Registrácia Prihlásenie

Najlepšie recepty s hubami: Skúsiš polievku, cestoviny alebo rizoto?


Pokiaľ máte záľubu v zbieraní chutných húb, pravdepodobne vám neušlo, že hubárska sezóna 2019 je momentálne v plnom prúde. Niekto si možno ešte počká na neskôr, keď už nebývajú huby veľmi červivé a odpadu z nich je menej, no iní sa už vrhli na zber a neváhajú sa pochváliť veľkými kúskami hodnými obdivu.

Nosíte aj vy domov ďalšie a ďalšie koše týchto lesných plodov a už vlastne ani neviete, čo s nimi? Ak vás opustila inšpirácia a nazbierané huby už len sušíte alebo zavárate, tak ste na správnom mieste. Veríme tomu, že minimálne jeden z týchto troch receptov z húb vás zaujme natoľko, že si podľa neho pripravíte obed či večeru a budete sa zalizovať až za ušami. :)

Pozri aj: Rýchle recepty z kuraťa: Tri skvelé jedlá expresne na tanieri!

krémová hubová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Krémová hubová polievka

Ingrediencie:

  • 400 g čerstvých húb (ideálne dubáky)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 250 ml sladkej smotany
  • 1, 5 l mäsového vývaru, prípadne bujón
  • 3 – 4 stredne veľké zemiaky
  • lyžica hladkej múky (resp. množstvo podľa potreby zahustenia)
  • soľ
  • čierne korenie (kto chce, môže využiť aj bobkový list, rozmarín alebo biele korenie a na dozdobenie posekanú vňať z cibuľky a pod.)
  • olej alebo masť

Postup prípravy

Huby si očistite a nakrájajte na plátky, pripravte si aj najemno nakrájanú cibuľu, ktorú si na začiatok poduste na oleji alebo masti. Potom pridajte huby. Restovanú zmes, ktorú trošku podlejte vodou, ochuťte korením a posoľte podľa preferencií. Strúčiky cesnaku sa pridávajú celé, teda len očistené. Duste cca 15 minút. Medzitým si pripravte zemiaky, ktoré po očistení nakrájajte na menšie kocky. Po podusení húb a odparení väčšiny vody pridajte zemiaky, prilejte vývar a vatre cca 30 – 40 minút, kým nebude všetko mäkké. Nebojte sa, ak by sa vám ingrediencie aj rozvarili, nakoľko po uvarení nasleduje rozmixovanie polievky ponorným mixérom. Potom dajte polievku znova variť a pridajte smotanu. Podľa potreby zahustite zátrepkou z múky a nechajte aj so smotanou prevrieť.

hubová omáčka

Zdroj: Shutterstock®

Expresná hubová omáčka na cestoviny

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých húb
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 lyžice hladkej múky

Postup prípravy

Očistené a nakrájané huby dajte na panvicu a prilejte vodu. Ochuťte soľou aj korením a nechajte variť bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí. Potom zalejte šľahačkovou smotanou, v ktorej ste si rozhabarkovali múku. Varte, kým sa smotana neprevarí a zmes nezhustne. Táto rýchla hubová omáčka je ideálna na cestoviny, takže budete mať všetko hotové raz-dva.

Ďalšia inšpirácia: Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach

rizoto s hubami

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduché hubové rizoto

Ingrediencie:

  • 400 g čerstvých húb
  • 250 g ryže
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • maslo
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • nasekaná vňať petržlenu alebo jarnej cibuľky na dozdobenie

Postup prípravy

Pripravte si ryžu, ktorú prepláchnete vodou, očistené a na väčšie kúsky nakrájané huby, jemne nakrájanú cibuľu a cesnak na plátky. Na oleji si najprv speňte cibuľu, pridajte cesnak a potom huby. Po chvíľke pridajte aj ryžu a všetko premiešajte. Po naberačkách začnite prilievať horúci vývar, aby bola zmes s ryžou zaliata. Vždy, keď sa tekutina vsiakne do ryže, pridajte ďalšiu dávku vývaru. Priebežne miešajte. Toto robte cca 20 minút, kým nebude ryža mäkká a kašovitej konzistencie. Medzičasom rizoto ochuťte korením a podľa potreby dosoľte. Podávajte ozdobené nasekaným petržlenom alebo vňaťkou cibuľky.

Vybrali sme: RECEPT: Pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta – vhodné na každú príležitosť


Návrat hore
Autor článku

6 komentárov

Ľubica Šťastná 04.09.19 03:59

ĽŠ
karma
109.00

Výborné recepty!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 04.09.19 11:08

MC
karma
111.00

Same dobroty...

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 20.09.19 19:49

MM
karma
106.00

milujem hubové rizoto, dostali sme huby, tak sa mi už aj slinky zbiehajú

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 15.10.19 17:50

MM
karma
115.00

fajn recepty , padnú vhod

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 18.10.19 17:03

KK
karma
109.00

recepty vyzerajú zaujímavo, ale bohužiaľ huby nemusím

  • 0
Odpovedať

Martin Kendra 28.10.19 19:37

MK
karma
-1.00

omáčka je super:)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Mýty o zdraví, ktorými nás kŕmili a stále im veríme aj dnes!
Zdravie

Mýty o zdraví, ktorými nás kŕmili a stále im veríme aj dnes!

  • 99
  • 3
  • 22.10.2019
Je dopĺňanie kolagénu výživovými doplnkami vhodné? Takto to vidia odborníci!
Zdravie

Je dopĺňanie kolagénu výživovými doplnkami vhodné? Takto to vidia odborníci!

  • 35
  • 0
  • 10.11.2019
Áno či nie? Má sa jedlo zapíjať vodou či inými nápojmi a alkoholom?
Zdravie

Áno či nie? Má sa jedlo zapíjať vodou či inými nápojmi a alkoholom?

  • 87
  • 2
  • 28.09.2019
TOPlist