Pleseň na stene: Nevieš si s ňou poradiť? Tak objav toto prírodné riešenie!

Pleseň na stene: Nevieš si s ňou poradiť? Tak objav toto prírodné riešenie!

Domov má byť naším útulným miestečkom, v ktorom sa cítime príjemne. Avšak niekedy sme jeho otrokom. Zabúdame na to, že byt/dom má slúžiť nám, a nie my jemu. Za každých okolností sa snažíme aby bol maximálne čistý a bez akýchkoľvek nepríjemných vôní. Preto pravidelné behanie s vysávačom, mopom a prachovkou je každotýždenným maratónom povinností.

Niekedy však ani všetky prípravky, ktoré použijeme nemusia byť účinné. Ak máme v byte priveľkú vlhkosť, môže sa to odraziť na plesni, ktorá má tendenciu okupovať steny, rohy stien alebo stropy. Spočiatku je neškodná, ale z dlhodobejšieho hľadiska môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Čo s tým? Rozhodne nemusíte utekať do obchodu po chemické prípravky. Stačí ak zájdete do kuchyne a vyberiete si správne ingrediencie.   

Odporúčame: Tibetská gymnastika: 5-minútové cvičenie pre lenivých

soľ a prášok z horčičných semien

Zdroj: Shutterstock®

Kuchynská soľ a horčičné semená

Soľ je jedným z najlepších pomocníkov pri odstraňovaní plesne. Dokáže ľahko absorbovať vlhkosť a vytvára ochrannú bariéru proti rozmnožovaniu a rastu mikroorganizmov. Slúži nielen na dezinfekciu, ale aj na odstránenie plesnivých škvŕn.

V tomto prípade nasypte ½ kg soli do fľaše s väčším hrdlom a umiestnite ju do stredu miestnosti alebo v blízkosti plesnivej steny. Soľ tak bude pohlcovať vlhkosť a zabraňovať množeniu baktérií a húb, ktoré spôsobujú pleseň. Ak si všimnete, že soľ vo fľaši zmení farbu, tak je načase ju vymeniť, pretože už nedokáže pohlcovať vlhkosť. 

Na rovnakom princípe fungujú aj horčičné semená, ktoré majú dezinfekčné vlastnosti, čím pomáhajú odstraňovať huby, ktoré napadajú steny a stropy, a vytvárajú na nich pleseň. Prášok z horčičných semien pohlcuje vlhkosť v miestnosti, preto je vhodné nasypať ho do misky a položiť do blízkosti plesnivých stien. Tento prášok vymeňte raz za týždeň. 

ocot a sóda

Zdroj: Shutterstock®

Biely ocot a sóda

Ocot je jedným z najlepších ekologických čistiacich prostriedkov, ktoré sa využívajú aj na odstraňovanie plesní. Má protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pôsobia priamo na mikroorganizmy spôsobujúce vlhkosť a plesne.

Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 a zmes vlejte do fľaše s rozprašovačom. Nastriekajte na stenu a nechajte pôsobiť 20 minút. Po uplynutí danej doby steny zotrite vlhkou handričkou alebo špongiou.

Aj sóda pomáha pohlcovať vlhkosť v domácnosti. Má antibakteriálne vlastnosti, preto sa používa na čistenie mnohých povrchov. Navyše má bieliace vlastnosti a pôsobí ako dezodorant, ktorý pomáha odstraňovať zápach a vlhkosť.

Zmiešajte sódu s vodou alebo citrónovou šťavou. Vytvorenú zmes naneste na plesnivé mapy na stene a nechajte pôsobiť 20 až 30 minút. Následne zvyšky zotrite štetcom alebo handričkou. 

tea tree olej

Zdroj: Shutterstock®

Čajovníkový olej (Tea Tree olej)

Čajovníkový olej patrí medzi populárne oleje, pretože slúži nielen nášmu zdraviu a kráse, ale je pomocníkom aj pri zdravom upratovaní domácnosti. Má protiplesňové vlastnosti.

Pridajte lyžičku čajovníkového oleja do pol litra vlažnej vody, nalejte do fľaše s rozprašovačom a poriadne pretrepte. Vytvorený prípravok nastriekajte na stenu a nechajte pôsobiť 15 minút. Potom povrch steny utrite handričkou.

Samozrejme, v tomto období nezabúdajte na poriadne vetranie miestností, pretože pravidelné vetranie je kľúčom k odstráneniu vlhkosti v domácnosti. 

Neprehliadni: Chrípková sezóna je v plnom prúde. Tak ju vyžeň týmto domácim liekom!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Marianna Rajniaková 31.10.17 18:39

MR
karma
109.00

aj naša rodina bojuje s vlhkosťou v byte, používam ekektrický odvlhčovač ale ani ten niekedy nestíha, skúsim tú octovú vodu aj keď to je len riešenie dôsledkov...

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 31.10.17 18:56

PV
karma
113.00

Dobré rady,, Ja pleseň chválabohu nemám v byte , ale poradím bratovi ..!!

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 31.10.17 20:15

MD
karma
132.00

My sme si kedysi dali zatesniť okná a vtedy sa nám do domu nasťahovali plesne...bojovali sme s nimi dlho a neustále, najčastejšie Savom. Potom sme sa naštvali, tesnenia odstránili a plesne sú fuč..

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 31.10.17 20:26

ĽŠ
karma
100.00

Super rady, ďakujem, zaručene vyskúšam, najmä horčičné semienka sú pre mňa novinkou!

  • 1
Odpovedať

Monika Červinková 01.11.17 10:25

karma
87.00

nekonečný boj :(

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 01.11.17 12:42

KK
karma
109.00

vyskúšali sme všetko a nakoniec zase pomohla iba chémia a zatiaľ máme pokoj

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 03.11.17 21:25

MP
karma
111.00

Zaujímavé rady. Manželka bojuje s týmto problémom dlhé roky, no doteraz iba so Savom proti plesni. Zaberá to celkom dobre, ale dlho ho cítiť, hoci riadne vetrá. V tomto období to je najhoršie. Keď začneme vykurovať bez prerušovania, dúfam, že sa to zlepší.

  • 0
Odpovedať

Zoran Majkovic 03.11.17 22:40

ZM
karma
87.00

Ak sa chcete zbavit vlhkosti, najskor treba vzdy ako prve zistit, co ju sposobuje. Ci to je zatekanie obvodoveho plasta, poskodeny zvod zo strechy, derava strecha, presakujuca trubka, vzlinanie vody zo zakladov alebo kondenzacia par na chladnej stene. Az po odstraneni primarnej zavady ma zmysel zacat sa "hrat" tak, ako pise autorka tohoto clanku. Najproblematickejsi je ten posledny pripad - ten sa casto objavuje po zatepleni - presnejsie po nespravnom a nedostatocnom zatepleni! Tym, ze po zatepleni sa menej kuri a niektore miesto je nedostatocne zateplene, moze sa stat, ze murivo ochladne az pod teplotu rosneho bodu a je zle! Nepomozu ziadne rady typu olejcek a semienka - treba docielit zvysenie teploty muriva nad rosny bod! A to najlepsie opravou (do)zateplenim zvonku alebo (ak sa inak neda) zvnutra alebo casto staci zlepsit vykurovanie a vetranie. Spravne zateplena a vykurovana budova ma povrchovu teplotu vnutornych stien daleko nad rosnym bodom! Bez vykurovania nakoniec vychladne a zacne sa zvnutra rosit a plesniet kazda, lebo na stenach kondenzuje vodna para, ktoru vsetko zive vydychuje!

  • 2
Odpovedať

Darina Božiková 05.11.17 15:22

DB
karma
114.00

na pleseň som použila savo a stálo za figu borovú.teraz vyskúšam vaše rady,dúfam,že budú účinnejšie.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 17.11.17 08:54

JK
karma
103.00

dobrá rada nad zlato

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.12.17 08:58

SK
karma
114.00

niet nad dobré rady

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.12.17 18:05

AK
karma
100.00

vlhkosť síce máme ale plieseň nie

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 25.09.18 14:42

JK
karma
100.00

Mám s nou tiež skúsenosť no pomohlo savo a elektrický odvlhčovač

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 24.10.20 15:25

JK
karma
100.00

Zas som sa dočítal niečo nové

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní