Vyskúšajte zdravšiu variantu pečených jablkových, banánových, hruškových, mrkvových alebo špenátových chipsov. Sú naozaj vynikajúce a môžete si ich dopriať kedykoľvek, a to bez najmenších výčitiek svedomia. Dokonca vám namiesto zbytočných tukov a soli poskytnú množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok.
Dochutiť si ich môžete akýmikoľvek koreninami a taktiež si môžete vybrať, či máte chuť na sladké alebo slané.
Ďalšou výhodou je, že chipsy sú pečené, či skôr sušené v rúre a nie smažené. Spôsobov na ich prípravu je naozaj veľa a my sme si pre vás pripravili 5 receptov, ktoré v sebe spájajú chute vianočného obdobia.
Odporúčame prečítať: Pestrá šošovicová polievka po domácky
Jablkovo - škoricové chipsy
Ak máte chuť na niečo sladké s príchuťou Vianoc, rozhodne vyskúšajte jablkové chipsy s príchuťou škorice a muškátového orieška.
Ingrediencie:
- 4 jabĺčka (približne 2 plechy chipsov)
- šťavu z citróna
- 2 poháre studenej vody
- 2 lyžice mletej škorice
- ½ lyžice muškátového orieška
- práškový cukor podľa chuti
- štipka mletého zázvoru (dobrovoľné)
Postup:
Do misy so studenou vodou pridajte šťavu z citróna a odložte stranou. Jablká opláchnite, vykrojte z nich vnútro s jadierkami, nakrájajte na veľmi tenké koliečka alebo plátky (na tento účel vám veľmi dobre poslúži škrabka na zemiaky). Pridajte nakrájané jablká do misky so studenou vodou a citrónovou šťavou a nechajte ich tam niekoľko sekúnd (táto kúpeľ predchádza zhnednutiu jabĺk). V miske zmiešajte všetky koreniny. Plátky jabĺk po jednej vrstve uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte zmesou (kto má rád výraznejšiu chuť korenín, plátky môže v zmesi aj obaliť) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 100°C. Po polhodine otočte a pečte ďalších 30-60 minút, záleží od hrúbky jabĺčok. Jablkové chipsy sú hotové, keď sú upečené do chumkava. Po upečení ich nechajte vychladnúť. Skladujte v čistej, vzduchotesnej nádobe.
Odporúčame prečítať: Banánovo-ďumbierová pena
Banánové chipsy
Prirodzene sladké banánové chipsy podľa kubánskeho receptu. Jedinou náročnosťou tohto receptu je nepripáliť banány v rúre, ale obracať ich a strážiť, pokiaľ nebudú chrumkavé tak akurát. Podľa toho, na čo máte väčšiu chuť, vám ponúkame dva postupy prípravy banánových chipsov.
Postup číslo 1
Ingrediencie:
- 2 banány
- 1 čajovú lyžičku roztopeného kokosového oleja
- 2 polievkové lyžice vody
Postup:
Nakrájajte banány na veľmi tenké kolieska (nie hrubšie ako 0,5 mm). Roztopte v miske čajovú lyžičku kokosového oleja a zmiešajte s vodou. Banány v tekutine veľmi jemne poobalujte, keďže chuť kokosového oleja je veľmi výrazná. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa nedotýkali. Dajte do rúry rozohriatej na 150°C a pečte približne 20 minút z jednej strany a 15 minút z druhej (záleží od hrúbky banánov). Banány je treba neustále sledovať, pretože vám môžu prihorieť. Po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť, banány vám trochu stvrdnú a zostanú chrumkavé.
Odporúčame prečítať: Šťavnaté francúzske zemiaky
Postup číslo 2
Pre tých, ktorí ktorí nie sú fanúšikmi kokosového oleja, ponúkame verziu klasických pečených banánov.
Ingrediencie:
- 2 banány
- šťava z polky citróna
- trochu vody
- prípadne na dochutenie trošku škorice alebo iného korenia
Postup:
Najskôr si nakrájajte banány na veľmi tenké koliečka (nie hrubšie ako 0,5 mm). Nachystajte si citrónovú šťavu a zmiešajte s takým istým množstvom vody. Každé koliečko banánu namočte do tejto lázne a naskladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžete posypať škoricou alebo iným korením. Dajte do rúry rozohriatej na 150°C a pečte približne hodinku. V priebehu pečenia pravidelne otáčajte každý kúsok banánu, aby sa rovnomerne vysušili a boli chrumkavé. Skladujte v papierovom vrecku približne týždeň.
Odporúčame prečítať: Rybie filé v alobale so šampiňónmi
Hruškovo-škoricové chipsy s čokoládou
Milovníci hrušiek a čokolády si pri tomto recepte prídu na svoje. Chrumkavé hruškové chipsy vám vďaka obsiahnutej škorici prevoňajú celý dom a prinesú atmosféru Vianoc. Sú jednoduchým zákuskom či už do práce, na cesty alebo len tak na doma.
Ingrediencie:
- 2 hrušky
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 polievková lyžica trstinového cukru
- 100 gramov mliečnej alebo horkej čokolády (podľa chuti)
Postup:
Hrušky nakrájajte na veľmi tenké plátky s hrúbkou do 2 milimetrov. Vyrezať môžete aj strednú časť s jadrovníkom. Plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Hrušky je dobré rozložiť tak, aby sa neprekrývali. V miske zmiešajte škoricu s trstinovým cukrom a hrušky posypte. Dajte do rozohriatej rúry na 110°C a pečte po dobu 1 hodiny. Následne otočte plátky na druhú stranu a pečte približne 30 minút alebo pokým chipsy nebudú dostatočne chrumkavé. Ak sú však vaše plátky hrubšie, môže im to trvať aj hodinku. Potom roztopte čokoládu a podávajte. Chipsy si v nej môžete priamo máčať alebo ich len čokoládou poliať a nechať zatuhnúť.
Mrkvové chipsy s kari korením
Ak máte po sladkom chuť aj na niečo slané, vyskúšajte mrkvové chipsy. Korenistú chuť tenučkých mrkvových chipsov si jednoducho zamilujete. Ak však nie ste milovníkom kari, môžete použiť obyčajnú soľ a iné koreniny.
Ingrediencie:
- väčšia mrkva
- lyžička olivového oleja
- ½ - 1 lyžička sladkého kari korenia, prípadne iné korenie
- štipka soli
Postup:
Očistite si mrkvu a škrabkou ju naškrábte na tenké plátky jednotnej hrúbky. V miske zmiešajte olivový olej a koreniny spolu s plátkami mrkvy. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Pečte po dobu 10-15 minút. Dávajte pozor, aby sa plátky neprekrývali. Chipsy vám pekne zhnednú a zostanú krásne chrumkavé. Zdravé a jednoduché občerstvenie je na svete.
Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta
Pečené špenátové chipsy
Kelové chipsy sú už dobre známe, tak prečo nevyskúšať špenátové? Špenát je bohatý na železo a v kombinácii s olivovým olejom sú tieto chipsy vynikajúcim zdrojom živín.
Ingrediencie:
- 3 šálky baby špenátu
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ, korenie, sušený cesnak podľa chuti
Postup:
Opláchnite baby špenát a v miske zmiešajte spolu s olivovým olejom a koreninami. Vymastite plech olivovým olejom a vložte špenát do vyhriatej rúry na 160. Po 10-15 minútach rúru vypnite a nechajte čipsy ,,dôjsť" približne 5 minút. Tento recept je neuveriteľne rýchly, chutný a zdravý.
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka