Plnotučné alebo nízkotučné mliečne produkty? Ktorým dať prednosť?

Plnotučné alebo nízkotučné mliečne produkty? Ktorým dať prednosť?

Aké mlieko, jogurty či syry sa nachádzajú vo vašej chladničke? Dávate prednosť polotučným, plnotučným alebo nízkotučným verziám mliečnych produktov? V dnešnom článku vám prezradíme, prečo by ste mali výber z tejto kategorizácie dobre zvážiť, a to s ohľadom na svoje zdravie. Hlavný „súboj“ sa v nasledovnom texte odohrá medzi plnotučnými a nízkotučnými mliečnymi výrobkami. Čo myslíte, ktoré sú pre váš organizmus prospešnejšie? 

Zloženie, ktoré hovorí v prospech konzumácie mliečnych výrobkov

Mlieko a produkty z neho sa vo všeobecnosti radia medzi prospešné pre ľudské zdravie najmä z hľadiska obsiahnutého vápnika, ktorý má kľúčový vplyv na dobrý stav kostí, a to nielen pri ich raste a vývoji v detskom veku, ale tento minerál má význam aj neskôr ako prevencia rednutia kostí. Mlieko tiež obsahuje riboflavín, teda vitamín B2, ktorý je potrebný ako pre správne fungovanie nervového systému, tak aj pre tvorbu červených krviniek. Mliečne výrobky sú taktiež prínosné z hľadiska vysokého podielu bielkovín a radia sa aj medzi zdroje vitamínu A či nenahraditeľných esenciálnych aminokyselín.

Pozri aj: Cukor a hyperaktivita: Naozaj sú deti neovládateľné pod vplyvom sladkostí?

mliečne výrobky

Zdroj: Shutterstock®

V neposlednom rade treba zdôrazniť aj výnimočnosť kyslomliečnych výrobkov, ktoré preukázateľne pozitívne vplývajú na črevnú mikroflóru s pomocou probiotických mikroorganizmov, pričom patria medzi top potraviny, ktoré by mal človek jesť na dennej báze.

Toto je všeobecný pohľad na mliečne produkty, ktorý len potvrdzuje, že by v našom jedálničku chýbať nemali. Ako si však vybrať správne s ohľadom na podiel mliečneho tuku v týchto výrobkoch?

Čo hovoria odborníci?

Špecialisti na výživu nepoukazujú len na vysoký podiel tuku v plnotučných mliečnych výrobkoch. Nejde teda len o to, že napríklad smotanový jogurt obsahuje až závratných 8 – 12 gramov tuku na 100 gramov v porovnaní s nízkotučným jogurtom, ktorý obsahuje cca 0,5 gramu tuku na 100 gramov. Dôležitý je totiž aj ten fakt, že lipidový profil mliečneho tuku nepatrí k tým, ktoré sú pre zdravie človeka nápomocné. Je to práve naopak. Výrazné zastúpenie v ňom totiž majú nasýtené mastné kyseliny, ktoré treba v jedálničku obmedzovať, nakoľko zvyšujú hladinu zlého cholesterolu, ktorý je označovaný ako LDL-cholesterol (inak povedané – „preklápajú“ pomer LDL a HDL cholesterolu v prospech tohto zlého, hoci cholesterol celkovo ako taký stúpnuť nemusí). Tak nasýtené mastné kyseliny prispievajú k zvýšeniu rizika kardiovaskulárnych ochorení.  Okrem negatívneho vplyvu na srdce či cievy ovplyvňuje mliečny tuk negatívne aj črevnú mikroflóru, tým pádom tráviacu sústavu, čo jeho rizikovosť na zdravie človeka ešte stupňuje.

Denný príjem nasýtených tukov by nemal presiahnuť 13 – 15 gramov. Tento limit sa prekročí s nevhodnými stravovacími návykmi veľmi ľahko a problém ho nemajú „prepísknuť“ ani ľudia, ktorí inak majú záujem stravovať sa zdravo. Práve preto sa vylúčenie plnotučných mliečnych produktov zo stravy javí v podstate ako jeden z tých ľahších krokov, ktorý dokážeme urobiť pre svoje zdravie. Znížime si tak prísun nasýtených tukov a poďakuje sa nám k tomu aj naša figúra.

ktorým mliečnym produktom dať prednosť

Zdroj: Shutterstock®

Výhrady voči nízkotučným mliečnym produktom?

Poslednú dobu silnejú hlasy, ktoré hovoria o neopodstatnenosti odsúvania plnotučných mliečnych produktov. Doteraz známe výskumy aj metaanalýzy však hovoria jednoznačne v prospech tých nízkotučných, pričom polotučné mliečne produkty pre mnohých predstavujú akúsi „zlatú strednú cestu“.

Voči nízkotučným, resp. light potravinám si mnoho ľudí vytvorilo odpor, a to sa netýka len mliečnych produktov. Je to aj kvôli tomu, že sa v týchto produktoch, napríklad v jogurtoch, môžeme stretnúť s prídavnými látkami navyše, ako sú rôzne zahusťovadlá a látky zodpovedné za správnu konzistenciu produktu. V tomto prípade pomôže naozaj len sledovanie zloženia konkrétneho výrobku a platí, že čím menej chemických zložiek je prítomných, tým lepšie.

jogurt

Zdroj: Shutterstock®

Ak však považujete nízkotučné mlieko len za akúsi neplnohodnotnú zafarbenú vodu a neveríte ani obsahu živín nízkotučného jogurtu, ide naozaj len o váš neopodstatnený zlý pocit. Obsah dôležitých minerálov, vitamínov a ďalších hodnotných zložiek sa totiž zredukovaním obsahu tuku v týchto produktoch nestráca a zostáva rovnaký, ako je to v prípade plnotučných a polotučných potravín.

Skúste teda vymeniť svoje smotanové jogurty a ostatné plnotučné verzie mliečnych produktov za nízkotučné, po dlhšej dobe by ste mali zaznamenať rozdiel nielen po zdravotnej stránke, ale aj ľudia, ktorí bojujú s nadváhou, spozorujú, že sa im v tomto boji darí o čosi lepšie.

Neprehliadni: Ktoré potraviny neprihrievať? Jedna novinka ťa istotne prekvapí


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 09.12.19 07:48

ĽŠ
karma
100.00

Dosť ľudí naozaj považuje nízkotučné mlieko len za akúsi neplnohodnotnú zafarbenú vodu a neveria ani obsahu živín nízkotučného jogurtu.

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 09.12.19 11:31

SK
karma
114.00

Ja som pred časom zamenila v kuchyni 3,5% mlieko za 1,5%....presne z tohto dôvodu.

  • 2
Odpovedať

Katarína Konečná 10.12.19 18:28

KK
karma
105.00

bohužiaľ nízkotučné jogurty a mlieko mi vôbec nechutia, nemám problém s nadváhou, takže ak jogurt tak jedine smotanový

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní