Najzdravšie letné ovocie si natrháte v záhrade

Najzdravšie letné ovocie si natrháte v záhrade
  • 19.06.2015
  • Lucia Hausknechtová

Denne sa odporúča zjesť aspoň 500g ovocia a zeleniny, pre zdravé fungovanie organizmu. Ovocie v supermarketoch je počas zimných mesiacov hlavným zdrojov vitamínov, no jeho chuť býva často zlá.

Počas leta si však môžeme dopriať ovocie a zeleninu z našich záhrad, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínov. Medzi najzdravšie ovocie patria najmä bobuľoviny, ale vyhýbať by ste sa nemali ani jahodám, nektárinkám či marhuliam. 

Čučoriedky

Medzi typické letné ovocie, ktoré dá vášmu telu veľkú dávku vitamínov patria čučoriedky. Tieto drobné guľky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, taktiež vitamíny B1, B2 a minerály ako vápnik, draslík, železo alebo horčík. Keďže majú nízku energetickú hodnotu sú vhodné pri chudnutí, ale taktiež sú známe ako veľké posilňovače imunity, detoxikujú organizmus, znižujú vysoký krvný tlak, podporujú hojenie rán a majú pozitívny vplyv na nervový systém. 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Čučoriedky

Zdroj: Shutterstock®

Broskyne

Broskyne obsahujú veľké množstvo betakaroténu, ktorý posilňuje vlasy a nechty. Taktiež obsahujú vitamíny C, E či kyselinu listovú a z minerálnych látok je zastúpené veľké množstvo draslíku, vápnika a fosforu. Broskyne sú známe svojím omladzovacím efektom, ktorý by sa mal dostaviť pri ich pravidelnej konzumácií.

K pozitívnym účinkom sa dá ešte zaradiť prevencia proti rakovine, znižovanie cholesterolu, odstraňovanie únavy a slabosti. Po ich zjedení by ste však nemali prijímať tekutiny, aby ste zbytočne neriskovali bolesti brucha alebo hnačky. 

Odporúčame prečítať: Grilovacia sezóna sa začína

Letné ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Čerešne

Prvá májová úroda čerešní je za nami, no ďalšia v strede leta, ešte len čaká. Čerešne obsahujú až 80% vody a vitamíny C, E a B, vápnik, železo, draslík, zinok a mnoho stopových prvkov.

Účinne znižujú vysoký krvný tlak, pomáhajú pri zápche a udržiavajú zdravú pokožku. Zaujímavosťou je, že tmavšie druhy čerešní sú pre telo prospešnejšie, pretože obsahujú veľké množstvo železa a horčíka. Sú preto známe najmä ako „čističi“ krvi. 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Čerešne

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Zahoranová 20.06.15 10:13

MZ
karma
92.00

strašne sa už teším na čerstvé domáce broskyne to je najlepšie ovocie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní