Málo známe, no inšpiratívne ženy, ktoré zmenili históriu. Ako?

Málo známe, no inšpiratívne ženy, ktoré zmenili históriu. Ako?

História vedy je plná bradatých mužov, ale bolo tu aj mnoho neuveriteľných a inšpiratívnych žien, ktoré zmenili naše vnímanie okolitého sveta. Matku Terezu a vedkyňu Marie Curie-Sklodowsku všetci poznáme, ale čo tie ďalšie? Dnes sa postavenie žien v spoločnosti aj vo vede zlepšilo, ale stále je to náročnejšie. Nobelova cena bola ženám udelená len 47-krát a mužom 523-krát.

Valentina Tereshkova

Táto žena bola prvá a najmladšia žena vo vesmíre. Bola vybraná, keď mala 26 rokov, spomedzi 400 uchádzačov, a to vďaka jej skúsenostiam so zoskokom s padákom. Jej let do vesmíru sa uskutočnil 16. júna 1963. Raketa, v ktorej sedela, obehla zem 48-krát a jej misia trvala tri dni.

Pozri aj: Čo robiť v prípade defektu? Takto vymeníš koleso ľavou zadnou!

Valentina Tereshkova

Zdroj: Shutterstock®

Rossalinda Franklin

Pracovala na rozšírení vedomostí o DNA. Vedci v tom čase už vedeli, že DNA existuje, ale nevedeli, ako vyzerá a ako sa viaže. Rossalinda pracovala vo výskumnom tíme, kde fotografovali DNA a práve jej fotografia z roku 1952 odhalila, že je to dvojitá závitnica. Jej snímky boli ukradnuté a doručené konkurenčnému tímu vedcov. Preto za tento objav dostali Nobelovu cenu James Watson a Francis Crick. Dnes na jej počesť pomenovali rover misie ExoMars.

Rossalinda Franklin

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Margaret Hamilton

Práve ona je za moderným konceptom softwaru a vďaka nej sa ľudstvo dostalo na Mesiac. Ručne napísala kód procesu, ako sa raketa zo Zeme dostane až na Mesiac. Univerzita MIT a jej úspešná misia Apollo v roku 1961 jej neskôr priniesla aj prácu v tíme, ktorý naprogramoval prvý prenosný počítač. Stala sa expertkou na systémové programovanie a vyhrala dôležité debaty o technike.  

Margaret Hamilton

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com  

Barbara McClintock

Venovala celý život skúmaniu kukurice. V roku 1930 vyvinula techniku farbenia kukurice, ktorá jej umožnila identifikovať, preskúmať a opísať jej jednotlivé chromozómy. Vďaka tomu dokázala určiť existenciu skokového génu DNA, ktorý sa pohybuje medzi genómami kukurice.

Barbara McClintock

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Ada Lovelace

Položila základy kódovania a programovania. Dierovacie štítky boli v obehu už v 19. storočí, ale Ada ich vylepšila a pomocou analytického motora napísala prvé algoritmy tohto aritmetického stroja.

Odporúčame: Vieš, čo je tryptofán? Kvôli tomuto je pre nás taký dôležitý!

Ada Lovelace and her punchcard

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Lise Meitner

Spolu s Ottom Hahnom a Fritzom Strassmannom objavila štiepenie uránu, ale za tento objav dostali Nobelovu cenu len muži. Lise je však i napriek tomu považovaná za matku atómovej bomby. Tím mužov, s ktorými pracovala, sa nakoniec rozpadol a rozdelil. Výbor udeľujúci Nobelovu cenu riešil veľkú dilemu ohľadom pochopenia zásluh za tento objav a nakoniec udelil cenu len mužom.

Lise Meitner

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Aj keď nie každá žena za svoj výskum a objav dostala Nobelovu cenu, na konci dňa na tom aj tak nezáleží. Aj ich objavy nás totiž ako ľudstvo doviedli tam, kde sme dnes. Bez nich by sme dnes nemali tak vyspelé počítačové technológie, ich vývoj by sa začal o čosi neskôr, ani medicína by možno nebola tam, kde je v súčasnosti je.

Ďakujeme ženám v histórii a aj dnes, pretože prispievajú k lepšej budúcnosti a vnášajú do spoločnosti ten povestný ženský aspekt.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 08.03.19 08:39

ĽŠ
karma
100.00

Krásne slová na záver!

  • 5
Odpovedať

Mária Maxianová 08.03.19 19:52

MM
karma
100.00

sama som študovala na priemyselnej škole, musela som sa tiež presadiť a vybudovať rešpekt, tieto ženy majú moju úctu

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní