Máš na tele kožné výrastky? Zbav sa ich raz a navždy s domácimi trikmi!

Máš na tele kožné výrastky? Zbav sa ich raz a navždy s domácimi trikmi!

Nie sú to ani znamienka a ani klasické bradavice, no dokážu znepríjemniť život, pretože „zavadzajú“. Ide o nebolestivé kožné výrastky, ktorým sa zriedka hovorí aj „bradavice na stopke“. Nespôsobujú bolesť, sú benígne (nezhubné), no ak vám na pokožke vadia, je lepšie ich odstrániť. A dokonca ich viete odstrániť aj sami bez nutnosti zásahu lekára.

Tieto kožné výrastky sa skladajú z krvných ciev a kolagénu, ktorý je obklopený kožou. Väčšinou sú s pokožkou spojené len malou tenkou stopkou a sú rovnako zafarbené ako samotná pokožka (zriedka môžu byť hnedšie).

Najčastejšie sa objavujú na krku, na ramenách, v podpazuší, slabinách, na očných viečkach, stehnách alebo pod prsami. Obvykle však na tých miestach, kde dochádza k treniu oblečenia a tvorbe potu. Kožné výrastky môžu mať rôzny tvar aj veľkosť – môžu byť hladké a guľaté, ale môžu byť aj asymetrické a vráskavé. Čo sú zač a ako sa ich zbaviť? Prečo papilómy vznikajú?

Pozri aj: Rakovina obličiek – zákerná, no liečiteľná. Ako ju včas odhaliť?

ako odstrániť kožné výrastky

Zdroj: Shutterstock®

Čo sú kožné papilómy a ako vyzerajú?

Papilómy sú benígne (nezhubné) rôzne kožné výrastky, ktoré vyzerajú ako malé bradavice alebo výbežky na stopke, pripomínajúce malú kvapku alebo brokolicu. Objavujú sa však aj skôr ploché papilómy. Na základe toho rozlišujeme rôzne typy papilómov. Môžu mať rôzne veľkosti, od veľmi malých, sotva viditeľných, až po väčšie, ktoré sú jasne rozpoznateľné.

Ich farba sa môže pohybovať od tela až po hnedú alebo sivú. Papilómy sú zvyčajne nebolestivé a objavujú sa na rôznych častiach tela vrátane krku, podpazušia, slabín, okolo očí a na iných miestach.

Možné príčiny a rizikové faktory papilómov

Papilómy sa môžu objaviť na pokožke kohokoľvek – bez ohľadu na pohlavie a vek. No platí také nepísané pravidlo, že čím ste starší, tým ich môžete mať na pokožke vo väčšom množstve. Tiež ich môžete mať na tele viac v prípade, keď trpíte cukrovkou, máte nadváhu, v tehotenstve alebo máte ľudský papilomavírus (HPV).

Čo zvyšuje ich výskyt, respektíve čo stojí za ich tvorbou, nie je úplne jasné. Zatiaľ, čo sa mnohí odborníci domnievali, že sa všetkým treba hľadať trenie, štúdiou bolo preukázané, že za vznik môže ľudský papilomavírus. Ďalšia štúdia však poukázala na inzulínovú rezistenciu, vysoký BMI index (index telesnej hmotnosti) či vysoký obsah triglyceridov v organizme. Samozrejme, nesmieme zabúdať ani na dedičnosť, ktorá môže ovplyvniť výskyt kožných výrastkov aj u vás.

Odporúčame: Veľkosť podprsenky je dôležitá. Ako vybrať tú správnu?

ako odstrániť kožné výrastky

Zdroj: Shutterstock®

Domáce triky na odstránenie papilómov

Vyskúšať môžete rôzne domáce triky, ktoré vám pomôžu tieto neškodné benígne novotvary odstrániť. Ktoré bežné suroviny sú vhodné na odstraňovanie kožných útvarov?

  • Jablčný ocot – veľmi efektívny pri odstraňovaní kožných výrastkov a to tak, že pomáha rozkladať prebytočné bunky v kožnom výrastku. A to všetko vďaka jeho kyslosti. Stačí len, ak pokožku poriadne očistíte, namočíte tampónik alebo vatu do jablčného octu, priložíte na kožný výrastok a prelepíte. Ocot nechajte pôsobiť niekoľko hodín a následne pokožku opláchnite vodou.
  • Čajovníkový olej – pomáha vysušiť kožné výrastky, ktoré vďaka tomu samé odpadnú. Navyše je antiseptický, takže bráni šíreniu akýchkoľvek infekcií. Prostredníctvom vatovej tyčinky alebo vatového tampónu naneste olej na kožný výrastok a nechajte ho voľne pôsobiť. Opakujte 3-krát denne a kožný výrastok sám opadne.
  • Jód – rozkladá kožné bunky, čím kožné výrastky samé odpadnú. V tomto prípade postupujte ako pri použití jablčného octu, čiže do jódu namočte vatový tampón, priložte na výrastok, prelepte a nechajte pôsobiť.
  • Oreganový olej – má antibakteriálne účinky, ktoré zabraňujú šíreniu infekcií, ale tiež pomáha odstrániť kožné výrastky. Olej naneste na vatu alebo tampón, priložte na výrastok a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Opakujte 2-krát denne a uvidíte, že vám výrastok sám odpadne.
  • Citrón – na kožný výrastok môžete aplikovať aj šťavu z čerstvého citróna. Buď pomocou vatovej tyčinky, alebo tampónu naneste citrónovú šťavu na výrastok a nechajte pôsobiť.

Okrem vyššie spomínaných trikov môžete tiež vyskúšať ricínový olej, hamamel virgínsky alebo obyčajnú dentálnu niť. Tou stačí kožný výrastok podviazať a poriadne potiahnuť. Niťou tak prerušíte krvný obeh do oblasti výrastku, čo spôsobí, že výrastok odpadne. Papilómy je možné odstrániť aj prostredníctvom krémov na papilómy, ktoré sú obohatené o výťažky z lastovičníka. Ten si môžete zakúpiť v lekárni. 

Liečba papilómov u lekára

V prípade, že nechcete riskovať domácimi trikmi a hlavne v prípade, ak nemáte istotu, že ide o kožné výrastky papilómy, je najlepšie navštíviť kožného lekára. Ten bezbolestným vyšetrením určí diagnózu a nastaví aj správnu liečbu či postup pri odstránení výrastkov. 

Za najlepší spôsob mnohí považujú odstránenie u kožného lekára. Ten ich zväčša odstraňuje laserom, elektrickým prúdom alebo tekutým dusíkom. Tiež sa niekedy uplatňuje chirurgické odstránenie, a to hlavne v prípade, ak sú na koži prítomné väčšie kožné výrastky. Musíte však počítať s tým, že za takýto zákrok si budete musieť zaplatiť, nakoľko sa kožné výrastky považujú za estetický problém a nie zdravotný.

Kedy vyhľadať kožného lekára?

  • Ak si všimnete, že papilómy rýchlo rastú, menia farbu, tvar alebo veľkosť.
  • Papilómy krvácajú, sú bolestivé alebo spôsobujú nepríjemné pocity.
  • Existuje obava z možného pretransformovania papilómu na malígny (zhubný) nádor, najmä ak máte zvýšené riziko kožného nádoru.
  • Ak sú papilómy sú umiestnené na miestach, kde sú často podráždené oblečením alebo šperkami, čo môže viesť k ich poškodeniu alebo infekcii.
  • Ak máte množstvo papilómov alebo ak sa objavia nové papilómy, čo by mohlo naznačovať problém s imunitným systémom alebo iné zdravotné problémy.
  • Ak vás trápia aj iné kožné problémy.

Článok aktualizovaný 6.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Katarína Konečná 04.02.20 09:01

KK
karma
109.00

nemám taký problém, ale človek nikdy nevie, veľmi dobré rady

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 04.02.20 09:49

MC
karma
109.00

Nepríjemný problém ,

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 04.02.20 13:38

JK
karma
103.00

rád som si prečítal článok mám ich v podpazuší

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 04.02.20 15:33

MM
karma
100.00

vyskúšam najprv na sebe, potom na manželovi

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 05.02.20 17:23

DB
karma
114.00

vyskúšam a dúfam,že rady pomôžu.

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 06.02.20 13:46

HK
karma
100.00

mám jeden taký maly na krku musím vyskúšať vašimi radami a odstraniť

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 06.02.20 17:43

AT
karma
118.00

Radšej by som navštívila lekára, aby posúdil či je to neškodné

  • 4
Odpovedať

Mária Frnová 13.02.20 09:47

MF
karma
100.00

určite by som najprv navštívila kožného lekára...

  • 2
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 14.03.21 11:14

karma
100.00

O niektorých účinných spôsoboch ich iodstránenia som vedela, mám na tele tieto bradavičky, len neviem dodržať pravidelnosť pri natieraní napr. jablčým octom. Ďakujem za článok, Je to naozaj neprijemný problém.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 16.08.21 20:43

JK
karma
100.00

Manžel ich má veľa tak vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 28.10.21 12:41

ZJ
karma
-1.00

Myslím si, že každá z nás už prišla do kontaktu s týmto problémom. Nie je to nič príjemné z estetického ani zdravotného hľadiska. Počas života sa žiaľ vytvárajú "pravidelne" nové a nové, tak nám neostáva nič iné, len s nimi "bojovať".

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.01.22 07:27

ĽŠ
karma
100.00

Problém viacerých z nás.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 23.02.22 20:52

JK
karma
100.00

Manžel ich má veľa rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní