Názor ortopéda na dopĺňanie kolagénu: Aký je význam kolagénu pre kĺby?

Názor ortopéda na dopĺňanie kolagénu: Aký je význam kolagénu pre kĺby?

Odkedy spraví človek prvé kroky, je už počas celého života, ak mu to zdravie umožní, na nohách. Kráčame do práce a z práce, do obchodu či kina, prechádzame sa, aktívne trávime svoj voľný čas a rovnako športujeme. Naše telo má oddych počas niektorých dní pravdepodobne len a len v priebehu spánku. Dostatok pohybu je však pre zdravie celého tela skutočne dôležitý. Deficit pohybovej aktivity má negatívny vplyv na svalstvo a kondíciu človeka či srdcovocievny systém. Rovnako sa pri sedavom životnom štýle môžu objaviť problémy s trávením, zhoršená činnosť mozgu či dokonca poruchy spánku.

Nech už sa pozeráme na význam a potrebu pohybu z ktorejkoľvek strany, stále platí, že pohyb je pre nás jednoducho nevyhnutný. Na to, aby sme však svoje telo dokázali udržať v pohybe počas celého života, by sme sa v prvom rade mali dostatočne starať o svoj pohybový aparát, vrátane svojich kĺbov, kostí a svalov.

Ako to však robiť správne? Dôležité je dozaista zdravé stravovanie a rozhodujúce je i nosenie kvalitnej obuvi. Pre svoje zdravie však môžeme urobiť ešte viac. Počuli ste napríklad o kolagéne? Táto látka je najdôležitejšou bielkovinou ľudského tela a jej kľúčovou úlohou je zabezpečiť, aby spojivové tkanivá svalov či kostí boli pevné, odolávali záťaži a plnili svoju funkciu. Problematiku kolagénu a jeho užívania v súvislosti s pohybovým aparátom človeka nám v nasledujúcom článku priblížil ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek.

Pozri aj: Ako sa zotaviť po pôrode čo najskôr? Takto dokáže telu pomôcť kolagén

kolenný kĺb

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je potrebné starať sa o svoje kĺby?

Pod pojmom kĺb rozumieme pohyblivé spojenie dvoch alebo i viacerých kostí. V jednoduchosti povedané, za to, že ohneme nohu v kolene či ruku v lakti vďačíme práve kĺbom. Asi si to ani neuvedomujeme, no závisí na nich každý náš pohyb. Aby však bola ich dostatočná mobilita zachovaná čo najdlhšie, a to i vo vyššom veku, je základným aspektom najmä primeraná starostlivosť o kĺby. „O kĺby sa treba starať celý život. Súvisí to so štruktúrami, ktoré tieto kĺby tvoria – kosti, väzy, svaly a kĺbové púzdra. Hlavnou súčasťou kĺbových štruktúr je kolagén,“ hovorí doktor Holoubek, atestovaný ortopéd. A práve kolagén predstavuje bielkovinu, ktorú si telo síce dokáže produkovať, no najmä zvyšujúcim sa vekom jeho produkcia postupne klesá. Nedostatok kolagénu môže následne súvisieť s rozvojom viacerých zdravotných ťažkostí, a to vrátane zhoršeného hojenia zlomenín či bolestí kĺbov a podobne.

Svoje kĺby navyše dennodenne zaťažujeme. Neškodí im len nedostatok kolagénu, ale i zlé držanie tela, nevhodná obuv, nesprávny postoj pri dvíhaní ťažkých predmetov aj nesprávna poloha pri spánku, obezita či nízka fyzická aktivita. Medzi výrazne zaťažované kĺby nášho tela pritom radí doktor Holoubek práve koleno, ktoré patrí medzi veľmi zložité kĺby ľudského tela. „Tie najväčšie tlaky sú namierené v oblasti kolenného kĺbu. Na tú záťaž tých kĺbov sa musíme pozrieť tak, že je dôležité, aby záťaž bola harmonická. Aby os záťaže bola správna. Najväčšiu rolu v tom hrá oblasť nohy. Takže skĺbenie medzi pätou a pätovou kosťou. Keď dochádza k nerovnováhe v tejto oblasti a sú oslabené svaly podopierajúce tento výbežok, tak dochádza k nestabilite. Tá nestabilita sa prejavuje v poruche rovnováhy. Tú rovnováhu musí vyrovnať ten kĺb nad tým, čo je koleno. Tam potom dochádza k väčšej záťaži,“ hovorí ortopéd.

kolagén v tele

Zdroj: Shutterstock®

Kolagén je pre kĺby nevyhnutný

Ako sme spomenuli už vyššie, kolagén je významnou látkou ľudského tela. Je hlavným pilierom spojivového tkaniva a tvorí základnú stavebnú hmotu kostí, šliach, chrupaviek, väziva či kože. Dostatočná produkcia potrebného kolagénu naším telom však nemusí byť samozrejmosťou. V mnohých prípadoch môže dochádzať k ubúdaniu spomínanej bielkoviny v našom tele, teda aj v kĺboch. Čo všetko na to môže mať vplyv? „Práve civilizačné prejavy, kedy dochádza k pasívnemu pohybu a k nezdravému životnému štýlu, nevhodná strava, nevhodné pohybové stereotypy, chybné držanie tela. To vedie k poruche psycho-neuro-endokrinnej a imunitnej osi, ktorá vedie k určitej degradácii kolagénu. Jeho syntéza neprebieha harmonicky a dochádza k poruchám,“ ozrejmuje doktor Holoubek.

Ortopéd navyše dodáva, že produkcia kolagénu v ľudskom tele súvisí aj s vekom: „Syntéza kolagénu je medzi 40. až 60. rokom života. Potom už vidieť, že vrchol padá a dochádza k degradácii a starnutiu.“ Práve preto je dôležité uvažovať o tom, ako svojmu telu zabezpečiť dostatok kolagénu, a to pritom nielen vo vyššom veku. Prečo je dôležité teda myslieť aj na prevenciu? „Aby ste si takú krásnu tvár zachovali a nedošlo k rýchlej degradácii kolagénu, čo sa prejavuje zhoršenou kvalitou kože, nechtov, vlasov, ale i zhoršenou kvalitou nervovo-svalového tkaniva. Kolagén je potrebné konzumovať v akejkoľvek vekovej kategórii,“ vysvetľuje Holoubek.

Odporúčame: Marcela Šarvaicová: Vďaka kolagénu som predišla operácii ruky

užívanie kolagénu

Zdroj: Shutterstock®

Je dôležité nájsť správny kolagén

Tu prichádzame k otázkam, ako vlastne kolagén dopĺňať telu zvonka a podporiť tak jeho dostatočnú úroveň v organizme. „Máme kolagény živočíšneho pôvodu, alebo tzv. morský kolagén, ktorý je teraz modernejší. V lekárstve používame kolagén v injekčnej forme, ktorý má lokálny účinok a vedie k reparácii kolagénových štruktúr najmä v oblasti kĺbov a okolo kĺbových štruktúr a väzov,“ hovorí ortopéd. Zároveň dopĺňa, že kolagén je možné prijímať per os, čiže ústne, a to prostredníctvom substancií, práškov alebo suspenzií. V posledných rokoch sa obľúbeným stalo užívanie kolagénových doplnkov stravy, akým je aj Inca Collagen, a to z dôvodu riešenia rozličných zdravotných aj kozmetických problémov alebo taktiež ich prevencie.

 „Tu záleží na príprave týchto preparátov, ktoré majú komplexnejšie pôsobenie. Musíme dbať na to, ako je tento kolagén pripravovaný. Pri tepelnom spracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu,“ upozorňuje na výber kolagénového doplnku stravy doktor Holoubek. Výber správneho výživového doplnku s kolagénom je preto rozhodujúci. Práve Inca Collagen ponúka kvalitný čistý morský kolagén bez nežiaducich farbív či príchutí, ktoré by znižovali kvalitu a účinok prípravku. Je spracovávaný veľmi šetrnou studenou technológiou alebo aj hydrolýzou. Vďaka tomu si po spracovaní zachováva štruktúru trojitej špirály, zvanej i helissy, ktorá je typická iba pre bielkoviny živých organizmov. Takýto kolagén je tomu ľudskému veľmi podobný a naše telo ho bez problémov dokáže využívať.

A aké účinky majú kolagénové doplnky stravy na naše zdravie a pohybový aparát? Kolagén pomáha pri degeneratívnych a zápalových ochoreniach pohybového aparátu a taktiež môže byť veľkým pomocníkom pri bolestiach pohybového aparátu, a to najmä chrbtice či kĺbov. Rovnako môže byť nápomocný pre osoby, ktorých trápi artróza kĺbov či osteoporóza. Zabúdať by sme však nemali na to, že väčší význam má v každom smere primárne prevencia zdravotných problémov. Po kolagénovom doplnku stravy preto ani zďaleka nemusíme siahnuť len v prípade už prítomných ťažkostí, ale prakticky kedykoľvek. Prípravok Inca Collagen dokáže poskytnúť našim kĺbom, tkanivám, kostiam či pokožke presne to, čo potrebujú a podporiť tak ich dobrý stav a zároveň nás vďaka tomu udržať v pohybe až do vysokého veku.

Odporúčame: Vonkajšie použitie kolagénu: Účinky, ktoré sa oplatí poznať!

Ak aktuálne bojujete s problémami s kĺbmi, tak vyskúšajte Inca Collagen, ktorý je teraz pre vás ešte výhodnejší. Stačí si otvoriť e-shop Inca Collagen a zadať zľavový kód "KzK", vďaka ktorému získate zľavu vo výške 5 €. Tak podporte aj vy zdravie svojich kĺbov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 04.09.19 03:59

ĽŠ
karma
100.00

Kolagén je pre kĺby naozaj nevyhnutný; vyplatí sa nájsť ten správny!

  • 3
Odpovedať

Mária Chromíková 25.09.19 17:32

MC
karma
109.00

Nie každý voľno predajný liek ,alebo doplnok stravy je ten ktorý pomôže.

  • 0
Odpovedať

Jana Dz 28.09.19 07:54

JD
karma
108.00

Ja kolagen uzivam, ale hlavne kvoli sportu, neviem vsak posudit, ci pomaha, ci nie, napriek tomu, ze uz ho uzivam dlhodobo.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 03.10.19 12:07

karma
108.00

zatial neuzivam, snazim sa mat dostatok pohybu, ale niekomu isto pomoze

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní