Sedenie škodí: Ako aktivovať telo a predísť chorobám?
 

13 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



02.11.17 08:06 | Soňa Krátka | karma: 76
najlepšia medovina sa vyrába u nás v Smoleniciach, najlepšia preto, lebo vyhrala mnohé svetové súťaže - v Paríži, v Číne, v Amerike...je veľmi kvalitná, chodíme si do ich obchodíku kupovať hlavne med, ale majú aj iné produkty z medu a hlavne vieme , čo kupujeme...páči sa mi, že majitelia robia aj mnohé super akcie v ich areáli a takto propagujú slovenskú medovinku, naposledy sme tam boli na akcii "MEDOWEEN", mohli sme okoštovať medovinky, medové pivo, medové limonády...bolo veselo a príjemne...

odpovedať

hlasuj plus 5 | -1 hlasuj minus


03.11.17 21:41 | Nikola Turková | karma: 100
Dobrý deň, ďakujeme, že ste nám takto predstavili medovinku zo Smoleníc. Je dobré vedieť, aké poklady a kde ukrýva naše Slovensko. Želáme pekný deň :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 09:40 | benynka | karma: 94
na Vianoce kupujeme medovinu...do Smoleníc nemáme ďaleko takže vygooglim a prídeme kuk

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


02.11.17 10:15 | Soňa Kelemenová | karma: 95
u nas v Komarne sa konana kazdorocne Medovinovy festival... tak tam si je z coho vybrat.... super podujatie.. kazdym rokom pribuda navstevnost... ludia chcu zit zdravo... radsej si pridu kupit nieco domace ako v obchode kupene

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


02.11.17 11:42 | Daniela Bieliková | karma: 94
mne medovina nechutí, skúšala som na jarmoku, ale asi to nebola tá pravá medovina...

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


02.11.17 12:53 | Milka Damašková | karma: 85
Ja som medovinu prvýkrát vyskúšala vlani...až nechápem, prečo sa u nás doma nikdy nevyskytla, naozaj chutí lahodne. Ale neviem si predstaviť, že by som ju pila viackrát týždenne, ja alkohol moc nemusím, stačí mi ak si dám len prípitok pri nejakej slávnostnej príležitosti...alebo občas dve deci piva

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 17:36 | Katarína Konečná | karma: 90
medovinu som ešte nepila, budem musieť ochutnať

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 19:28 | Mária Maxianová | karma: 90
toto mi už silno pripomína Vianoce a vianočné trhy

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.11.17 21:43 | Nikola Turková | karma: 100
Dobrý deň. Áno je to tak, medovina, punč či varené vínko neodmysliteľne patria k vianočnému obdobiu. Už sa to veď pomaličky i blíži. Želáme pekný deň :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 20:20 | Marianna Rajniaková | karma: 89
na trhoch ju vždy obchádzam, lebo si myslím že je príliž sladká.. no musím vyskúšať

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 22:16 | Helena Zobková | karma: 85
Medovinu som dávnejšie pila na vianočných trhoch, nejako ma neohúrila. Nad jeho účinkami som neuvažovala. Na terajších vianočných trhoch si to zopakujem.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


02.11.17 22:22 | Monika Červinková | karma: 92
mňam, milujem medovinku

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


04.11.17 23:44 | Iveta Moravčíková | karma: 83
minulý rok na vianoce sme ju mali prvý raz, ale kupená riadno od včelára

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s