Návod na správne stolovanie: Ako prestrieť na rodinnú oslavu?

Návod na správne stolovanie: Ako prestrieť na rodinnú oslavu?

Keď si sadá ku každodennému jedlu rodina, na stolovanie sa zväčša veľký dôraz nekladie. Stačí nám základ, teda taniere, príbor, prípadne poháre. Ak sa však u vás doma chystá oslava, na ktorú pozývate širšie osadenstvo rodiny či blízkych priateľov, všetko je inak. Samozrejmosťou pri podávaní minimálne troch chodov jedla by malo byť správne stolovanie. Nebojte sa, nejde o nič zložité a stačí, ak si to, ako prestrieť stôl vyskúšate raz, dvakrát. Potom v tom budete ako doma a budete stolovať ako profík.

Počty musia sedieť

Na formálne prestieranie stola nám taniere a príbor stačiť nebudú. Aj keď tie sú absolútna samozrejmosť, musíte si toho zaobstarať o niečo viac. Začneme pekne od piky. Na stôl patrí pri formálnom prestieraní obrus, ktorý možno bežne nahrádzate len behúňom. Ak ste detailistka a vyžívate sa v dekorovaní, potom si na obrus zaobstarajte spomínaný behúň a malé prestieranie pod každý jeden tanier. Tu buďte dôslední v počtoch – keby niekomu prestieranie chýbalo, bolo by to malé stolovacie faux pax.

Zaujme ťa aj: Rastliny najvhodnejšie do spálne: Toto sú jasní víťazi!

ako sa prestiera stôl

Zdroj: Shutterstock®

Čo si ešte zaobstarať?

Každý účastník stolovania by mal mať tanier na hlavné jedlo a nádobu na polievku. Či už zvolíte misku, alebo hlboký tanier, to je na vás. Polievku, samozrejme, môžete nahradiť tanierikom na predjedlo. Každý chod aj príloha musia mať vo formálnom stolovaní svoju nádobu, preto sa zásobte reprezentatívnymi misami a miskami. Rozšíriť by ste mali aj svoj príborník. Zvlášť by mal byť ten na predjedlo a na hlavný chod aj dezert. Čo sa pohárov týka, na stole by mal každý mať pohár na vodu, červené aj biele víno. Ak podávate len jeden druh, zvoľte aj prislúchajúce vínové poháre.

stolovanie etiketa

Zdroj: Shutterstock®

Návod na správne stolovanie

Poďme si teda návod na správne stolovanie rozmeniť na drobné a pozrieť sa na to, ako to má na stole počas oslavy vyzerať. Inšpirujeme sa pritom prestieraním na obrázku vyššie, ktorý si prejdeme zľava doprava po jednotlivých radoch.

  1. Začíname vľavo hore, kde vidíme tanier na chlieb s maslom a nôž. Chlieb býva predjedlom v mnohých svetových kuchyniach a je dobrým začiatkom formálnej večere.
  2. Ponad tanier na hlavné jedlo vidíme vidličku a lyžičku na dezert. Zvoliť môžete len jednu alternatívu, ktorá sa lepšie hodí k typu dezertu, ktorý budete podávať.
  3. Nasledujú spomínané poháre. Jeden na vodu, jeden na biele víno a jeden na červené. Poháre upravte podľa potreby a toho, čo budete podávať.
  4. Presúvame sa na spodný rad. Zľava vidíme ako prvý obrúsok.
  5. Následne tu máme hlavné jedlo, teda pripravený tanier. Na ňom by mala byť miska alebo tanier na polievku, prípadne tanierik na predjedlo.
  6. Okolo taniera máme príbor. Vľavo sú vidličky, najprv menšia na predjedlo, potom väčšia na hlavný chod. Napravo vidíme nôž a lyžičky. Správne poradie je nôž na hlavný chod, potom menší na predjedlo alebo lyžica na polievku. Ak budete podávať teplý nápoj, medzi nožom na hlavný chod a predjedlo je miesto na čajovú či kávovú lyžičku.

Bude sa ti páčiť: DIY trendy 2019: Pre kreatívne duše a šikovné ruky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 17.03.19 07:52

ĽŠ
karma
100.00

Návod, ktorý sa určite zíde každému, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 17.03.19 11:54

LK
karma
100.00

V našej rodine vždy prestieram ja. Tieto veci už dobre poznám ale vnuklo mi to nejaké zlepšenia :)

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 17.03.19 15:46

MG
karma
104.00

Dobré načasovanie, skvelé rady, veď sa nám blížia ďalšie sviatky

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 17.03.19 17:04

MM
karma
100.00

Rada prestieram, i dnes sme mali takú malú rodinnú oslavu, vždy sa odrazím od nejakého bodu. Dnes to bolo od oranžovej gerberky, doladím obrus, servítky a pod., kreativite sa medze nekladú...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 21.05.19 18:34

JK
karma
100.00

Vždy sa to zíde pripomenúť správne stolovanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní