Neprehliadni: Vieš, čo je apaton a ako súvisí s liečbou rakoviny?

Neprehliadni: Vieš, čo je apaton a ako súvisí s liečbou rakoviny?

Medicína ide stále dopredu, to bez diskusie a buďme za to vďačné. Napredujú výskumy, nové objavy, liečba. V tej súvislosti sa začalo hovoriť aj o látke, ktorá má (alebo mala) byť novou formou chemoterapie. Chýr o nej obletel celý svet. Zaujala aj nás a preto sme sa na ňu pozreli bližšie. O to viac, že sa okolo nej rozprúdila horlivá a rozporuplná debata. Ak aj vás zaujíma, čo je apaton, nikam neodchádzajte!

Apaton ako umelo vytvorená zmes vitamínov

Nebudeme vás dlhšie naťahovať a prezradíme, že apaton je kombinácia dvoch vitamínov, konkrétne C a K3 (takzvaný menadión). V prípade vitamínu K3 hovoríme o syntetickej „umelej“ forme (narozdiel od prirodzených vitamínov K1 a K2), nie práve najvhodnejšej na užívanie. Pritom keď hovoríme o kombinácii, tak v pomere 100 (vitamín C) ku jednej (vitamín K3). Apaton je navyše patentovaný už od roku 2004.

V úvode sme spomenuli dva tábory, ktoré sa vytvorili okolo apatonu. Na jednej strane sú tí, ktorí hovoria o výraznom skvalitnení života, vďaka tejto zlúčenine vitamínov. Na druhej strane sú ale tí, ktorí to celé nevidia až tak ružovo a upozorňujú na prehnané očakávania od tejto látky. Navyše upriamujú pozornosť na jediný druh rakoviny, pri ktorom môže byť apaton do istej miery účinný a to, na základe testovania, v prípade nádorov močového mechúra.

Bude sa ti páčiť: Babička bylinkárka radí: Tieto septembrové bylinky si určite nazbieraj!

liečba rakoviny

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín K3 – tak lieči alebo zabíja?

Avšak vráťme sa k spornému vitamínu K3 – jedni ho vychvaľujú, druhí tvrdia, že ľudskému organizmu škodí, ale ono to predsa nie je len o názore. Pokiaľ ide o konkrétnu látku s konkrétnymi účinkami, treba hľadieť a odrážať sa výlučne od faktov alebo nie? A v prípade vitamínu K3 je faktom to, že negatívnym spôsobom ovplyvňuje funkciu takzvaného glutatiónu – antioxidantu, ktorý sa prirodzene nachádza v ľudskom tele. Pre funkčnosť našich buniek je tento antioxidant potrebný až nevyhnutný. Práve pokles glutatiónu (za ktorý vraj môže aj vitamín K3) má na svedomí množstvo chorôb, od zápalu oka, cez poškodenú pečeň, až po Alzheimerovu chorobu, Parkinsonovu chorobu či dokonca rakovinu.

nová forma chemoterapie

Zdroj: Shutterstock®

Príbeh s názvom Apaton bez jasného konca

Ako je teda možné, že o apatone, obsahujúcom tak výrazne sporný vitamín K3, sa tvrdí, že nemá žiadne vedľajšie účinky? Začalo sa o ňom vo veľkom hovoriť v súvislosti s tým, že má zabezpečiť odumieranie nádorov v čase medzi jednotlivými dávkami chemoterapie, ako aj po jej ukončení. Ale zrejme zostalo len pri testovaní. A na záver už len jedna zaujímavosť: Apaton bol, ako sme už spomenuli, patentovaný pred 14 rokmi, jeho zástancovia vyzdvihujú jeho nízku finančnú náročnosť, v porovnaní s nákladnou chemoterapiou a predsa oň farmaceutický priemysel nejaví takmer žiadny záujem.

Žeby si už vedci zložili ružové okuliare? Zdá sa, že ako hviezda Apaton zažiarila, tak aj zhasla. Nuž, počkajme si na ďalší vývoj v tejto kauze.

Neprehliadni: Tamarillo: Sladká paradajka, z ktorej schudneš ako nič!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní