Oleje, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti

Oleje, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti
  • 29.11.2016
  • Lucia Hausknechtová

Olej je základnou ingredienciou takmer v každej kuchyni. Používa sa na varenie, pečenie, vyprážanie alebo dochucovanie jedál.

V dnešnej dobe je výber rastlinných olejov v obchodoch so zdravou výživou naozaj veľký, a preto vybrať ten najlepší do domácnosti môže byť problém. Zistite, aké oleje sa oplatí mať doma a na čo ich môžete použiť. 

Olivový olej

Olivový olej sa vyrába lisovaním olív. Pri lisovaní za studena pri teplote do 50 °C vzniká extra panenský olivový olej, ktorý patrí medzi najvýživnejšie a zároveň aj najžiadanejšie olivové oleje. Tento druh oleja by sa nemal vôbec tepelne upravovať a je určený pre studenú kuchyňu a priamu konzumáciu.

Okrem varenia sa olivový olej používa v lekárnictve a v kozmetike. Obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín, veľké množstvo vitamínu E, betakaroténu a dôležité antioxidanty. Má pozitívny vplyv na srdce, cievy, znižuje cholesterol v krvi, pomáha pri liečbe ekzémov a vyživuje vlasy.

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Oleje, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Arganový olej

Arganový olej je jeden z najvzácnejších olejov na svete. Lisuje sa zo semien plodov arganového stromu, ktorý rastie len v Maroku. Aj preto sa často tento olej označuje ako „marocké zlato“. Je známy najmä pre svoje liečivé a omladzujúce účinky, ktoré poznali kmene pôvodných obyvateľov Maroka už pred stovkami rokov.

Arganový olej obsahuje 80% esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, predovšetkým Omega 9 a Omega 6, ktoré sú nenahraditeľné pre zdravý vývoj človeka a mozgovú činnosť. Má niekoľkonásobne vyšší antioxidačný potenciál ako olivový olej a obsahuje vysoké množstvo vitamínov A a E.  

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Oleje, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Kokosový olej

Kokosový olej sa vyrába lisovaním dužiny kokosovníka čiže kokosového orecha. Vďaka jeho vysokému obsahu živín, vitamínov a minerálov sa kokosový olej radí medzi superpotraviny. Má antibakteriálne a antivirálne účinky, zlepšuje hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Je vhodný do teplých i studených jedál a často sa používa vo vegánskej a vegetariánskej kuchyni. Jeho teplota topenia je 23 až 26 °C, preto je zvyčajne v tuhej forme. V kozmetike dokáže nahradiť telové mlieko alebo krém a často sa používa ako súčasť vlasových masiek

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Oleje, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Lucia Kobíková 29.11.16 19:32

LK
karma
100.00

Super článok, olejíky mám rada aj v kozmetike :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 01.12.16 22:13

SK
karma
114.00

rada kupujem a skúšam oleje aj kozmetické a tiež v kuchyni

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 02.12.16 15:24

MB
karma
108.00

som rada ze aj u nas sa par druhov udomacnilo.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 02.12.16 20:26

AK
karma
100.00

kokosový odporúčam každému

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 01.01.17 20:42

AN
karma
-1.00

Ja používam olivový olej a kokosový olej je vhodný do teplých i studených jedál

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní