Nechutné plesne v domácnosti: Ako ich dostať zo stien či sedačky?!

Nechutné plesne v domácnosti: Ako ich dostať zo stien či sedačky?!

Čierňava v kútoch stien, na sprchovacom závese či biele bodky na starých zvlhnutých škatuliach s odloženými vecami. Pleseň je postrach všetkých bytov a domov, ktoré majú problém s nadmernou vlhkosťou. Okrem toho, že sú plesne v domácnosti neestetické, sú aj extrémne nezdravé pre ľudský organizmus. Plesne v malých množstvách síce človeku neublížia, no keď sa rozrastú, môžu spôsobovať alergickú reakciu a zničiť vaše drahocennosti.

Najlepšia je prevencia

Ako to už býva, najlepšie urobíte, ak sa vzniku plesní vo vašom byte alebo dome úplne vyhnete. Ako sme už naznačili o niečo vyššie, tvorba plesní úzko súvisí s vlhkosťou vzduchu v interiéri, preto by ste ju mali v domácnosti udržiavať čo najoptimálnejšiu. Ideálna vlhkosť v bytoch a domoch sa pohybuje od 30 do 50 %. Vtedy by plesne vznikať nemali. Ak nemáte ani potuchy, ako mieru vlhkosti vzduchu u vás doma zmerať, kúpte si vlhkomer.

Ďalšie preventívne kroky by mali smerovať k tomu, ako a kde veci skladujete. Vo vlhkom prostredí pivnice a podkrovia by ste nemali skladovať knihy, oblečenie ani nábytok a po kúpaní či sprchovaní by ste mali priestor kúpeľne poriadne vyvetrať. Prevencia nezabrala a ako sa povie – oheň je už na streche? Nezúfajte a poďte sa s nami pozrieť na účinné tipy, ako zatočiť s plesňou na najčastejších miestach v domácnosti, kde sa zväčša vyskytuje.

Inšpiruj sa: Vieš, čo je amchoor? Zisti, na čo je dobrý mangový prášok!

ako na pleseň v kúpeľni

Zdroj: Shutterstock®

Pleseň v kúpeľni

Asi nikoho neprekvapí, ak za najčastejšie miesto výskytu plesní označíme tú najvlhkejšiu miestnosť v domácnosti – kúpeľňu. Často nie je miestnosť dobre odvetraná, býva zaparená a vlhkosť vzduchu v nej by sa dala doslova krájať. Potom pleseň napadne kúty stien, sprchovací záves, ale aj rohy vane či sprchovacieho kúta, prípadne škáry medzi kachličkami.

  • Začnime s čistením sprchovacieho závesu. Závesy sa väčšinou dajú prať v práčke, preto ho tam neváhajte hodiť. Trikom je pridať k nemu dve špinavé osušky, pol dávky saponátu a 50 gramov sódy bikarbóny. Po vytiahnutí záves nechajte zavesený vysušiť na vzduchu.
  • Na znečistené škáry od plesne použite bielidlo na bielizeň, ktorého 2 deci zmiešajte s tromi litrami vody a zmes si dajte do rozprašovacej fľašky. Nastriekajte na znečistené škáry a nechajte pôsobiť aspoň hodinu. Potom vydrhnite s klasickou hubkou. Nezabudnite na ochranné gumené rukavice.
pleseň v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Pleseň na stenách a čalúnení

Na bielych stenách čierna pleseň vôbec nevyzerá dobre. Použite tú istú zmes bielidla a vody ako pri kúpeľňových škárach a nechajte pôsobiť 15 minút. Potom zmyte vodou a začnite so sušením mokrých miest pomocou fénu. Tento krok nepodceňte a sušte poctivo aspoň pol hodiny.

Či chceme alebo nie, pleseň nás niekedy nepríjemne prekvapí aj na čalúnených povrchoch alebo matraci. Proti tomuto sa dá bojovať použitím vysávača. Pleseň poriadne z látky povysávajte a nezabudnite sa potom zbaviť vrecka z vysávača a vyčistiť nadstavec, aby sa pleseň nedostala do ovzdušia. Ak vysávanie nezabralo, pristúpte ku kroku dva. Zmiešajte si čistý lieh a teplú vodu v pomere 1:1 a namočte si doň čistú handričku. S ňou skúste najprv test na kúsku čalúnenia, ktorý nie je vidno, napríklad zospodu. Ak zmes nespôsobí poškodenie látky, prejdite na miesta s plesňou. Po vyčistení liehom miesta prejdite špongiou namočenou vo vode a dajte sedačku či matrac vysušiť, pokiaľ je to možné, tak najlepšie na slnko, no v prípade núdze použite opäť fén.

Vyskúšaj trik: Zmäknuté chipsy opäť chrumkavé do 15 sekúnd: Skús to takto!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Lucia Šeptáková 24.03.19 06:25

karma
108.00

Užitočné rady,je to nepríjemné.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 24.03.19 18:16

MM
karma
100.00

som veľmi rada, že nemusím doma riešiť problém s plesňou

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 27.03.19 21:28

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Sona Rojkova 28.03.19 11:26

SR
karma
-1.00

My také problémy bohužiaľ máme, skúsim,lebo skúšam všetko možné.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní