Najzaujímavejšie budovy na svete: Videla si už niečo také veľkolepé?

Najzaujímavejšie budovy na svete: Videla si už niečo také veľkolepé?
  • 30.07.2020
  • Michaela Kožáková

Architektúra je remeslom budúcnosti. Progresívne zmýšľanie a kreatívne nápady nadaných architektov sa pod rukami šikovných majstrov a stavbárov menia na umelecké diela. Pred rokom architektúra smerovala k stavbám vysokých mrakodrapov, ako napríklad Empire State Building v New Yorku. Dnes to už však nestačí a mnohí architekti hľadajú spôsoby, ako dosiahnuť hranice oblohy špičkami ultra moderných budov. Nové zameranie sa zúžilo na navrhovanie ekologicky šetrných štruktúr a cenovo dostupnejšieho bývania vo veľkých mestských enklávach. Ekologicky uvedomelý dizajn spolu s trvalou udržateľnosťou sa stali prioritou väčšiny významných architektonických projektov po celom svete.

Dôležitým trendom roku 2020 je plánovanie a dizajnovanie odolných budov a komunít. Odolné budovy sú navrhované tak, aby sa prispôsobili meniacemu sa prostrediu, a aby mohli slúžiť ako bezpečný úkryt v prípade prírodných katastrof. Súčasné technologické nástroje umožňujú architektom modelovať a analyzovať výkonnosť projektu pomocou údajov, simulácií meniaceho sa prostredia i virtuálnej reality. 

Veľa mladých ľudí priťahuje život vo veľkomeste svojim komunitným potenciálom. Mladý mestský obyvatelia okrem pracovným príležitostí nehľadajú samotu, ale najmä spoločenské vyžitie. Viac budov navrhnutých v roku 2020 obsahuje vybavenie, ktoré posilní spojenie medzi jednotlivcami a osloví potreby používateľov ako skupiny. Obytné zariadenia, komerčné miesta alebo vonkajšie priestory – architekti a dizajnéri si stále viac uvedomujú tento rastúci dopyt po komunálnom vyžití.

Najlepší z najlepších

Každý rok sa architekti predbiehajú a prichádzajú s návrhmi ohromujúcich stavieb, ktoré nás, „obyčajných" ľudí, nechávajú v nemom úžase. I v roku 2020 bolo postavených, dokončených a  ocenených niekoľko neskutočných stavieb s prívlastkami najzaujímavejšia, najneobyčajnejšia, najkrajšia. Za týmito projektami stoja svetovo známi architekti ako Zaha Hadid, spoločnosť  Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, MAD Architects, Kengo Kuma, Bjarke Ingels. 

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko najzaujímavejších stavieb a obdivujte ich nadčasový dizajn.

Neprehliadni: Malebné sochy s hlbokým významom, ktoré vás nechajú v nemom úžase

- Najzaujímavejšie budovy na svete
1 z 6

Opus (Zaha Hadid Architects, Dubaj)

V posledných dvoch desaťročiach sa Dubaj stal virtuálnym ihriskom pre architektov, ktorí chcú realizovať svoje najdivokejšie sny. A možno žiadny architekt nepreskúmal potenciálnu krivku uhla viac ako Zaha Hadid. Budova s názvom Opus sa nachádza v časti Burj Khalifa. Magická štruktúra stavby má v strede medzeru, ktorá nadväzuje na zdĺhavú tradíciu firmy navrhovať objekty, ktoré sa pohrávajú s vyváženou trojicou: gravitácia, priestor a dutina. Budovu tvoria dve veže postavené do tvaru kocky s dutinou v jej strede. V budove sa nachádza hotel ME Dubaj s nábytkom nadizajnovaným zosnulou architektkou Zahou Hadid, 12 reštaurácií, strešný bar a kancelárske priestory s rozlohou 17 068 metrov štvorcových. Neskutočné dielo, čo poviete?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Chromíková 30.07.20 21:34

MC
karma
109.00

niektoré stavby sa ozaj vymykajú gravitačným
zákonom.

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 31.07.20 00:00

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj veľkolepé! Ešte som nemala možnosť vidieť.

  • 2
Odpovedať

Natália Lobodášová 31.07.20 07:37

NL
karma
105.00

Krásne. Tiež som videla zaujímavé budovy v Singapure...

  • 2
Odpovedať

Katarína Konečná 31.07.20 08:57

KK
karma
105.00

nádhera

  • 2
Odpovedať

Mária Reibergerová 03.08.20 20:25

MR
karma
104.00

nádherne

  • 1
Odpovedať

Alica Mareková 04.08.20 11:28

AM
karma
-1.00

zaujimave, ale ja mám radšej klasiku.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 11:09

KS
karma
133.00

Aj moderná architektúra môže vyzerať pekne :-) Ale história ma predsa len väčšie čaro.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní