Pomóóóc, mám opar! Aké sú prírodné lieky na herpes?

Pomóóóc, mám opar! Aké sú prírodné lieky na herpes?

Aj u vás sa z času na čas objaví nepríjemný opar na pere? Znamená to, že vo vašom vnútri vyčíňa herpesový vírus. Ten potichu prebýva takmer v každom z nás (podľa WHO ho majú až dve tretiny populácie), no len u niekoho sa skutočne prejaví a vyberá si svoju daň, keď dôjde k oslabeniu imunity organizmu. Aj keď sa herpesový vírus nedá úplne vyliečiť a vyhnať z tela von, dokážeme zmierniť jeho príznaky a prípadne predísť jeho vonkajším prejavom úplne, a to i prírodným spôsobom. Aké sú prírodné lieky na herpes?

Príznaky herpesu

Ako vlastne spoznáte, že máte herpes? Ako už bolo naznačené vyššie, najčastejším prejavom je jeden väčší opar alebo súbor menších oparov v okolí pery, no môže sa vyskytnúť i vo vnútri úst či v intímnej oblasti. Opary pritom môžu byť mokvavé, môžu páliť i opúchať a sprevádzať ich môže aj únava, nižšia teplota či nevrlosť. Liečba herpesu trvá približne 10 až 14 dní, no v prípade, keď užijete lieky alebo prírodné prostriedky, liečba sa môže o niekoľko dní skrátiť.

Inšpiruj sa: Aké sú najlepšie diéty pre rok 2020? Odborníci to vidia takto!

ako spoznať herpes

Zdroj: Shutterstock®

Na výžive záleží

Ak ešte nie ste nositeľom herpesového vírusu, môžete sa jeho udomácneniu vo vašom organizme v prvom rade vyhnúť pomocou dodržiavania jednoduchých pravidiel. Tie zahŕňajú vyhýbanie sa nechráneným sexuálnym aktivitám s človekom, ktorý prejavuje symptómy herpesu. Vyhnite sa tiež orálnemu sexu a bozkávaniu. Na pozore sa majte najmä vtedy, ak trpíte autoimúnnym ochorením, ktoré prirodzene znižuje obranyschopnosť organizmu.

Okrem toho môžete herpesu predísť, ak:

  • budete jesť zdravú a vyváženú stravu plnú živín (jedzte najmä zeleninu oranžovej a červenej farby),
  • doplníte aminokyselinu L-lyzín, ktorú nájdete v kuracom či morčacom mäse alebo strukovinách,
  • budete konzumovať viac divokých rýb pre doplnenie omega-3 mastných kyselín,
  • sa zásobíte zinkom, ktorý hľadajte v organickom mäse, najmä v pečeni či hovädzom, ale aj v špenáte či v tekvici.

Z potravy sa ďalej preventívne vyhnite produktom, ktoré na organizmu pôsobia zápalovo. Menovite: rafinovanému cukru, alkoholu, cigaretám, polotovarom a kyslým výrobkom, ako je ocot, citrusy či paradajky. Nekonzumujte ani výrobky bohaté na arginín, teda múčne jedlá či čokoládu.

esenciálne oleje na herpes

Zdroj: Shutterstock®

Doplnky stravy či esenciálne oleje

Keďže herpes sa zvykne prejaviť po oslabení imunity alebo vtedy, keď telu chýbajú určité potrebné látky a živiny, je dobré poradiť sa s lekárom o tom, ako chýbajúce nutrienty do tela doplniť. Niekedy je to totiž iba prostredníctvom stravy beh na dlhé trate. Na zváženie je preto užívanie rôznych doplnkov stravy obsahujúcich vitamíny B, C či zinok a L-lyzín. Proti zápalu môžu pomôcť antivirózne bylinky ako baza, echinacea či cesnak a na lokálne ošetrenie bolestivého herpesu je vhodné použiť balzam s extraktom z citróna.

Z esenciálnych olejov, ktoré možno použiť na lokálne ošetrenie bolestivých herpesových miest, pomôže olej z čajovníka alebo klinčekový olej. Sú známe pre svoje antibakteriálne a protizápalové účinky a často sa nimi liečia práve kožné problémy. V prípade, že je pre vás čistý esenciálny olej príliš aromatický, rozmiešajte ho v lyžici kokosového alebo jojobového oleja.

Zaujme ťa: Zisti, čo je najväčšia epidémia súčasnosti a nauč sa s ňou bojovať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 23.02.20 07:36

ĽŠ
karma
100.00

Herpes je, žiaľ, naozaj beh na dlhé trate, pri užívaní správnych liekov alebo prírodných prostriedkov sa liečba môže o niekoľko dní skrátiť.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 23.02.20 09:02

SK
karma
114.00

Na herpes na perách trpím už od detstva, po skúsenostiach viem len toľko, že treba mať v poriadku imunitu a mať pod kontrólou stres, ak sa dá, správne sa stravovať...preto som si asi aj pred 2 rokmi nasadila 3-mesačnú kúru s L-LYZÍN s Echinaceou+B6....ako sa hovorí, musím si zaklopkať na drevo....

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.02.20 19:04

MM
karma
100.00

herpes sám o sebe je nepríjemný, netrpím naň, ale predsa sa niekedy objaví, naposledy mi pomohol prípravok z lekárne s obsahom L-lyzínu a zinku

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 24.02.20 08:21

KK
karma
109.00

herpes sa mi občas objaví, vždy pomôžu prípravky z lekárne

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 24.02.20 21:15

karma
109.00

Herpes na pere som našťastie nikdy nemala a dúfam,že to tak aj zostane.

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 25.02.20 13:57

AT
karma
118.00

Nemyslím si, že strava obmedzí výskyt herpesu u ľudí, ktorí ním zvyknú trpieť, na mieste je lekárska liečba na posilnenie imutity, ale zdravá výživa je na odporučenie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní