Najčastejšie chyby vo vzťahu: Týchto 5 vecí môže znamenať koniec

Najčastejšie chyby vo vzťahu: Týchto 5 vecí môže znamenať koniec

Ako vieme, vzťahy sú rôzne, s rôznorodým nastavením a preferenciami, a to podľa ľudí, ktorí páry tvoria. Existuje však niekoľko kľúčových vecí, ktoré dokážu naštrbiť aj ten najharmonickejší vzťah a možno ich považovať za akési „univerzálne kaziče“ partnerstiev. Ktoré to sú? O tom sa viac dočítate v článku.

Znevažovanie druhého a neúcta

Neustála kritika a znevažovanie partnera, a to nielen doma, ale aj zosmiešňovanie na verejnosti – tak takéto konanie predpovedá len krátke trvanie vzťahu. Ak chýba úcta k tomu druhému, len ťažko hovoriť o skutočnej láske. V uvedenom prípade nemôže byť funkčná ani komunikácia medzi partnermi, ak sa jeden vyvyšuje nad druhého a musí mať vždy posledné slovo.

Pozri aj: Kritické roky v manželstve: Vieš, ktoré to sú a čo prinášajú?

problémy vo vzťahu

Zdroj: Shutterstock®

Zlá komunikácia alebo jej absencia

Základným kameňom akéhokoľvek vzťahu, a to nielen medzi mužom a ženou, je adekvátna a predovšetkým otvorená komunikácia. Keď prestáva fungovať a medzi partnermi vládne hrozivé ticho, pretože nie sú schopní vykomunikovať si dôležité problémy, dochádza k neriešiteľným krízam. Konštruktívna hádka, lepšie povedané výmena názorov, môže byť často na prospech veci, no dôležité je, aby si partneri nechali v komunikácii priestor, vzájomne sa počúvali a snažili sa nachádzať kompromisy. Ak je rozhovor zraňujúci a útočný, neveští to nič dobré. Rovnako dôležitá je aj schopnosť zdieľania, či už starostí alebo radostí.

Nespravodlivé delenie domácich prác

Aj keď sa situácia s delením domácich prác za posledné roky zmenila a muži vo všeobecnosti už na seba prevzali značnú časť z týchto aktivít, stále je táto oblasť príčinou svárov a hádok. Jedna z posledných štúdií zo sféry starostlivosti o domácnosť poskytla zaujímavý fakt. Konkrétne to, že umývanie riadu je práve tou najkritickejšou prácou v domácnosti, ktorá dokáže ničiť vzťah zo všetkých najviac. Ruka v ruke s neumytým riadom potom idú škriepky, nespokojnosť a frustrácia.

neumytý riad

Zdroj: Shutterstock®

Peniaze ako problém

Konflikty medzi partnermi, ktoré sa týkajú peňazí, majú zväčša počiatok v odlišných názoroch na ich míňanie, resp. šetrenie. Medzi najhoršími vecami, ktoré si môžu ľudia vo vzťahu vyčítať, je to, že jeden zarába menej ako druhý a „oheň na streche“ možno očakávať aj z toho dôvodu, ak je menej zarábajúcemu partnerovi upierané právo rozhodovať o rozpočte. Taktiež sa môže za rizikové pre udržanie vzťahu označiť správanie, keď jeden z partnerov míňa zo spoločného účtu viac financií len na svoje potreby. Preto je dôležité  dohodnúť sa na jasných pravidlách, čo sa míňania peňazí týka a tiež si stanoviť spoločný kompromis. Pre pokoj vo vzťahu sa taktiež odporúča, aby mali partneri oddelené účty.

problémy s peniazmi

Zdroj: Shutterstock®

Skazonosná žiarlivosť

Pomaly, ale isto, no niekedy aj veľmi rýchlo dokáže zlikvidovať dokonca vzťah s veľkým potenciálom. Ide o žiarlivosť, ktorá „rozleptáva“ dôveru a zároveň napovedá o akejsi vnútornej neistote žiarlivca. Najhoršia forma chorobnej žiarlivosti, pre ktorú je charakteristické aj sledovanie a kontrola všetkého, čo partner robí, je ako posadnutosť. A aj ten najodolnejší partner neznesie dlhodobo bezdôvodné žiarlivostné scény.

Vybrali sme: Francúzsky umelec povýšil pouličné umenie na úplne iný level: Z jeho kreácií budeš nadšená!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 18.05.19 08:14

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj „univerzálne kaziče“ partnerstiev.

  • 3
Odpovedať

Janka Jurasova 18.05.19 12:27

JJ
karma
90.00

niektorým ani článok nepomôže žial ale čistá pravda toto

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 23.05.19 21:08

JK
karma
100.00

Vydávala som sa ako 18ročná mám tri deti a troch vnúčikov a jednu vnučku z manželom sme spolu už 33 rokov a všetko je o toleranii ,úcte,porozumení

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní