Objav zlaté mlieko – zlepšuje trávenie a podporuje imunitu. Ako ho pripraviť?

Objav zlaté mlieko – zlepšuje trávenie a podporuje imunitu. Ako ho pripraviť?

V dnešnej dobe sa už zlato pridáva aj do takých bežných vecí, ako je napríklad pleťový krém, maska či dokonca víno. Počuli ste však niečo o zlatom mlieku?

Nie, v tomto prípade nejde o spomínaný trend. Pomenovanie zlaté mlieko síce znie luxusne, ale žiaden drahý kov sa v nápoji nenachádza. Svoj názov naopak získal vďaka pomerne známej korenine.

Hovoríme tu o kurkume, ktorá sa stále viac dostáva do povedomia ľudí. Mliečny nápoj s kurkumou sa rozhodne oplatí vyskúšať. Aké sú zložky zlatého mlieka a ako na výrobu zlatého mlieka? 

Čo je zlaté mlieko?

Ako sme už načrtli v úvode, hlavnou prísadou zlatého mlieka je kurkuma. Ide o tradičné indické korenie, ktoré v Indii používajú takmer do všetkého. Vysoko cenené je však aj v rôznych kuchyniach po celom svete. V samotnej Indii poznajú kurkumu viac ako 4000 rokov. Rovnako dlho ju využívajú nielen v gastronómii, ale aj ako liečivý prostriedok.

Kurkuma má totiž protizápalové i antibakteriálne účinky a množstvo ďalších pozitívnych vplyvov na zdravie človeka. Obsahuje tiež dôležitú látku kurkumín, ktorá je významným bojovníkom proti nádorom a rôznym druhom rakoviny. Kurkuma vytvára v kombinácii s mliekom akýsi elixír zdravia. Ide o  spomínané zlaté mlieko, ktoré bolo už oddávna súčasťou ajurvédskej medicíny.

Tento nápoj je tiež známy ako kurkumové latte. Okrem svojej krásnej zlatistej farby vďačí kurkume i za úžasnú príchuť. Žltá korenina sa vyznačuje trochu ostrou, ale zato hrejivou chuťou a jemnou vôňou. Pri príprave zlatého mlieka sa veľmi často používa aj klasické čierne korenie či strúhaný zázvor.

Tieto prísady dokážu dodať nápoju ešte väčšiu silu. Čierne korenie obsahuje piperín, ktorý zlepšuje absorpciu a protizápalové účinky kurkumy.

Odporúčame: Mole v šatníku: Ako sa zbaviť týchto požieračov oblečenia?

vplyv zlatého mlieka na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje zlaté mlieko z kurkumy?

Zlaté mlieko síce čiastočky zlata neobsahuje, ale skrýva v sebe množstvo účinných látok, ktoré ho robia skutočne cenným. Vďaka svojim prísadám je nápoj skvelým zdrojom vitamínov A, D, E, K, C i mnohých vitamínov skupiny B. Taktiež obsahuje antioxidanty, omega 3 a 6 mastné kyseliny a celý rad minerálnych látok a stopových prvkov, napríklad vápnik, horčík, draslík, meď, selén a mnoho ďalších.

Zdravotné benefity zlatého mlieka:

  • tento nápoj má vďaka svojim zložkám antibiotické i detoxikačné účinky a predstavuje silnú podporu imunitného systému,
  • preventívne pôsobí proti mnohým ochoreniam, ochraňuje bunky, zlepšuje trávenie, a dokonca prečisťuje celý tráviaci trakt,
  • podporuje metabolizmus,
  • napomáha znižovať vysoký cholesterol i krvný tlak,
  • čistí obličky a močové cesty, pečeň aj krv,
  • blahodarne vplýva na kvalitu pokožky tela, nechtov a vlasov,
  • vyskúšať by ho mali osoby, ktoré majú problém so zadržiavaním vody v organizme,
  • prirodzene zlepšuje náladu, upokojuje nervový systém, odstraňuje stres a pomáha zlepšiť spánok.

Pozri aj: Najkrajšie ZOO na Slovensku: Kedy ich navštíviť a koľko to stojí?

kurkumová pasta

Zdroj: Shutterstock®

Kurkumová pasta nielen na prípravu zlatého mlieka

Zlaté mlieko si môžete pokojne uvariť i z kurkumy v prášku. Výhodnejšie je však najskôr si pripraviť kurkumovú pastu, tú totiž môžete využiť na množstvo ďalších spôsobov.

Okrem toho, že si z nej kedykoľvek ľahko uvaríte liečivý nápoj, môžete ju použiť na liečbu rôznych kožných zdravotných ťažkostí. Natrite si ju na štípance či jazvy. Taktiež ju môžete vyskúšať pri rozličných kožných zápaloch či na akné. Pomôcť by vám mohla i s boľavými kĺbmi.

Na prípravu kurkumovej pasty budete potrebovať:

  • 40 až 50 gramov kurkumy,

  • polovicu čajovej lyžičky čierneho korenia,
  • približne 1,5 dcl vody.

Postup: Všetky prísady spolu zmiešajte v malej panvičke a nechajte zovrieť. Zmes následne miešajte na slabom ohni ďalších päť až osem minút, kým vám nevznikne hustejšia pasta. Ak je zmes priveľmi hustá, prilejte ešte trochu vody. Nakoniec nechajte kurkumovú pastu vychladnúť, premiestnite ju do sklenej nádoby a dajte do chladničky. Bez obáv ju môžete používať 30 až 40 dní.

Pozri aj: ​Neviete odolať chipsom? Vyskúšajte 5 receptov na zdravé chipsy

nápoj z kurkumy

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť zlaté kurkumové mlieko?

  1. Na lahodné kurkumové latte si prichystajte kurkumovú pastu, organický kokosový olej a mlieko. Vhodné je kokosové, mandľové mlieko, a dokonca i kozie mlieko.
  2. Do hrnca nalejte jeden pohár vybraného rastlinného alebo živočíšneho mlieka, počkajte, kým zovrie a ďalej už nevarte.
  3. Pridajte pol čajovej lyžičky kurkumovej pasty a poriadne rozmiešajte.
  4. Počkajte, kým zmes trochu vychladne a primiešajte malú lyžičku kokosového oleja, prípadne aj trochu postrúhaného zázvoru.
  5. Lahodné a hlavne zdravé zlaté mlieko je pripravené na podávanie.
  6. Dochutiť si ho môžete ešte medom, škoricou alebo vanilkou.

Kedy a ako často piť zlaté mlieko?

Najlepšie urobíte, ak si ho vychutnáte pred spánkom. Vtedy má silno upokojujúce účinky a vy tak lepšie zaspíte. Vyskúšať ho však môžete piť i ráno nalačno. Tou správnou cestou je aj mesačná kúra s kurkumou.

Počas tridsiatich dní vypite jeden pohár zlatého mlieka denne. Po tejto dobe užívania by ste mali zaznamenať prvotné pozitívne vplyvy nápoja. Ak budete pokračovať, po dvoch mesiacoch si doprajte dvojtýždňovú pauzu. Pri dlhodobom konzumovaní kurkumy by mali byť opatrné tehotné ženy i ľudia so žlčníkovými kameňmi.

Aktualizované na 27. 09. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Soňa Kelemenová 07.09.17 07:36

SK
karma
86.00

kurkuma je veľmi zdravá.... pridávam ju do jedál v malom množstve ..receptík na kurkumovú pastu odpísaný.... stačí ho už len spraviť... a najviac sa teším na to zlaté mlieko..... ešte som také nepila....

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 07.09.17 08:14

SK
karma
114.00

vyskúšam, ja si robievam takto na jeseň zasa - 3 lyžice medu ^^^plus; 2 lyžice kurkumy ^^^plus; 1 lyžica škorice - spolu zmiešam, zatvorim do pohárika, dám do chladničky a každý deň pridám jednu maličkú lyžičku buď do čaju, do mlieka, na chlebík...tiež to mám overené, že podporí imunitu

  • 5
Odpovedať

Monika Červinková 07.09.17 12:53

karma
87.00

premýšľala som že z čoho môže byť to zlate mlieko ked som videla nápis.. a ostala som milo prekvapená..

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 07.09.17 13:37

karma
108.00

Kurkumu máme doma,vyskúšam,ale neviem si predstaviť tú chuť.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 07.09.17 13:50

MB
karma
98.00

neviem ako moze chutit zlate mlieko, mozno raz vyskusam, zatial ju pridavam do ryze a ked robime doma cinu

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 07.09.17 19:47

DB
karma
117.00

kurkumu používam, niekedy pridám aj do vody v ktorej varím cestoviny, sú potom krásne žlté...

  • 0
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 07.09.17 19:58

AS
karma
100.00

zlaté mlieko alebo CURCUMA GOLDEN LATTE sa dá kúpiť aj hotový prášok, len sa mi to zdá trochu drahé vzhľadom na obsah, tiež si ho pripravujem doma a namiesto spomínaných mliek som použila sušenú srvátku + spomínané koreniny a chutí tiež výborne

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 07.09.17 21:07

MD
karma
132.00

Vedela som že je zdravá, no nemala som v ruke nejaký konkrétny recept, tak som ju ešte nevyskúšala...toto mliečko ma zaujalo, ak je naozaj chutné, budem si ho dávať pravidelne.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 07.09.17 23:04

ĽŠ
karma
100.00

Super, veľká vďaka za recept!

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 10.09.17 10:23

JU
karma
103.00

kurkumu nevyužívam takmer vôbec, no vidím že asi to musím napraviť

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 20.09.17 14:00

karma
110.00

Občas sa človek dostane do rozporu..na jednej strane sa vyzdvihujú účinné látky a na druhej strane zase opak..potom si máme vybrať. :(



  • 0
Odpovedať

Ján Komada 03.10.17 15:12

JK
karma
103.00

zaujímavy článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní