Oáza spánku: Ako vybrať správnu posteľ?

Oáza spánku: Ako vybrať správnu posteľ?

Viete, že v posteli strávime jednu tretinu života? Napriek tomu však jej výber podceňujeme a skôr investujeme do drahých áut, elektroniky či oblečenia ako do svojho „zdravia“. Aké kritéria je potrebné zohľadniť pri výbere miesta, kde sa chystáte v noci snívať?

Výber vhodného matraca?

V prvom rade je dôležité zhodnotiť pozitívne a negatívne vlastnosti svojho starého matraca. Pri výbere nového, by ste sa mali vyhnúť týmto nedostatkom a posilniť dobré vlastnosti. V prípade, že váš partner má o pár centimetrov a kilogramov viac ako vy, je vhodné uprednostniť v manželskej posteli dva delené matrace pred jedným veľkým. Čo sa týka výšky matracu, všeobecne platí, že vyšší matrac je komfortnejší. „Zaťažený matrac by určite nemal byť hornou hranou matraca pod úrovňou hornej hrany bočnice, aby pri sadaní a vstávaní z postele, človek nesedel na bočnej doske postele,“ hovorí Ing. Martin Šutý z nábytkárskej spoločnosti Nábytok Tempo Kondela.  

Tvrdosť matraca

Čo sa týka tvrdosti matraca, jedná sa vyslovene o individuálny parameter. Každý človek má iný pocitový komfort spania závislý od tvrdosti matraca. Je dobré si matrac pred kúpou osobne vyskúšať, porovnať rôzne tvrdosti matracov medzi sebou a vybrať ten, na ktorom sa cítite pohodlnejšie. Materiálov, z ktorých sa v súčasnosti vyrábajú matrace je veľké množstvo. Veda a technika aj v tomto smere prináša inovácie, avšak aj tu veľakrát platí, že jednoduché osvedčené riešenia sú častokrát lepšie ako tie príliš sofistikované a marketingovo presadzované inovácie. „Napríklad latexové matrace sú svojou konštrukciu relatívne staré, avšak svojimi funkčnými vlastnosťami a životnosťou stále veľmi dobré a obľúbené. Často sa jednotlivé materiály v jednom matraci navzájom kombinujú, aby bola zabezpečená optimálna funkcia a komfort matracu,“ objasňuje odborník z firmy Nábytok Tempo Kondela.  

Odporúčame tiež:  Povýšili sme nálepku BIO na kozmetike nad zdravý úsudok?

spalna flamengo

Zdroj: Shutterstock®

Druhy matracov:

1. Pružinové

Jadrá matracov sú tvorené prevažne pružinami. Buď jednoduchými alebo novšími taštičkovými pružinami. Ich hlavným plusom je dokonalá vetrateľnosť. Môžete ho umiestniť na pevnú dosku, pevný latkový rošt, prípadne nepolohovateľný lamelový rošt.

2. Latexové 

Prehĺbia sa na mieste najväčšieho tlaku, ale okolie nie je týmto tlakom ovplyvnené. Radia sa medzi mäkšie matrace a zmes umelého a prírodného latexu im dáva 100 percentné antialergické vlastnosti. Okrem toho majú aj ortopedické vlastnosti a dlhú životnosť.  

3. Penové

PUR (polyuretanová) penaZaručuje dobré kopírovacie vlastnosti, vzdušnosť a pevnosť. Tieto matrace sú veľmi žiadané kvôli výhodnej cene.

Zo studenej HR peny - HR pena je modernejšia ako klasická PUR pena. Väčšie póry umožňujú ideálnu ventiláciu vzduchu, čím zabraňujú kumulácií nežiaducej vlhkosti, preto je možné matrace z HR peny uložiť na pevnú dosku. Pena je elastickejšia a pružnejšia v porovnaní s klasickou PUR penou. Tieto matrace sa vyznačujú výbornými ortopedickými vlastnosťami.  

Bude vás zaujímať:  Kedy zaradiť do stravy lieskové orechy?

lynatet spalna

Zdroj: Shutterstock®

Ako kombinovať rošty a matrace?

Výrobcovia roštov zvyčajne odporúčajú pre daný typ matraca vhodný rošt. V zásade nie všetky rošty sú vhodné pre všetky matrace. Z hygienických dôvodov je pre ventiláciu matraca vhodnejší lamelový rošt ako pevná plošná doska, ktorá obmedzuje ventiláciu matraca. Ak už máte rošt a kupujete matrac, určite upozornite predajcu na typ roštu, aby vedel aký vhodný matrac vám môže odporučiť. Ak vyberáte matrac aj rošt, nechajte si poradiť od odborníka priamo v predajni, kde si ich môžete aj otestovať.  

Odporúčame tiež: Zdravé potraviny pre lepšie sústredenie

spalne temponabytok

Zdroj: Shutterstock®

Rady na záver:

  • Pre alergikov sú vhodné matrace s poťahom, ktorý je možné oprať.

  • Pri spaní na boku sú vhodnejšie mäkšie matrace, aby matrac lepšie kopíroval bok tela.

  • Pri výbere postele a roštu je dôležité vychádzať z rozmerových možností miestnosti, a zároveň je potrebné rešpektovať fyzické dispozície človeka, ktorý má na posteli spať.

  • Bežné štandardy pre dvojlôžka sú matracová šírka: 160 cm alebo 180 cm a dĺžka: 195 cm alebo 200 cm, čomu sa prispôsobuje aj ponuka matracov a roštov.

  • Na objednávku je zvyčajne možné vyrobiť aj iné rozmery matracov. Tí, čo majú menšiu rozlohu spálne, sa musia uskromniť aj s menšími rozmermi pri šírke postele.

  • Pokiaľ nie sú limitujúce rozmery miestnosti, bežne klienti volia skôr dvojlôžka šírky 180 cm.

  • Samozrejme rolu pri výbere postele zohráva aj dizajn, to je však vec individuálneho vkusu konkrétneho zákazníka, preto ponúkame postele rôznych dizajnových a farebných prevedení.

  • Rozlišujeme niekoľko druhov postelí. Medzi najvhodnejšie sa radia drevené, kovové a čalúnené.

Viac na: www.temponabytok.sk

Foto: Nábytok Tempo Kondela

Autor: www.lenita.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 01.12.16 22:21

SK
karma
114.00

...je to naozaj celá veda

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 02.12.16 20:38

AK
karma
100.00

pre spánok to najlepšie

  • 0
Odpovedať

Ivan Navrátil 22.10.18 08:34

IN
karma
-1.00

Díky za článek. Jojo, bez kvalitní postele není kvalitní spánek, to je pravda. :-) To samé platí pro matrace. Sám jsem si nedávno po dlouhé době pořizoval novou postel a při hledání té správné jsem narazil na tuto super stránku: určitě doporučuji mrknout. :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní