Opatrovateľka pre dieťa: Aká je jej cena a aké kvality musí spĺňať?

Opatrovateľka pre dieťa: Aká je jej cena a aké kvality musí spĺňať?

Situácia so škôlkami na Slovensku nie je ružová, preto je hlavne vo väčších mestách problém s umiestnením detí do týchto štátnych výchovno-vzdelávacích inštitúcií. Niektorí rodičia to riešia súkromnými zariadeniami, iní nájdu pre svojho potomka opatrovateľku. Dnes je už viac-menej raritou, keď dlhodobejšiu starostlivosť o svoje vnúčence preberú na svoje plecia starí rodičia, nakoľko tí väčšinou ešte nie sú ani v dôchodkovom veku. Doba sa jednoducho mení. Pokiaľ riešite túto situáciu alebo vás to s veľkou pravdepodobnosťou čaká v blízkom čase, prečítajte si, čo treba vedieť pri výbere opatrovateľky pre svoje dieťa.

Opatrovanie detí na Slovensku

Je to segment, ktorý rastie raketovou rýchlosťou, a to najmä v posledných rokoch, keď sa prehlbuje nedostatok miest v štátnych škôlkach, avšak opatrovateľky bývajú plne vyťažené napríklad aj počas leta. Rodičia služby opatrovateliek radi využívajú aj v prípadoch, keď potrebujú zabezpečiť starostlivosť deťom len krátkodobo, teda na pár hodín.

Opatrovateľkám zverujú rodičia aj menšie deti, pokiaľ ich z nejakého dôvodu neumiestia v jasliach a hlavne matka sa potrebuje čím skôr vrátiť do zamestnania. Opatrovanie alebo súkromné jasle či škôlka – všetky tieto možnosti sú finančne náročné, preto sa najmä matke musí naozaj oplatiť rýchly návrat do práce, predovšetkým pokiaľ ide o dieťa do troch rokov. Cena za opatrovanie sa pohybuje v relácii 4 až 10 eur za hodinu, ale pokojne aj vyššie, a to podľa toho, čo všetko má opatrovateľka v kompetencii.

Opatrovateľky detí možno kontaktovať cez rôzne inzeráty, ale istejšou cestou je výber opatrovateľky cez jednu z agentúr, ktoré sa špecializujú na túto oblasť. V druhom spomínanom prípade máte väčšiu istotu, a to najmä čo sa kvalifikácie opatrovateľky týka.

Pozri aj: Separačná úzkosť u detí: Čo robiť, keď nemôžeš odísť ani na WC bez plaču dieťaťa?

babysitting

Zdroj: Shutterstock®

Aké kvality by mala mať opatrovateľka pre dieťa?

Na začiatku sa potrebuje dieťa a opatrovateľka takpovediac „oťukať“ a vy by ste si mali odsledovať, či ide naozaj o dobrú pestúnku, ktorej nebudete mať problém zveriť svoje dieťa. Okrem kladných referencií, čistého registra trestov a predošlej praxe v tejto oblasti by ste sa mali zamerať tiež na nasledujúce kvality.

  • Na prvom mieste sú, samozrejme, starostlivosť a láskyplné emócie, ktorými opatrovateľka dokáže plnohodnotne pokryť potreby dieťaťa. Všímajte si, ako dieťa na opatrovateľku reaguje. Sympatická by totiž mala byť vám, ale predovšetkým vášmu potomkovi. Dobrá opatrovateľka drobcovi poskytuje pocit bezpečia a pohodlia.
  • Optimizmus a pozitívne naladenie je takmer nevyhnutnou výbavou každej dobrej opatrovateľky. Jednak prenáša toto pozitívne naladenie na dieťa a pôsobí tak motivujúco, jednak to naozaj potrebuje sama pre seba, lebo práca s deťmi, ako vieme, nie je jednoduchá a niekedy sa človek potrebuje aj vynájsť, pohotovo riešiť vzniknuté situácie, nenechať sa znechutiť vzdorom či plačom a podobne.
  • Zhoda rodinného životného štýlu so životným štýlom opatrovateľky by mala pri jej výbere rovnako zavážiť. Hovoríme pritom aj o charakteristikách, ako je extrovertnosť či introvertnosť, energickosť alebo skôr utiahnutosť. 
opratrovanie detí

Zdroj: Shutterstock®

  • Zhoda výchovných postupov oboch strán, resp. ochota prispôsobenia sa opatrovateľky požiadavkám rodičov je tiež podstatná. To, či ste na rovnakej vlne, zistíte doplňujúcimi otázkami na pohovore. Napríklad sa môžete opýtať, ako by zareagovala na to, keby dieťa začalo plakať, lebo nedostalo to, čo chcelo, prípadne jej dajte otázku, ako by sa zachovala, ak by dieťa odmietlo ponúkaný pokrm a podobne.
  • Prednosť by ste mali dať taktiež opatrovateľke nefajčiarke, aktívnej vodičke a nezanedbateľným plusom je aj pedagogické vzdelanie. Hoci pravdou je, že ani vysokoškolský diplom z pedagogiky nie je zárukou, že všetko klapne tak, ako má. Taktiež by mala vedieť poskytnúť dieťaťu prvú pomoc.

Obdobie adaptácie na opatrovateľku podľa správnosti nemá trvať dlho, ale je to pomerne individuálna záležitosť. Dôležité je, okrem spomínaného vyššie, aby ste videli potenciál na vybudovanie obojstranného pekného vzťahu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní