Očná migréna: Vieš rozpoznať príznaky? Zisti, či ňou netrpíš aj ty!

Očná migréna: Vieš rozpoznať príznaky? Zisti, či ňou netrpíš aj ty!
  • 02.12.2017
  • Simona Kostková

Ponáhľate sa do práce a zrazu vidíte drobný záblesk, pohľad sa vám rozostrí. Zahmlené videnie väčšinou do pár minút odznie, ale vy sa aj tak musíte zastaviť, kvôli prudkej bolesti hlavy. Poznáte to? 

Tak ste pravdepodobne prekonali minútovú slepotu, známu tiež ako zraková aura. Môže sa to týkať jedného oka - retinálna migréna alebo oboch očí - oftalmická migréna. Tento stav je vždy spätý s migrénou. Aké nebezpečie to so sebou prináša a prečo vlastne vzniká? Odpoveď na túto otázku a oveľa viac sa dozviete v našom článku.

Očná predzvesť migrény

Aura – predzvesť, predchádza bolesti hlavy a radí sa medzi prechodné stavy, ktoré majú krátky priebeh. Po rýchlom nástupe príznakov (5-20 minút), trvá samotný stav približne hodinu. Zhruba 20% pacientov pociťuje tento stav tesne pred príchodom migrény, takže sa vedia na ňu „pripraviť".

Zaujímavosťou je, že pred samotnou aurou mávajú niektorí pacienti zmeny nálady, pocit únavy, zvýšenú citlivosť na svetlo alebo poruchy chuti do jedla – zvýšenú chuť, alebo naopak, nechutenstvo.

Pozri aj: Kto povedal, že bravčová masť je nezdravá? Fakty, ktoré ťa dostanú!

zahmlené videnie

Zdroj: Shutterstock®

Symptómy

Hlavnými príznakmi je rozmazané videnie, záblesky, výpadok v zornom poli – chýba časť obrazu. Niekedy môže nastať aj dočasné oslepnutie. Zraková migréna môže byť sprevádzaná aj brnením v rukách, ramene a tvári. Ojedinele sa to môže šíriť na dolné končatiny, kde spôsobí dočasné znecitlivenie alebo aj čiastočné ochrnutie, vždy na rovnakej strane tela.

Ďalšími príznakmi môže byť aj zvonenie alebo dunenie v ušiach. Symptómy bývajú veľmi rozmanité a pri stanovení diagnózy, v prípade opakujúcej sa aury, sú dôležité. Postihnutý môže dostať pri niektorých symptómoch strach, napríklad pri vzniku slepoty - avšak tieto symptómy, ako aj zraková aura, nezanechávajú žiadne trvalé následky.

Odporúčame: Nechutné! Toto je TOP 7 najšpinavších vecí okolo nás!

migréna

Zdroj: Shutterstock®

Po štyridsiatke migrénu nepodceňujte!

Očná migréna nesúvisí s okom, problém je v inej časti tela. Problém vzniká väčšinou v mozgu, pri dočasnej obrne nervov, ktorej výsledkom je očná migréna. Príčiny môžu byť rôzne. U ľudí do štyridsať rokov to môže byť nízky tlak, stres alebo hormonálne výkyvy – u žien – hlavne v období tehotenstva a počas menštruačného cyklu.

Menej spomínanými príčinami môže byť aj nedostatok spánku, alkohol, konzumácia niektorých jedál, napríklad čokolády a plesňového syra. V prípade vážnejších príčin, ide hlavne o nedostatočné prekrvenie sietnice, zápalové procesy alebo vysoký vnútroočný tlak. 

Zaujme ťa: Ako na snehobiele záclony? Takto budú aj tie zažltnuté ako nové

minútová slepota

Zdroj: Shutterstock®

Liečba nie je jednoznačná

Tak ako aj samotná bolesť hlavy, tak aj očná migréna nemá zaručený spôsob liečby. V prvom rade sa treba vyhýbať spúšťačom a ďalej je vhodné dodržiavať pravidelný režim akým je správna životospráva a dostatočný spánok. Treba sa vyvarovať fajčeniu, alkoholu a stresu. V prípade častých a pravidelných migrén treba nájsť pôvod, čo väčšinou predstavuje problém.

Na zmiernenie bolesti môžete dostať analgetiká, avšak ich užívanie je dlhodobý proces. Nakoľko samotná očná aura nepredstavuje problém, pokiaľ nie je súčasťou chronických migrén, liečba nie je potrebná. Nepodceňujte však auru ani migrénu a vždy navštívte očného lekára alebo neurológa.

oftalmická migréna

Zdroj: Shutterstock®

3 tipy na boj s migrénou:

  1. Zmiešame 100 g kvetov prvosienky, 100 g hlohu, 100 g vňate prasličky roľnej, 50 g listov medovky lekárskej, 50 g listov ostružiny černicovej, 50 g vňate komonice lekárskej, 50 g vňate bazalky, 50 g vňate repíka lekárskeho a 50 g koreňa valeriány lekárskej. Varíme 5 minút v 500 ml vody. Odvar scedíme, osladíme medom a pijeme 1 dcl pred jedlom, aspoň 3-4 krát denne.
  2. Počas jedenia sa odporúča konzumovať 1 polievkovú lyžicu medu zmiešanú s jablkovým octom.
  3. Vhodné je urobiť si kontrastnú kúpeľ dolných končatín. Nohy najskôr namočíme do teplej a potom do studenej vody.

Zaujme ťaAké liečivé účinky má mrkvová šťava? Budeš prekvapená!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Helena Zobková Šimurdová 02.12.17 21:34

HZŠ
karma
102.00

Našťastie som žiadne symptómy nezaznamenala, ale článok mnou dosť otriasol.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 05.12.17 09:52

MB
karma
98.00

Ja bohuzial trpim migrenanmi, a dlho som brala analgetika a nespravne -na baze kofeinu. Neurolog to nastastie vyriesil a mam tabletky na migrenu a odkedy pouzivam tie a v pripade obycajnej bolesti hlavy pouzivam ine analgetikum, je to lepsie a aj migrena je zriedkavejsia. Ale u mna sa objavuje po velmi stresovych situáciach, ked uz som v klude, posledne sily dam na riesenie stresu a ked sa to upokoji z vypatia sil nastupuje migrena.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 11:44

SK
karma
114.00

akákoľvek migréna je veľmi nepríjemná, ja občas trpím na bolesti hlavy, migrénu som mala asi 3krát, bolo to hrozné...

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 12.12.17 19:57

karma
113.00

na migrény netrpím, ale to snad je jediné co se mi vyhnulo a třikrát klepu

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 21.12.17 23:02

karma
106.00

Veľmi zaujímavý článok, pre mňa veľmi poučný. Príznaky očnej migrény som zažila, najhoršie bolo, že sa mi to stalo 2x, keď som prestala vidieť na pár minút.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní