Mrazené potraviny: Áno či nie? Aká je skutočná pravda?

Mrazené potraviny: Áno či nie? Aká je skutočná pravda?

Mrazené potraviny sú v dnešnej uponáhľanej dobe stále viac používané.  Veľa ľudí si však od nich udržiava odstup.

Tvrdia, že ich v žiadnom prípade nemôžeme porovnávať s čerstvými a nikdy sa im kvalitou a obsahom živín ani nevyrovnajú.

Aká je však pravda? Nie je mrazenie len vhodný spôsob uchovávania rozličných potravín, či už ovocia alebo zeleniny? O tom, ako sú na tom mrazené suroviny oproti čerstvým, aj všetky dôležité informácie o mrazení si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

Mrazenie ako proces uchovania potravín

Mrazenie je jeden z mnohých spôsobov konzervácie potravín. Nevyžadujú sa pri ňom žiadne konzervačné látky ani ďalšie prísady. Najefektívnejší je proces rýchleho a šokového zmrazovania. Konzervačným činidlom pri tomto procese je v podstate chlad, čiže nízka teplota v mrazničke. Existuje však niekoľko spôsobov uchovávania potravín chladom. Poznáme chladené výrobky, ktoré sú síce uchovávané pri nižších teplotách, ale nie pod -1°C. Tieto výrobky skladujeme iba v chladničke.

Pri uchovávaní potravín v mraziacom prístroji je potrebné udržiavať oveľa nižšiu teplotu. Mrazené výrobky sú počas niekoľkých hodín zmrazené a uložené musia byť pri teplote medzi -18 až -25°C. Nakoniec poznáme ešte hlboko zmrazené potraviny, ktoré prešli procesom veľmi rýchleho a hlbokého zmrazenia. Pri domácom zmrazovaní môžeme týmto spôsobom uchovávať mäso, zeleninu, ovocie, či dokonca hotové jedlá. Platí však, že čím má potravina vyšší obsah vody, tým je o čosi menej vhodná na mrazenie.

mrazený špenát

Zdroj: Shutterstock®

Sú lepšie čerstvé alebo mrazené potraviny?

Pri zmrazení potraviny v nej dochádza k zastaveniu všetkých procesov v bunkách. V momente, ako je tento proces ukončený, znižovanie množstva živín a ich znehodnocovanie je minimálne. Pravdou je, že pri procese rýchleho zmrazenia prídu potraviny iba o zanedbateľnú časť dôležitých látok. Naopak, čerstvé potraviny sú na znehodnotenie oveľa náchylnejšie. Čím dlhšie sú na obchodných pultoch alebo doma v komore, tým viac výživných látok strácajú. Odstup si od mrazených potravín rozhodne držať nemusíme. Doma zmrazené kvalitné potraviny, napríklad ovocie či zelenina, sú stále bohatým zdrojom antioxidantov aj vitamínov.

Niektoré výskumy dokonca ukázali, že vybrané druhy surovín môžu obsahovať v zmrazenom stave vyššie množstvo dôležitých látok oproti čerstvým potravinám. Ide napríklad o špenát či brokolicu. Mrazený špenát obsahuje viac vlákniny aj vápnika, no zase menej železa v porovnaní s čerstvou verziou. Brokolica počas prvého týždňa uskladnenia nestratila z vitamínu C skoro nič, pričom čerstvá až 56 %. Čerstvé potraviny by napriek tomu mali mať nezastupiteľné miesto v našom jedálničku. Mrazenie je však ideálnym spôsobom ich uskladnenia v prípade, že ich nebudeme hneď konzumovať.

domáce mrazenie

Zdroj: Shutterstock®

Potraviny nevydržia v mrazničke večne!

Je veľmi dôležité mať prehľad v tom, čo máme doma v mrazničke a kedy sme to tam dali. Ani mrazené potraviny totiž nie sú nesmrteľné. Ideálne je ich skladovať v mikroténových vreckách a miskách určených do mrazničky. Vo všeobecnosti je trvanlivosť zmrazených potravín od 3 do 12 mesiacov. Konkrétna doba závisí na druhu suroviny uskladnenej v mrazničke. Pri teplote okolo – 18°C vydrží surové mäso od 4 do 12 mesiacov. Už uvarené mäso má pri zamrazení oveľa nižšiu trvanlivosť, a to od 2 do 4 mesiacov.

Podstatne dlhšie vydrží v mrazničke ovocie alebo zelenina, približne 8 až 12 mesiacov. Dva až tri mesiace je ideálna doba pre uskladnenie chleba, pečiva, klobás, polievok či omáčok. Mäkké a tvrdé syry vydržia pol roka, maslo pokojne aj celý rok. Uskladnenie potravín pri teplote – 25 °C dokáže predĺžiť dobu trvanlivosti až o polovicu. Pri mrazení a rozmrazovaní nezabúdajte ešte na jednu vec. Zmrazujeme čo najrýchlejšie, ale rozmrazujeme pomaly, ideálne v chladničke alebo pri izbovej teplote.

Pozri aj: Imelo nie je len na ozdobu: Prekvapí ťa zázračnými schopnosťami!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Soňa Krátka 11.12.17 09:43

SK
karma
114.00

určite, že sú lepšie čerstvé potraviny, ale super je, že sa dajú aj na nejaký čas zmraziť a nič nevyhodíme...ako zeleninka, hríby, mäso...

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 12.12.17 19:24

ĽR
karma
-1.00

Tak či tak, mrazené potrainy sú v dnešnej rýchlej dobe často nevyhnutné ...

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 12.12.17 20:03

MF
karma
-1.00

je fajn mať v prípade potreby mrazené potraviny po ruke

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 16.12.17 11:45

DB
karma
114.00

tiež mrazíme potraviny,najmä zeleninu zo záhradky,ale aj mäso.vadí mi však,keď kúpim najmä ryby/je jedno či je to z tesca,alebo kauflanndu/ a tá ryba obsahuje pomaly viac vody ako mäsa

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 17.12.17 18:13

AK
karma
100.00

treba si všímať koľko máme v mraziaku potraviny a potom ich už len vyhodiť

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 20.12.17 20:42

DB
karma
117.00

bez mrazených potravín sa už nezaobídeme...

  • 1
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 24.12.17 14:19

karma
100.00

mrazenu zeleninu používam, lebo...ked kupim čerstvu, a ostane mi, väčšinou sa mi poazí

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 26.12.17 12:17

IP
karma
89.00

niekedy je fakt lepsie si zamrazit a potom ked nemate cas na nakup ,tak len vyberiete a je....alebo ked kupite väčší kus....

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 28.12.17 20:44

SH
karma
123.00

myslím, že všetko má svoje pre aj proti, určite, že je lepšie čerstvé potraviny, ale nezaobídeme sa ani bez mrazených

  • 0
Odpovedať

Jana Belicová 03.01.18 08:02

JB
karma
96.00

Bežne skladujem mäso,zeleninu, nejaké to ovocie, krátko pečivo aj chleba. Chystám sa na revíziu mrazničky - vyčistím, natriem proti námraze (ďakujem za radu, ako na to) a urobím kotol zeleninovej polievky. A chystám sa na to, že konečne urobím zoznam toho, čo v nej je, aby som ju stále nemusela prehadzovať. Veľká pultová mraznička si požičala jednu nepríjemnú vlastnosť od práčky, len sa v nej nestrácajú ponožky....

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 31.05.18 11:20

MR
karma
109.00

keďže nemám supermarket poruke, tam využívam mrazenie, hlavne pečiva.. ale aj všetko ostatné

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 27.06.18 18:55

JK
karma
100.00

Ovocie a zeleninu dávam do mrazničky taktiež mäso a ryby no nie na dlho

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní