Popŕhlenie medúzou: Čo robiť? Nenechaj si pokaziť letnú dovolenku!

Popŕhlenie medúzou: Čo robiť? Nenechaj si pokaziť letnú dovolenku!

Každá minca má dve strany. Aj tá letná. Na jednej strane sú letné radovánky, na druhej nástrahy leta, ktoré vedia byť teda poriadne nepríjemné. Popŕhlenie medúzou je jednou z tých nástrah, ktoré jednoducho zažiť nechcete. Také „poctivé“ popŕhlenie medúzy je totiž nebezpečenstvo, ktoré vám následne dokáže pokaziť celú dovolenku. Preto, ak máte tohtoročný pobyt pri mori ešte len pred sebou, nebude na škodu vedieť, čoho sa vyvarovať a prípadne, ak už k nehode dôjde, ako sa s ňou čo najlepšie popasovať.

Zaujme ťa: Ako a kedy sa najlepšie zbaliť na dovolenku?

kontakt s medúzou

Zdroj: Shutterstock®

Napohľad zaujímavá, na dotyk nebezpečná

Medúza, napriek svojej rôsolovitej „konzistencii“ , je mimoriadne fascinujúci živočích. Predovšetkým v noci doslova žiari pod morskou hladinou. Mimochodom, vedeli ste, že medúzy sú na svete dlhšie, ako dinosaury? Tento pozoruhodný fakt by však pre vás určite nemal byť dôvodom robiť si s medúzou pamätné dovolenkové selfie – verte nám, nevypláca sa to.

Navyše miesta, kde sa vyskytujú skupinky medúz, bývajú označené ľahko rozpoznateľnými vlajočkami. S medúzami je to ako s kliešťami – hoci nie všetky sú nebezpečné, keď natrafíte na jednu z tých zákernejších, „patálie“ s tým súvisiace vás neminú a problém je na svete. Zrazu pocítite ostrú bolesť, ktorá sa vám preženie akoby celým telom. Na svedomí ju má jed, ktorú do vás medúza vpustí, keď sa cíti ohrozená, čiže následkom dotyku.

medúza pod vodou

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť, keď vás popŕhli medúza?

Nechceme, samozrejme, šíriť paniku, ale žiadnou novinkou nie je ani fakt, že taký kontakt s medúzou vie byť aj smrteľný. Viete teda, čo robiť, keď vás pri mori popŕhli medúza? Hoci sa to ľahko povie, zásada číslo jedna znie: Zachovajte chladnú hlavu! Najhoršie, čo môžete v danej chvíli spraviť, je chytiť panický záchvat a začať sa bezhlavo metať alebo hádzať o zem.

Napriek preľaknutiu a bolesti myslite na to, že základ je zbaviť kožu tŕňov či pichliačov, ktoré do nej medúza vypustila. Podarí sa vám to buď opláchnutím slanou morskou (nikdy nie sladkou!) vodou alebo nejakým ostrejším predmetom na spôsob škrabky (napríklad platobnou kartou). Pomôcť môže aj jemný piesok.

Bude sa ti páčiť: Neprehliadni: Toto je overená a naozaj účinná ochrana pred kliešťami!

popálenie medúzou

Zdroj: Shutterstock®

Plavky, osuška a... ocot

Ďalší krok je pomerne náročný, nakoľko len málokto z nás so sebou nosí na pláž ocot. Avšak v tomto prípade ho budete naozaj potrebovať, takže nebude úplne na škodu mať trošku octu v zálohe, trebárs v hotelovej izbe. A nie, ocikať si ranu skutočne nepomáha. Potrebujete sa totiž zbaviť jedu medúzy a s tým si hravo poradí práve ocot. No dobre, ak to aj nebude ocot, poslúžiť vám vie aj alkohol, ktorý chýba len máloktorému dovolenkárovi, avšak mal by mať čo najčistejšiu podobu. Popálené miesto si teda dôkladne potrite alebo opláchnite buď octom alebo spomínaným alkoholom, v najhoršom aj citrónovou alebo limetkovou šťavou, tá však nemá taký silný účinok.

dotyk s medúzou

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa zbaviť bolesti?

Ostrej bolesti po popŕhlení medúzou vás zbavia bežné analgetiká, preto by mali byť povinnou súčasťou vašej dovolenkovej výbavy. Ak máte so sebou masť, obsahujúcu antihistaminiká, práve teraz prichádza jej päť minút slávy, pretože upokojí a ochráni popŕhlené miesto. Napokon sa snažte postihnuté miesto chladiť ľadom. Lekára určite vyhľadajte v prípade, že medúza zasiahla väčšiu časť tela, vrátane tváre, keď sa na popálenom mieste objaví opuch alebo vtedy, keď po kontakte s medúzou pociťujete silnú bolesť hlavy až nevoľnosť.

Neprehliadni: Tip na letnú dovolenku: Grécke pláže s panensky čistou vodou ťa očaria

zvýšený výskyt medúz

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia bude ideálnou voľbou

Aby ste sa však tomuto všetkému vyhli, nevyhľadávajte cielene miesta so zvýšeným výskytom medúz, pri potápaní používajte špeciálnu výstroj a v žiadnom prípade sa nedotýkajte medúz, a to ani tých vyplavených.

Odporúčame: Cestovanie s deťmi k moru nemusí byť pohroma. Zbaľ im toto!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ingrid Šimoniková 04.08.18 14:40

karma
74.00

och medúza vie riadne znepríjemniť dovolenku

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 05.08.18 20:06

HZŠ
karma
102.00

Poučný článok, ale dúfam, že tie rady nebudem musieť použiť.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní