Neuveriteľné, ale tenisový lakeť môže potrápiť aj teba! Ako to?

Neuveriteľné, ale tenisový lakeť môže potrápiť aj teba! Ako to?

Ochorenie, nazvané epikondylitída, ktoré je známejšie pod pojmom tenisový lakeť, je veľmi nepríjemný zdravotný problém, postihujúci svaly či šľachy človeka. Táto choroba je často spájaná práve so športovcami, ktorých trápi vo zvýšenej miere. V rizikovej skupine sú však i mnohí ďalší jedinci. V dnešnom článku vám prezradíme, čo je príčinou tenisového lakťa a kto je týmto ochorením najviac ohrozený. Dozviete sa, ako sa epikondylitída prejavuje aj lieči a či sa jej dá vôbec predísť.

O aké ochorenie ide?

Epikondylitída alebo inak aj tenisový lakeť, je ochorenie zápalovej povahy, ktoré postihuje šľachové a svalové úpony lakťového kĺba a to na jeho vonkajšej strane. Toto ochorenie pohybového aparátu je charakteristické vznikom zápalových zmien v danej oblasti. Odlíšiť môžeme akútnu aj chronickú formu tenisového lakťa. Pri akútnej forme ochorenia, ktoré môže vzniknúť pri jednorazovom, fyzicky náročnom úkone, dochádza zvyčajne k funkčným poruchám pohybového aparátu. Naopak, pri chronickej forme tenisového lakťa, na ktorej sa podieľa najmä dlhodobé zaťažovanie oblasti lakťového kĺba, môže dôjsť až k rozličným degeneratívnym zmenám.

Epikondylitída sa vo všeobecnosti prejavuje bolesťou. Problém je možné už v začiatkoch zaregistrovať bolesťou na vonkajšej strane kĺba, ktorá sa prejavuje predovšetkým na ohmat. Okrem toho sa postupne pridáva aj bolesť pri uchopení predmetov, ktorá však môže následne prechádzať až do prstov či ramenného kĺbu. Ďalším sprievodným javom ochorenia býva i opuch na vonkajšej strane lakťa. Ak ochorenie postupuje do ďalších štádií, postihnutí môžu mať problémy s udržaním predmetu v ruke. Taktiež môže dôjsť až k obmedzeniu pohyblivosti končatiny či deformitám.   

Pozri aj: Syndróm suchého oka: Zisti, ako k nemu dochádza a ako ho odstrániš!

príčiny tenisového lakťa

Zdroj: Shutterstock®

Aká je príčina tohto zdravotného problému?

Tenisový lakeť sa môže objaviť v každom veku, no najviac trápi vekovú skupinu od 35 do 50 rokov. Vyskytuje sa pritom u mužov i žien a celkovo postihuje asi 3 percentá populácie. Najčastejšou príčinou vzniku tohto zdravotného problému je profesijná činnosť ľudí. Epikondylitída sa často nazýva aj tenisový lakeť z dôvodu, že v zvýšenej miere ňou trpia napríklad športovci a to, okrem iného, aj tenisti. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že dôvodom tohto zdravotného problému je nesprávne, nadmerné a dlhodobé preťažovanie hornej končatiny, konkrétne v oblasti lakťa.

Tenisovým lakťom teda nemusia trpieť len športovci, ale tiež manuálne pracujúci jedinci. Rizikový je najmä opakovaný pohyb hornou končatinou. Ochorenie sa teda môže vyskytnúť aj u osôb, ktoré pracujú v kancelárii, aktívne píšu na počítači a stroji alebo často zdvíhajú telefóny. Okrem toho sa na rozvoji ochorenia môže podieľať i stres a zvýšené napätie svalov. Nakoniec sa pod vznik ochorenia niekedy podpisuje aj poranenie svalov či šliach v oblasti lakťa, pri ktorom dôjde napríklad k natrhnutiu úponu.

diagnostika tenisového lakťa

Zdroj: Shutterstock®

Je ochorenie liečiteľné a dá sa mu predísť?

Toto ochorenie nie je vhodné podceňovať, pretože sa jeho forma môže časom zhoršovať. Pri podozrení na tenisový lakeť je potrebné prekonzultovať zdravotný stav s lekárom. Ten vyšetrí hybnosť lakťového kĺba a preverí miesta, v ktorých vzniká bolesť. Na stanovenie diagnózy sa využíva napríklad aj RTG vyšetrenie. Ak sa ochorenie potvrdí, lekár určí postup liečby. Dôležité je najmä šetrenie končatiny a nepreťažovanie kĺba. Okrem toho môže doktor odporučiť fyzioterapiu či rozličné typy rehabilitácií. Veľmi častá je elektroliečba či kryoterapia. Ak je stav vážnejší, liečba je podporená aj liekmi, masťami či obstrekmi.

Pri najzávažnejších formách tenisového lakťa sa pristupuje aj k operácii. K tomuto kroku dochádza hlavne vtedy, ak predchádzajúca liečba nepriniesla postihnutému žiadnu úľavu. Rekonvalescencia po zákroku môže trvať aj tri mesiace. Ak sa nachádzate v rizikovej skupine, je vhodné sa pred vznikom tohto problému chrániť. V rámci prevencie môžu pomôcť zlepšiť stav masáže či strečingové cvičenia, ktorým by ste sa mali venovať aspoň 5 minút denne. Účinné je napríklad rozťahovanie prstov, strečing predlaktia či jednoduchý bicepsový zdvih pomocou malých kilových činiek.

Odporúčame: Baktérie v jedle: Z ktorých potravín ti môže byť poriadne zle?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Robert Jurčák 06.09.18 18:34

RJ
karma
100.00

našťastie som s tým ešte nemal problémy...budem si na to dávať pozor....nie je to sranda

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.09.18 09:54

AS
karma
108.00

dlho som ani nevedela, čo to vlastne je. Potom to prišlo- a veru ma to trápi už pár rokov

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.09.18 17:18

JK
karma
100.00

Našťastie nikto v rodine tento zdravotný problém nemal

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní