Objav účinky levanduľového oleja. Ako si ho pripraviť doma?

Objav účinky levanduľového oleja. Ako si ho pripraviť doma?

Keď sa povie levanduľový olej, na mysli môžeme mať esenciálny levanduľový olej, ktorý je súčasťou aromaterapie, no taktiež olejový macerát. Jeho základom je nejaký kvalitný rastlinný olej, napríklad olivový či mandľový, v ktorom sa nechávajú lúhovať časti rastliny. A práve na takýto levanduľový olej sa bližšie pozrieme aj v nasledujúcom článku. Ide totiž o skvelého pomocníka pri starostlivosti o pokožku či vlasy a taktiež zdravie. Zistite, aké sú jeho účinky a ako si ho pripraviť z vlastných levanduľových kvietkov.

Voňavé levandule

Rod levanduľa, latinsky Lavandula, radíme do čeľade hluchavkovité. Tento rod je skutočne bohatý a zahŕňa množstvo rozličných druhov či odrôd. Medzi tie najznámejšie môžeme bezpochyby zaradiť levanduľu úzkolistú, tiež lekársku, latinsky Lavandula angustifolia. Rozšírená je tiež levanduľa hlávkovitá, nazývaná aj francúzska, či levanduľa širokolistá. Levandule rastú spravidla ako trváci poloker. Ich domovinou sú oblasti Stredozemného mora.

Jednotlivé druhy sa od seba vzhľadom mierne odlišujú. Charakteristické sú však hlavne svojimi bledofialovými, tmavofialovými a niekedy až fialovomodrými kvetmi na dlhých a štíhlych stonkách, ktoré zvyčajne veľmi intenzívne voňajú. Rozličné druhy levandule našli uplatnenie ako okrasné rastliny v záhradách, ďalšie sú pestované pre kozmetický a parfumérsky priemysel a mnohé sa tiež pestujú pre potreby farmácie, vrátane spomínanej levandule lekárskej.

Pozri aj: Anízový olej pomôže nielen pri dýchacích ťažkostiach! Čo viac dokáže?

použitie levanduľového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky levanduľového oleja?

Olejový macerát z levanduľových kvetov a rastlinného oleja má množstvo rozličných účinkov a dá sa využiť mnohými spôsobmi. V prvom rade je skvelým pomocníkom pri starostlivosti o pokožku tela a tváre. Takýto levanduľový olej má totiž výrazné protizápalové aj upokojujúce účinky, čo ocení každá pleť. Je vhodný na ošetrenie veľmi suchej či podráždenej pokožky, taktiež citlivej detskej pokožky. Má priaznivý vplyv na činnosť mazových žliaz a tiež podporuje regeneráciu kožných buniek.

Jeho použitie je vhodné aj pri rozličných kožných problémoch a ochoreniach, akými sú psoriáza, akné či rôzne dermatitídy. Taktiež je ho možné používať na poranenú a popálenú pokožku, pričom bráni tvorbe jaziev. Levanduľovým olejom môžete priamo nahradiť pleťový krém či sérum, alebo ho pridajte do obľúbenej kozmetiky. Tento rastlinný olej je však skvelý aj pri starostlivosti o vlasy. Upokojuje pokožku hlavy a podporuje rast zdravých vlasov. Vhodné je ho vyskúšať pri problémoch s lupinami.

Pravidelne si z neho môžete pripraviť olejový zábal na vlasy. Niektoré levanduľové olejové maceráty sú určené aj na vnútorné použitie. Konzumujú sa po lyžičkách ráno a večer, prípadne je ich možné využiť v studenej kuchyni. Levanduľový olej pôsobí upokojujúco na nervový systém, povzbudzuje obranyshopnosť organizmu a priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu. Pred jeho konzumáciou sa však uistite, že zakúpený olej je určený aj na vnútorné použitie, okrem toho dodržujte odporúčané dávkovanie!

výroba levanduľového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Skúste si olej pripraviť doma

Levanduľový olej je možné nájsť na internete, v predajniach s prírodnou kozmetikou či obchodoch so zdravými potravinami. Podobného pomocníka, ktorého môžete využiť pri starostlivosti o pokožku aj vlasy, si však môžete pripraviť aj v pohodlí domova. Jeho výroba je v podstate úplne jednoduchá. Potrebovať budeme len sušené levanduľové kvety a nejaký kvalitný rastlinný olej, napríklad olivový, mandľový, arganový olej a podobne. Ako prvé kvety aj so stonkami dôkladne rozdrvíme medzi prstami a naplníme nimi nejakú sklenenú nádobu, pokojne obyčajný pohár na zaváranie.

Následne levanduľu zalejeme vybraným rastlinným olejom. Mala by byť celá ponorená. Zmes premiešame a dôkladne uzavrieme. Potom ju umiestníme na slnečné alebo iné teplé miesto. Takto necháme levanduľu macerovať aspoň 5 až 6 týždňov. Potom olej scedíme cez plátno, aby sme sa zbavili všetkých pevných čiastočiek levandule a prelejeme ho do tmavej sklenej fľaštičky, ktorú je možné dobre uzavrieť. Hotový olej vždy skladujeme v tme a chlade, napríklad v špajze. 

Odporúčame: Poznáš makový olej? Objav jeho účinky na telo, vlasy i pokožku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 19.05.20 07:15

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 19.05.20 21:19

AT
karma
118.00

Krásne vonia

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 20.05.20 07:04

MS
karma
118.00

Zatiaľ nám levanduľa skrášľuje len predzáhradku ale rada vyskúšam aj takéto jej využitie.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 20.05.20 13:19

MR
karma
104.00

musím vyskúšať, nemám s ním ešte skúsenosť

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 21.05.20 17:54

MM
karma
107.00

Vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 25.05.20 18:09

karma
106.00

Ďakujem za skvelý článok. Doma pestujem množstvo levandule a môžem len potvrdiť jej blahodarne účinky nie len na telo, ale aj dušu. Levanduľový olej je úžasný pomocník pri bolestiach hlavy a dokonca jemným masírovaním bruška pomáha pri detských kolikách. Nedám naň dopustiť a nosím ho v malej fľaštičke všade so sebou ako "prvú pomoc" keďže levanduľa má aj dezinfekčné účinky a čo je ešte lepšie odpudzuje všetok hmyz - voňavý repelent.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 25.05.20 22:27

karma
100.00

Určite je to krásna vôňa a stvorená na leto

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní