Papričky Poblano: Prečo jesť tento mexický čili plod?

Papričky Poblano: Prečo jesť tento mexický čili plod?

Čili papričky sú populárne u kulinárov po celom svete. Veľmi preslávené a obľúbené sú najmä tie pochádzajúce z Mexika. Serrano, Jalapeños, Habanero... Papričky Poblano patria tiež do kategórie pálivého mexického čili a pridávajú sa do rôznych tamojších delikates v podobe pokrmov, omáčok či dipov. Čo všetko dokážu s ľudským zdravím?

Suché sú poriadne ostré

Papričky Poblano spoznáte podľa ich farby. Za čerstvého stavu sú sýto zelené, podobne ako zelená paprika, ktorá sa u nás predáva v takzvanej „trikolóre” a rovnako zelený je i druh papričky Jalapeño. Veľkostne môžeme Poblano zaradiť medzi zelenú papriku a Jalapeño, no čo sa chuti týka, za surového stavu sú pomerne sladké a slabo štipľavé. Keď papričky Poblano dozrejú zmenia farbu na sýto červenú a dozreje i chuť, ktorá podstatne opikantnie. Zo zrelých Poblano sa vyrábajú rôzne sušené koreniny, ktoré jedlám dodávajú poriadnu ostrosť. Poblano majú i pomerne zdravý nutričný profil. Sú nízkokalorické, bohaté na vitamíny A a C a vlákninu. V sušenom stave sú dokonca na A-čko a vitamín B12 ešte bohatšie ako v čerstvom.

Inšpiruj sa: TOP bylinky pre zdravé dýchacie cesty: Tieto si dopestuješ i doma!

plnené Poblano

Zdroj: Shutterstock®

Silný antioxidant

Vitamíny, kartenoidy a kapasaicín – to všetko sú látky, ktoré Poblano obsahujú a v ľudskom tele pôsobia ako silné prírodné antioxidanty. Tie chránia pred voľnými radikálmi, oxidačným stresom a rizikom vzniku rakoviny, demencie, Alzheimeru a iných chorôb. Kapsaicín pôsobí tiež protizápalovo a podobne ako analgetikum, teda i proti bolesti. Aj preto sa často maste s obsahom tejto látky používajú ako ingrediencie do prípravkov proti bolesti svalov a kĺbov. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C môžu papričky Poblano pozitívne pôsobiť aj na imunitu.

druhy čili papričiek

Zdroj: Shutterstock®

Do omáčok či dipov

Papričky Poblano možno používať niekoľkými rôznymi spôsobmi. Menej pikantné sú surové a takto sa dajú využiť napríklad do salsy k nachoskám či iným čipsom. Surové ale i sušené sa dajú používať ako čili v omáčkach, gulášoch alebo mexických receptoch, napríklad do čili con carne. Poblano môžete dokonca i očistiť od semienok a dať piecť do rúry, následne ich naplniť ako celkom bežné papriky. Vynikajúce sú i v polievkach.

Zaujme ťa: Čo je syndróm suchého oka? Ako ho spoznať a ako ho liečiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní